1. Les dades preliminars de l’enquesta indiquen una recepció al voltant del 90% dels telèfons mòbils


  1. El sistema envia el missatge als telèfons que tenen cobertura de les antenes d’una zona determinada sense necessitat de conèixer el número telefònic


  1. S’ha detectat una manca de recepció als voltants del Monestir i Basílica de Montserrat, fet que ja s’ha posat en coneixement del Ministeri de l’Interior que és el desenvolupador de l’eina perquè esbrini que ha passat


Aquest matí, a les 11.25 hores, s’ha enviat un missatge de prova del sistema d’alertes massives a telèfons mòbils als terminals telefònics que es trobaven a les vegueries de Girona i de la Catalunya Central per part de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat.

Les dades preliminars, d'acord amb els observadors situats pel territori i a les més de 4.000 enquestes de la ciutadania, indiquen una correcta recepció al voltant del 90% de la població. Aquest enviament s’ha fet a tots els mòbils que es trobaven entre un quart i tres quarts de dotze del migdia en els territoris esmentats. 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha seguit des de la Delegació del Govern de Girona la prova del sistema d'alertes al mòbil de Protecció Civil, ha qualificat “d’èxit” la prova i ha remarcat que “serveixen per comprovar que tot surt bé i per poder corregir i resoldre possibles errors”. “S’han de fer proves perquè quan passi de veritat, no descobrim problemes”, ha afirmat.

És un sistema molt rellevant perquè arriba de forma universal a tota la població. Per això s’ha d’utilitzar només quan és necessari, quan s’hagin de donar consignes concretes a determinats llocs”, ha destacat Elena, que ha afegit que “si féssim un ús inapropiat o excessiu, perdria l’eficàcia. Ha de ser excepcional”.

El conseller, que ha felicitat a tot l’equip tècnic que ha dut a terme aquest sistema i ha garantit el seu funcionament, ha explicat que “els simulacres també serveixen per informar”. “Podem i fem campanyes a escoles i mitjans de comunicació, però avui és el dia en què a més població ha arribat alhora amb l’ús del mòbil”, ha apuntat, afegint que “és important que la ciutadania conegui aquest sistema perquè quan rebi un avís de seguida sàpiga què està passant i pugui interpretar el missatge”.

Des de la delegació del Govern a Catalunya central, la delegada Montse Barniol, junt amb la directora dels serveis territorials d'Interior a Catalunya Central, Elena Roca, i el subdirector en programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, han fet seguiment de la prova en connexió amb la delegació del Govern a Girona i la sala CECAT a Barcelona, des d'on s'ha fet l'enviament.

L’eina d’enviament ha estat desenvolupada per l’Estat i no inclou cap sistema de verificació de la recepció per part dels mòbils que es troben a la zona on es fa l’enviament, per això és molt important que la ciutadania ompli, un cop feta la prova, l’enquesta creada per Protecció Civil de la Generalitat per veure si ha funcionat o no i que es pot trobar en l’enllaç següent: https://arcg.is/1bDDWT0.

Fins a les 12.15 hores, un total de 4.073 ciutadans havien respost l’enquesta. Les dades preliminars i sense filtrar respostes errònies, mostren que aproximadament el 90% de la ciutadania afirma haver rebut el missatge. S’ha detectat, gràcies als observadors distribuïts pel territori, una manca de recepció de missatges en el recinte del Monestir i Basílica de Montserrat. La directora de Protecció Civil de la Generalitat ho ha posat en coneixement de la Dirección General de Protección Civil, que és el desenvolupador i propietari de l’eina d’enviament, perquè n’esbrini la causa i s’hi posi remei.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 12.00 hores un total de 464 trucades de ciutadans que han rebut el missatge i demanaven informació al respecte. Per comarques, 81 ciutadans han trucat des del Gironès (18,16%), 77 des de La Selva (17,26%), 64 des del Bages (14,35%), 60 des del Baix Empordà (13,45%), 60 des d’Osona (13,45%), 48 des de l’Alt Empordà (10,76%), 25 des de la Garrotxa (5,61%), 13 des del Berguedà (2,91%), 13 des del Berguedà (2,91%)i 12 des del Maresme (2,69%).

Desenvolupament de la prova

A les 11.25 hores s’ha fet l’enviament als territoris de les vegueries de la Catalunya Central i Girona la tercera de les 4 proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de protecció civil a la població. El sistema envia el missatge als telèfons que tenen cobertura de les antenes d’una zona determinada sense necessitat de conèixer el número telefònic. El missatge que s’ha rebut no es tracta d’un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla. El missatge que s’ha distribuït és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria. Per tant no calia dur a terme cap acció.

Abans de la d’avui s’havien realitzat proves a Lleida, Alt Pirineu i Aran (28 de febrer) i a Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès (12 d’abril). En la prova del 12 d’abril, gràcies a l’enquesta desenvolupada per Protecció Civil de la Generalitat es va poder detectar una anomalia greu en la recepció dels mòbils de vàries companyies. Protecció Civil de la Generalitat va posar-ho en coneixement del Ministeri de l’Interior i va demanar que esbrinés què havia passat i s’hi posés solució. L’endemà el Ministeri va informar que havia localitzat l’errada i s’havia solucionat. Les dades de la prova d’avui indiquen, de forma preliminar, que no hi hauria hagut cap problema de recepció generalitzat.

El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta.

El sistema permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població.

En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, al considerar que aquesta difusió pugui reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de protecció civil.

Té una gran importància que la ciutadania ompli un cop feta la prova l’enquesta per informar de si s’ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades, anonimitzades, serveixen per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible. L’enllaç de l’enquesta, que estarà oberta fins a les 09.00 hores de demà, és el següent: https://arcg.is/1bDDWT0.





1  

Imatges

Foto

Foto 289754