- La sentència del Tribunal Constitucional respecte la llei catalana de comerç anul·la aspectes d’horaris comercials, malgrat el seu impacte no serà determinant
- El tribunal manté vigents els articles de la normativa catalana sobre el dret del consumidor a ser atès en català i la recomanació de períodes de rebaixes
El departament d’Empresa i Treball denuncia la nova invasió competencial de l’Estat sobre el model comercial català amb la sentència del Tribunal Constitucional. La sentència, feta pública ahir, dona resposta al recurs d’inconstitucionalitat presentat per l’executiu espanyol davant de diferents preceptes de la llei catalana de Comerç, Serveis i Fires, aprovada amb l’objectiu prioritari de protegir el petit comerç.
El Govern destaca, però, que la sentència manté vigents els articles de la normativa catalana que fan referència al dret del consumidor de ser atès en català, i el règim sancionador vinculat, així com la potestat de recomanació sobre períodes de rebaixes.
Pel que fa als horaris, el tribunal anul·la l’article referent al número d’hores setmanals que un comerç pot obrir, que passa de 75 hores a 90 hores tal com estableix la llei estatal. Malgrat tot, la immensa majoria dels comerços no esgoten aquest tram horari i, per tant, l’impacte en el paisatge comercial català serà menor.
L’altre article anul·lat fa referència a la llibertat horària dels establiments, i del límit de 150 metres quadrats per a comerços d’alimentació es passa als 300 metres quadrats a tots els establiments. Aquest article ja restava suspès des del 2017 i, per tant, ja no era d’aplicació des d’aleshores. Amb tot, la idea del Govern és incorporar a la llei catalana referències explícites a aquestes qüestions.
La darrera afectació de la sentència fa referència als municipis turístics. La llei catalana establia que la categoria de municipi turístic l’atorgava el Govern per un període de 4 anys, ja que entenia que aquesta condició no podia ser de caràcter indefinit ja que els criteris pels qual s’atorguen poden ser canviants. L’anul·lació d’aquest precepte per part del Tribunal Constitucional suposa que, si bé l’executiu català manté la potestat d’aprovar l’obtenció de la categoria, els municipis que la rebin no caldrà que demanin pròrroga, a menys que no es modifiquin les condicions.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter:@empresacat | @treballcat
- Facebook: Empresa | Treball
- Linkedin: Empresa | Treball
- Youtube: Empresa | Treball