- La consellera ha inaugurat les jornades “20 anys del Codi civil de Catalunya”
- Ubasart ha subratllat que estudiaran el marc competencial per tal d’avançar en matèria de drets, posant èmfasi en l’habitatge i en la igualtat de gènere
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha inaugurat avui les jornades “20 anys del Codi civil de Catalunya” en celebració del vintè aniversari del recull del dret civil català. Les jornades, organitzades pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, tenen lloc avui, dia 16 de novembre, i demà, dia 17, a l’Auditori del Districte Administratiu de Barcelona.
“La defensa del dret propi ha estat sempre una peça clau de l’autogovern, i el reconeixement del Codi civil va plantejar ben aviat la necessitat de modernitzar el nostre dret civil històric”, ha dit Ubasart en les seves primeres paraules.
La convenció té com a objectiu posar sobre la taula la rellevància del nostre Codi civil a partir d’un conjunt de taules rodones, col·loquis i intervencions centrades en temàtiques com el dret de les persones i les famílies, el dret de successions, els drets reals, les obligacions i els contractes, o el futur del Codi civil.
La consellera ha destacat que “la voluntat política és utilitzar el Codi civil per a garantir i reforçar drets bàsics. Estudiarem totes les escletxes del nostre marc competencial per avançar en matèria de drets de la ciutadania, posant un especial èmfasi en l’habitatge i en la igualtat entre homes i dones. Volem un Codi civil modern i actualitzat, que sigui instrument de progrés”.
Per la seva banda, la directora de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Immaculada Barral, serà l’encarregada de moderar la darrera sessió així com de cloure aquests dos dies de jornades.
Un Codi civil que avança i s’adapta al context social
La Llei del Codi civil de Catalunya, aprovada l’any 2002, recull el dret civil català i culmina les bases de la societat civil i el món jurídic en el nostre territori a partir de sis llibres, l’últim aprovat el 2012. “Cal continuar dotant de contingut el llibre sisè per completar la seva tasca codificadora. Tot i això, no podem oblidar una altra qüestió important: l’actualització de la regulació civil. El model de l’actual Comissió de Codificació permet un treball de revisió i millora legislativa que augmenta la qualitat normativa de les lleis”, ha recalcat Ubasart.