Els consellers Joan Ignasi Elena i Josep Gonzàlez Cambray han presentat aquest divendres una campanya del CAT112 per augmentar el coneixement del telèfon d’emergències 112 entre el jovent, coincidint amb el Dia Europeu del 112 que se celebra demà dissabte, dia 11 del mes 2. La presentació s’ha realitzat en l’institut Eugeni d’Ors de Badalona, davant 150 alumnes del centre i amb la presència dels influencers que participen a la campanya, la Portaveu del Govern, Patrícia Plaja, la directora del CAT112, Irene Fornós, i la directora general de l’Alumnat, Anna Chillida.
La campanya consisteix en 4 vídeos curts i dinàmics protagonitzats pels influencers Joan Grivé, Edu Esteve i Farners Pei Hong, a més del suport en la seva difusió de Juliana Canet. En ells, s’explica de forma amena i directa què és el 112, per a què serveix i com funciona. Les càpsules serveix per aclarir, per exemple, que és el telèfon comú a tot Europa per demanar assistència mèdica, policial o dels serveis de rescat en qualsevol emergència o que es tracta d’un número gratuït.
Els vídeos, que han estat concebuts i produïts per Joan Grivé, seran difosos per les xarxes socials del Departament d’Interior (CAT112 i altres) i també per les del Departament d’Educació. De fet, el CAT112 i la Direcció General de l’Alumnat també han acordat que aquests vídeos siguin difosos en l’entorn escolar entre els alumnes.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que “el missatge és molt senzill: cal trucar al 112”. “Nou de cada deu incendis s’apaguen pràcticament abans de començar perquè la gent truca quan veu una mica de fum”, ha remarcat, i ha afegit que “en el 95% de les trucades, agafen el telèfon en menys de 10 segons i la trucada en dura menys de 90”.
En l’acte d’avui, Elena s’ha adreçat especialment al jovent: “Sou imprescindibles perquè s’activin els serveis d’emergència. Treballem perquè el servei funcioni perfectament, però algú l’ha d’activar.”
Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha remarcat: “Volem que tots els joves sigueu conscients de l’existència del 112. Un número que us dona seguretat i protecció, que us empodera davant de situacions d’emergència”. El conseller Cambray ha afegit: "Volem que el missatge arribi a tots els centres educatius del país, que tot l'alumnat conegui el 112 i el faci servir amb responsabilitat."
Durant l’acte, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha moderat un debat amb la participació de la directora general del CAT112, Irene Fornós, Chillida i els tres influencers que participen al vídeo. Fornós ha ressaltat que s’ha de trucar al 112 “si creus que és una emergència” i que “és un error pensar que no cal trucar perquè algú altre ho haurà fet. Totes les trucades que rep el 112 són ateses en el mateix grau d’importància”.
Un dels vídeos de la campanya té el format d’enquesta improvisada de Joan Grivé pel carrer, en el que pregunta a diferents nois i noies què coneixen del 112 o si algun cop hi han trucat, per tal d’il·lustrar no només les característiques i funcionament del telèfon sinó també aspectes que el jovent desconeix. En els altres 3 vídeos, Edu Esteve i Farners Pei Hong expliquen a càmera dades importants del 112, com ara la gratuïtat del servei, que no es necessita cobertura de l’operadora (però sí d’una altra) per trucar, en quins casos s’ha de trucar, que fer bromes està penalitzat, etc.
Un telèfon d’emergències que atén 9.000 trucades diàries
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya atén cada dia una mitjana de 9.000 trucades. El servei rep una valoració molt positiva per part de la ciutadania. En les enquestes anuals del Centre d’Estudis d’Opinió, 9 de cada 10 ciutadans que han hagut de trucar algun cop al telèfon d’emergències valoren l’atenció rebuda com a bona o molt bona. El CAT112 disposa, a més, de les certificacions de qualitat internacional ISO22301 sobre continuïtat del servei en circumstàncies adverses i extraordinàries (sent l’únic centre gestor del 112 estatal que en disposa), i ISO9001:2015 de qualitat del servei.
Perfil dels influencers que participen en la campanya
Joan Grivé (@Sirjoan). Conegut pels joves per ser pioner en la creació de continguts en català a les xarxes socials. També col·laborador de diversos programes de Catalunya Ràdio i Icat com per exemple Adolescents iCat o Adolescents XKLde ràdio com Adolescents iCat o Adolescents XL.
Edu Esteve (@eduestevemusic). Cantant badaloní conegut per ser concursant i semifinalista del talent musical Eufòria. Acaba d’estrenar el seu primer single “La primavera”
Farners Pei Hong (@Farnerrs). Va fer-se coneguda arrel d'explicar la seva història a youtube, parlant amb naturalitat i humor de l’adopció. Ha participat en diversos programes de TV3 i iCat.
Juliana Canet. (@Julianacanet). Creadora de contingut en llengua catalana. Copresentadora del programa Adolescents iCat i col·laboradora d’Adolescents XL. En diverses ocasions ha participat a El Matí de Catalunya Ràdio i ha col·laborat a TV3 en programes com Tot es Mou.