1. La consellera de la Presidència ha inaugurat la jornada “Cap a un indicador de benestar subjectiu”, una trobada amb acadèmics, responsables de polítiques públiques i altres experts per abordar els aspectes clau que generen el benestar subjectiu de la població catalana i crear un indicador que permeti mesurar-lo


La consellera Vilagrà durant la seva intervenció{"name":"2023/04/27/18/15/2833bd57-ed07-4858-9038-6c385f9ce3db.jpeg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":2915143}


La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha defensat avui que l’objectiu de les polítiques públiques ha de ser “incrementar el benestar de les persones” i, per aquest motiu, ha assegurat que el Govern “assumeix el repte” de dissenyar un indicador que permeti mesurar “què s’està fent i en què cal millorar per garantir que el conjunt de la ciutadania viu feliç al nostre país”.

La consellera ha fet aquestes declaracions en la inauguració de la jornada “Cap a un indicador de benestar subjectiu”, que s’ha celebrat aquesta tarda al Palau de la Generalitat. Durant la seva intervenció, Vilagrà ha detallat que el Govern “ja ha començat a treballar” en la creació d’aquest indicador a través d’una enquesta a 4.000 persones, a qui s’ha preguntat directament sobre el seu nivell de satisfacció global amb la vida. Els resultats de l’estudi serviran perquè la Generalitat dissenyi polítiques públiques que contribueixin a millorar el benestar de la ciutadania, però també es vol anar més enllà i que se’n pugui obtenir un indicador útil no només per a la Generalitat de Catalunya, sinó també per a altres institucions, agents i entitats que treballen pel benestar de les persones, així com per a la comunitat científica i acadèmica que investiga i fa recerca en aquest àmbit.

Vilagrà, després de destacar el gran suport amb que compta la iniciativa per part de tots els àmbits i actors, ha afirmat que l’indicador serà “una eina més en un marc de treball intens per millorar el benestar de les persones, a qui posem al centre”. Com a exemple d’aquesta voluntat, la consellera ha recordat que el Govern continua treballant en la prova pilot de la Renda Bàsica Universal, en una clara aposta per “combatre les desigualtats socials”.

Treball conjunt de tota la societat catalana

La trobada d’avui, que reuneix acadèmics, responsables de polítiques públiques i altres experts, té com a objectiu debatre des de diferents àmbits i perspectives els reptes i oportunitats que planteja la creació d’un indicador de benestar subjectiu, des de la seva concepció fins a la possibilitat de monitorar-lo, i la necessitat d’integrar-lo en un sistema ja existent d’indicadors. Així mateix, també pretén reflexionar sobre els usos i aplicacions que se li puguin donar i sobre l’impacte que les profundes transformacions que estan tenint lloc en l’actualitat, com el canvi climàtic, tenen en el benestar de les persones i en la seva percepció.

En aquest sentit, la directora general d’Anàlisi i Prospectiva, Beth Espinalt, ha definit la jornada com una “invitació a la societat catalana” per assolir “conjuntament” aquest indicador de benestar. “Després d'un any de treball i col·laboració amb experts en la matèria, arribem al dia d'avui amb una part del camí recorregut però amb la plena consciència que la tasca és complexa i que queda camí per fer”, ha manifestat.

La jornada està organitzada en quatre taules de debat i compta amb la participació, entre d’altres, de la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana; la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina; la científica titular a l'Institut d'Anàlisi Econòmica del CSIC i investigadora en l'àmbit del benestar subjectiu, Ada Ferrer; la coordinadora de la Iniciativa dels Usos del Temps (BTUI) i de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, Marta Junqué; el director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Jordi Muñoz, i el director de l’Idescat, Xavier Cuadras. El treball de les taules de debat serà accessible on-line.

Enllaç al programa de la jornada

2  

Imatges

La consellera Vilagrà durant la seva intervenció

La consellera Vilagrà durant la seva intervenció 2915143

Un moment de la taula de debat

Un moment de la taula de debat 4010451