La titular de Justícia, Drets i Memòria participa en la presentació del llibre El patrimoni artístic català durant la Guerra Civil espanyola, editat pel conseller Joaquim Nadal i la historiadora Mireia Capdevila
Un llibre que recull aportacions sobre la salvaguarda territorial del patrimoni a Catalunya després del cop d’estat de Franco contra la República
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha reivindicat avui, en la presentació del llibre El patrimoni artístic català durant la Guerra Civil espanyola, la importància del coneixement històric i de la seva divulgació. En paraules d’Ubasart, “la tasca de divulgar un coneixement rigorós del passat recent és imprescindible per aprofundir en la qualitat democràtica del present i fomentar la cultura de la pau i dels drets humans”.
El patrimoni artístic català durant la Guerra Civil Espanyola és un llibre publicat pel Memorial Democràtic dins la col·lecció “Referents”, que explica com va ser la salvaguarda del patrimoni artístic en diferents punts del territori català, durant la Guerra Civil espanyola. En l’acte, que ha tingut lloc a l’Ateneu Barcelonès, la consellera ha elogiat “el paper importantíssim” que van tenir les institucions d’autogovern en el transcurs del conflicte bèl·lic pel que fa al salvament, la protecció i la preservació del patrimoni. “Salvar el patrimoni és salvar-nos nosaltres mateixos, tot un país, que s’expressa i es defineix, també, a través del seu art”, ha asseverat.
Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha afirmat “el llibre que presentem avui és el fruit d’un esforç institucional col·lectiu iniciat fa uns anys que va més enllà de la mera publicació acadèmica”. A més, el director ha subratllat que “es tracta d’un exercici de memòria democràtica que vol posar en valor la tasca cívica i exemplar d’unes dones i uns homes que van comprometre les seves trajectòries professionals –i fins i tot la seva vida– per preservar el llegat cultural”.
A la presentació també hi han participat els editors: el conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, i la historiadora Mireia Capdevila.
El patrimoni artístic català durant la Guerra Civil espanyola, com la resta dels llibres publicats pel Memorial Democràtic, té distribució comercial i es pot adquirir a la llibreria en línia de la Generalitat, la Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat i les llibreries habituals.
El patrimoni artístic català durant la Guerra Civil espanyola
El cop d’estat de Franco contra la República va provocar l’esclat d’una revolució social als territoris fidels al Govern. A Catalunya, els primers dies posteriors al 18 de juliol van significar la duplicitat de poders, entre els comitès antifeixistes i les institucions, que van quedar superades pels esdeveniments i limitades en els seus poders. Enfront d’una situació caòtica i de destrucció, la Generalitat republicana, amb el lideratge del Museu del Palau Nacional de Montjuïc, va organitzar la protecció i salvaguarda del patrimoni artístic. A causa de l’evolució dels escenaris bèl·lics i dels bombardejos, l’art salvat es va concentrar en diversos dipòsits de la geografia catalana i una bona part de les obres va acabar travessant la frontera.
El patrimoni artístic català durant la Guerra Civil espanyola és un llibre que recull aportacions sobre Lleida, el Pirineu, les Terres de l’Ebre, Tarragona, Reus, Poblet, Solsona, Manresa, Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Vic, Girona i Barcelona, amb estudis d’especialistes en el tema de la salvaguarda en cada territori. Aquest repàs territorial omple un buit de coneixement de la situació prèvia a les concentracions de Montjuïc i Pedralbes i als trasllats a Olot i a la frontera, que ja es coneixien millor.
Hi han participat Carmen Berlabé, Urgell Duró, Clara Arbués, Albert Curto, Jaume Massó, Carles Freixes, Àngels Casanovas, Patxi Ocio, Joan Bosch, Francesc Miralpeix, Glòria Fusté, Marc Guàrdia, Irene Abril, David Cao, Gemma Domènech, Yolanda Pérez, Carme Aixalà, Jordi Ramos i Eduard Caballé. El llibre ha estat editat per Joaquim Nadal i Mireia Capdevila.