La consellera de Justícia, Drets i Memòria ha lliurat el guardó, que distingeix els millors treballs de batxillerat sobre el període històric de 1931-1980
“L’edició d’enguany palesa que no és cert que els joves són indiferents a la història del passat recent”, ha reconegut el director del Memorial Democràtic
La titular de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha presidit l’acte de lliurament del VIII Premi de Recerca en Memòria Democràtica a la seu del Memorial Democràtic. L’estudiant guanyador ha estat Aniol Escorihuela Roca, de l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal de Girona, amb el treball “Joan Platé Vergés. Un maqui compromès amb la lluita per la llibertat”. A l’acte, també hi ha participat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló.
Durant el seu discurs, la consellera s’ha referit al contingut de l’Avantprojecte de la llei de memòria democràtica, que ha presentat aquest mateix matí. “L’educació i la democràcia són inseparables a l'hora de transmetre valors com el respecte, la tolerància, la participació, la responsabilitat o l’interès per la cosa pública. Precisament, la nova Llei incorporarà la memòria democràtica als currículums educatius i formatius”, ha asseverat. D’altra banda, també s’ha adreçat als docents i alumnes que han presentat els treballs: “els mestres amb la vostra vocació, i els alumnes amb el vostre esforç, contribuïu a crear una societat més democràtica; és a dir, més lliure, més responsable, més crítica, més tolerant”.
Per la seva banda, Jordi Font Agulló ha afirmat que “l’edició d’enguany palesa que no és cert que els joves són indiferents a la història del passat recent. Aquests treballs mostren que treballen amb rigor i mètode a fi d’arribar a una millor comprensió de les qüestions que expliquen les bases democràtiques del present: la lluita antifranquista, la resiliència a la repressió i la memòria dels moviments feministes”.
Les dues mencions especials corresponen a Helena Carme Pubill Quintillà, pel treball “Del gris al violeta. El moviment feminista de la transició a Lleida”, de l’Institut Guindàvols de Lleida, i a Mireia Muniesa Vilanova, autora de “Cartes des de la presó. Ramon Vallespí, un represaliat del franquisme”, de l’Institut Dertosa de Tortosa.
El premi és un reconeixement als treballs acadèmics elaborats per estudiants de batxillerat sobre la memòria democràtica a Catalunya entre 1931 i 1980. D’entre els temes dels treballs presentats han destacat enguany el moviment feminista, la recuperació de les memòries familiars, la deportació als camps nazis i el moviment guerriller. Alguns treballs han reconstruït vides d’avantpassats i les han relacionat amb el context històric que els va tocar viure entre 1936 i 1945 reconstruint biografies i escrivint veritables histories de vida. En total, en aquesta 8a edició del Premi s’han presentat 11 treballs de les comarques del Bages, Baix Ebre, Barcelonès, Berguedà, Conca de Barberà, Gironès i Segrià.
“Joan Platé Vergés. Un maqui compromès amb la lluita per la llibertat”
La recerca d’Aniol Escorihuela és fruit d’una recerca exhaustiva que aporta noves dades sobre el coneixement del maquis a Catalunya durant la postguerra immediata. Així, el treball treu de l’oblit un personatge desconegut mitjançant la consulta d’arxius privats, policials i militars, i la realització de diverses entrevistes. A més, l’autor proposa una aplicació didàctica a fi de conèixer les rutes de fugida emprades durant el franquisme.
Per tot això, es tracta d’una recerca metòdica i rigorosa que promou la reflexió i la crítica dels resultats.
Jurat i premis
Els membres del jurat d’enguany són Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic; Jordi Martí, tècnic de la Direcció General de Memòria Democràtica; Elvira Fernández, catedràtica de Geografia i Història i docent del Departament d’Educació; Gemma Tribó, doctora en Història Contemporània i experta en pedagogia de la memòria democràtica; Joan Miquel Albert, del Departament d’Educació, i Gemma Simon, del Memorial Democràtic.
L’alumne reconegut amb el primer premi rep un diploma i una dotació econòmica de 1.000 euros. D’altra banda, les dues mencions especials obtenen un diploma al reconeixement dotat amb 500 euros.
Els treballs guardonats en anteriors convocatòries es poden consultar mitjançant l’enllaç següent: https://memoria.gencat.cat/ca/que-fem/publicacions_md/premi-de-recerca-en-memoria-democratica/