1. La consellera d’Acció Exterior i UE finalitza avui el seu viatge institucional a Dinamarca, on ha mantingut reunions al Parlament danès i amb diversos actors del país en matèria de cooperació al desenvolupament i de transició energètica
  2. Sobre l’aprovació dels nous pressupostos, Serret considera que refermen “l’estratègia de ser útils, generar més credibilitat i millorar la reputació de Catalunya al món”
Serret Dinamarca{"name":"2023/02/02/16/52/dae8f174-9a4a-4e78-aaf4-dd03402c63c3.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":218995}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha tancat aquest dijous el seu viatge institucional a Dinamarca, on ha explorat, entre d’altres, possibles aliances entre la regió mediterrània i els països nòrdics per avançar cap a la sobirania energètica europea. Així ho ha fet en diverses reunions bilaterals que ha mantingut a llarg del viatge, com avui amb Karen Ellemann, secretària general del Consell Nòrdic de Ministres, el principal òrgan de col·laboració entre els governs nòrdics. Serret i Ellemann han compartit experiències en l’àmbit de la transició energètica, com ara l’aposta per l’hidrogen verd. En aquest sentit, han coincidit en la necessitat d’assolir un mapa d’Europa que estigui connectat per energies renovables, en un moment en què el conflicte d’Ucraïna ha accentuat les necessitats energètiques d’Europa. “Hem explorat com podem contribuir des del sud i des del nord a fer una xarxa europea per generar la capacitat de ser més autònoms en matèria energètica”, ha explicat la consellera.

Serret ha fet aquestes declaracions en una atenció a mitjans des de Dinamarca en el darrer dia de la seva visita institucional al país nòrdic. Al llarg del viatge, la titular d’Acció Exterior i UE ha mantingut reunions al Parlament danès, on ha presentat el Pla pilot català de renda bàsica universal, i ha construït sinèrgies amb diverses institucions i actors del país nòrdic. La consellera ha assenyalat que aquest viatge “ha permès reforçar sinèrgies en polítiques de cooperació i de defensa dels drets humans, però també en la necessària col·laboració entre governs per fomentar estratègies comunes davant de reptes comuns”, com ara el canvi climàtic o la transició energètica.

Serret
La consellera Serret i la delegada Riba, durant la reunió amb la secretària general del Consell Nòrdic de Ministres.
{"name":"2023/02/02/16/54/7654cd48-241a-4861-ac79-ee4119d6de13.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":106254}

La titular d’Acció Exterior i UE també s’ha reunit aquest dijous amb el representant del Govern de Groenlàndia a Dinamarca, Jens Heinrich, i s’ha interessat per la situació actual del país. “Treballarem projectes de cooperació amb Groenlàndia, que poden anar vinculats amb temes de l'economia blava, perquè també tenen una potent flota pesquera i una gran capacitat d'investigació en la biodiversitat marina, com amb temes energètics o de possibilitats d'inversions mútues”, ha valorat Meritxell Serret.

Pel que fa als pressupostos que el Govern ha aprovat aquest dijous, Serret ha subratllat l’aposta dels comptes en matèria d’acció exterior. La voluntat, ha dit Serret, és que “Catalunya tingui més i millor presència al món i fer una acció exterior que sigui útil”. En aquest sentit, ha posat les delegacions del Govern a l’exterior com una eina “al servei de la ciutadania i del conjunt de Catalunya”.Segons la consellera, disposar de nous comptes per enguany “ens reafirma en l’estratègia de ser útils, generar més credibilitat en les nostres relacions i millorar la reputació de Catalunya al món”.

Ahir la consellera va mantenir reunions, entre d’altres, al Parlament danès i en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, una política prioritària als països nòrdics, i va compartir impressions amb CISU, una associació de gairebé 300 organitzacions civils dedicades al desenvolupament, i amb l’Institut Danès de Drets Humans. La delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba, ha acompanyat la consellera en aquest viatge, el segon en poques setmanes a un país nòrdic, després de visitar Finlàndia a principis de gener.