- Per primera vegada, la imatge institucional de la Diada ha sorgit d’una acció participativa amb què s’ha volgut reivindicar el talent creatiu del país
- El cartell guanyador recull versos del poema ‘Endavant’ de Joana Raspall, i el seu disseny pren com a punt de partida les tipografies de pancartes, murals i pintades de manifestacions i actes polítics del segle XX
El Govern i el Parlament de Catalunya organitzen conjuntament l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, que aquest any té com a fil conductor el relat d’alguns dels episodis més rellevants de la història de Catalunya des del 1714, revisant la tasca duta a terme per moltes de les dones que en tot aquest temps han contribuït a escriure la crònica del nostre país. “Veus que, malauradament, en molts casos han estat minimitzades, invisibilitzades i, fins i tot, silenciades” i que amb aquest acte “volem posar en relleu i fer-nos hereus i hereves del seu llegat”, ha manifestat la portaveu del Govern durant l’acte de presentació dels actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya.
L’acte, que tindrà lloc diumenge 11 de setembre a les emblemàtiques torres de Puig i Cadafalch de Montjuïc està pensat per totes les catalanes i els catalans i posa l'accent en els valors, la cultura i la identitat del conjunt del nostre poble. S’aposta per una representació que harmonitzi tradició i present, amb actuacions musicals, performance teatral, dansa, mapping i projeccions audiovisuals. La convivència d’aquests llenguatges té com a objectiu oferir a la ciutadania un espectacle amb arrels nostrades però de tall contemporani i així arribar als diferents segments de la població.
El cartell de la Diada
La novetat més destacada d’enguany és que per primera vegada la imatge escollida ha sortit d’un concurs amb què s’ha volgut reivindicar el talent creatiu del país. S’han presentat 104 portfolis anònims, dels quals 82 van ser admesos a la convocatòria. D’aquests, un jurat expert conformat per tres professionals del sector i tres membres de la Generalitat i el Parlament, han seleccionat deu portfolis presentats anònimament per professionals del sector del disseny gràfic i la comunicació visual. “Aquest sistema de selecció ha permès donar igualtat d’oportunitats a tots els artistes del nostre país i posar en valor el talent creatiu que tenim a casa nostra”, ha assegurat Plaja.
La proposta guanyadora és obra de l’estudi de disseny gràfic 131 i honora la feina de totes aquelles persones que ens han precedit, tant en el camp cultural com en la reivindicació política i social.
El cartell de la Diada d’aquest any en realitat són tres, que recullen versos del poema ‘Endavant’ de Joana Raspall i per tant reivindiquen la figura de l’escriptora. El disseny del cartell arrenca de les arrels de la nostra història recent, prenent com a punt de partida les tipografies informals i vernaculars de les pancartes, murals i pintades polítiques més habituals, més típiques, de manifestacions i actes diversos del segle XX.
Els 10 treballs finalistes es podran veure en una exposició al Palau Robert a partir del dimarts dia 6 de setembre.
Agenda institucional de la Diada
Dimecres dia 7, a un quart de nou del vespre, al Parc dels Colors de Mollet, el president Pere Aragonès lliurarà la Medalla d’Or de la Generalitat a la il·lustradora Roser Capdevila i al farmacèutic i col·leccionista d’Art, Antoni Vila Casas. El guardó, que és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat, reconeix enguany l’excel·lència cultural del nostre país, en les seves diverses disciplines, i ho fa premiant a la senyora Capdevila i el senyor Vila Casas que han treballat incansablement per reivindicar l’art català aquí i arreu del món.
L’endemà, dijous dia 8, es farà el lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament. Enguany es concedirà la màxima distinció de la cambra a títol pòstum a la cantant Núria Feliu i al músic i escriptor Pau Riba. El Parlament també reconeix els pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset, primers responsables del Servei d'Ensenyament del Català, creat el 1978 per la Generalitat, principal òrgan impulsor dels programes d’immersió lingüística a les escoles de Catalunya.
El dia 10, dissabte, a les 9 de la nit, el president Aragonès farà el discurs institucional de la diada des del Fòrum Romà d’Empúries, a l’Escala. És la primera vegada que un cap de l’Executiu farà el discurs institucional amb motiu de la Diada des de terres gironines.
El dia 11, Diada Nacional de Catalunya, a les 9 del matí, amb el president al capdavant hi haurà la ja tradicional ofrena floral del Govern davant el monument de Rafael Casanova, a la ciutat de Barcelona i a les deu la nit, es farà l’acte central de la Diada a Montjuïc.
Com ja es va fer l’any passat, més de trenta edificis i espais emblemàtics d’arreu de Catalunya celebraran jornades de portes obertes els dies 11 i 12 de setembre. D’aquesta manera, se sumaran a les habituals visites obertes que tradicionalment s’han fet aquest dia al Palau de la Generalitat i al Parlament de Catalunya.
1