- S’han finançat cinc projectes d’entitats humanitàries i s’han fet dues aportacions a organismes de les Nacions Unides amb l’objectiu de donar suport a la població afectada pel sisme, que va deixar gairebé 60.000 víctimes mortals
- La resposta mobilitzada pel Govern forma part de l’aposta per reforçar amb més pressupost la capacitat de reacció davant d’emergències humanitàries
El Govern ha finançat amb un total de 2 milions d’euros diverses actuacions per respondre a les conseqüències del devastador terratrèmol que va colpejar zones de Turquia, Síria i el Kurdistan el passat mes de febrer. El sisme, que va tenir lloc en una regió ja greument afectada per conflictes i amb milions de persones refugiades, va deixar gairebé 60.000 víctimes mortals i va impactar en les vides de més de 9 milions de persones.
Tres mesos després de la catàstrofe, l’Executiu fa balanç de l’ajut immediat que el president Pere Aragonès va a posar a disposició la mateixa setmana que va ocórrer el terratrèmol. Concretament, la bossa de 2 milions d’euros ja s’ha canalitzat per diverses vies. Per una banda, 1,1 milions d’euros s’han destinat a finançar cinc actuacions d’entitats humanitàries a través d’una crida de subvencions a projectes d’entitats humanitàries catalanes convocada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament poc després dels fets i que s’ha resolt aquesta setmana. La resta de l’import, gairebé 900.000 euros, s’ha vehiculat mitjançant aportacions a organismes de les Nacions Unides especialitzats en acció humanitària.
La resposta mobilitzada pel Govern davant la crisi humanitària a Turquia, Síria i el Kurdistan forma part de l’aposta per reforçar la capacitat de reacció davant d’emergències humanitàries com la que ha provocat el terratrèmol i que es reflecteix en l’augment d’aquesta partida als pressupostos del 2023. En aquest sentit, el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea va incorporar als seus comptes un augment del 50% de la dotació destinada a acció humanitària, de 4 a 6 milions d’euros.
Els cinc projectes finançats per la crida
La crida de subvencions va sorgir de la sessió extraordinària del Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència (CCAHE), l’òrgan del Govern coordina i fa recomanacions en les actuacions de les institucions i entitats catalanes davant de situacions d'emergència, convocada immediatament després dels fets. Durant la reunió, es van compartir les respostes que ja s’estaven desplegant sobre el terreny per part de les entitats i es va constatar la necessitat de donar resposta a l’emergència provocada pel terratrèmol. L’endemà, el president Aragonès anunciava el compromís de destinar 2 milions d’euros a respondre a la crisi humanitària a les zones afectades pel terratrèmol.
Després de rebre i avaluar les propostes presentades a la crida, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha seleccionat cinc actuacions per donar resposta a les greus conseqüències del terratrèmol i les nombroses rèpliques posteriors i que sumen un total d’1.150.000 euros. Es tracta de les propostes humanitàries de les organitzacions CESAL, Farmacèutics Mundi, Acció contra la Fam, Metges del Món i Aliança per la Solidaritat.
Aquests són els projectes finançats:
Associació CESAL. Ajuda humanitària a la població afectada pel terratrèmol a les ciutats d'Alep i Latakia (Síria)
- Subvenció atorgada: 197.093 euros
Alep i Latakia són dues de les ciutats que han sofert més víctimes i una major devastació al país. Per alleujar aquesta situació, CESAL farà una intervenció humanitària destinada a assistir amb aliments, articles no alimentaris i atenció psicològica a la població de les dues ciutats.
L’organització calcula que proporcionarà aliments i articles no alimentaris a un mínim de 2.850 persones, i donarà suport psicològic a 2.000 beneficiaris més. Per això, CESAL intervindrà en quatre centres de treball habilitats per el seu soci local, Associació Pro Terra Sancta, que té personal i experiència a la zona des del 2011. Tres d'aquests centres es troben a l'est d'Alep (Midan i Azizieh) i el de Latakia dona cobertura principalment a la població de la ciutat antiga i zona portuària.
Farmacèutics Mundi. Resposta humanitària amb èmfasi en la salut mental i suport psicosocial a Afrin (Síria)
- Subvenció atorgada: 250.000 euros
L’organització implementarà una resposta amb èmfasi en l'atenció a la salut mental i el suport psicosocial per a població desplaçada interna a Jindires, a la governació d'Alep (Síria), i facilitarà material de refugi, protecció de les condicions meteorològiques i habitabilitat a la població desplaçada. També entregarà aliments i articles d’higiene de primera necessitat i kits de dignitat adaptats a les necessitats de les persones receptores. Alhora, s'articularan espais per a l'atenció a la salut mental i el benestar psicosocial de menors, adolescents i joves atenent la població més vulnerable. L’actuació es fa en col·laboració amb l’associació local Khayr Ommah.
La proposta té previst assistir 10.110 persones desplaçades internes a Jindires. D’aquestes persones, s’estima que el 70% són dones, menors, persones d’edat avançada o amb algun tipus de discapacitat, i que el 40% és població kurda.
Acció contra la Fam. Resposta al terratrèmol a Turquia
- Subvenció atorgada: 249.999 euros
Es tracta d’una intervenció centrada en el sector de l’aigua, el sanejament i la higiene que pretén assegurar l'accés a fonts d'aigua tractada i segura, i la conscienciació sobre la higiene a les zones més afectades pel terratrèmol de les províncies de Kahramanmara, Hatay i Adiyaman (Turquia). La població total beneficiària de la intervenció són 10.000 persones.
L’actuació inclou el subministrament d’aigua potable i la promoció de la higiene per reduir els riscos per a la salut pública entre la població destinatària a través del soci local Support to Life. La participació de la comunitat en el disseny i l’execució de la intervenció contribuirà a augmentar la seva resiliència i a millorar la sostenibilitat de la infraestructura hídrica.
Metges del Món. Garantir l'accés a serveis d'atenció primària integrals i de qualitat a la població afectada pel terratrèmol i pel conflicte a Kobane (Kurdistan)
- Subvenció atorgada: 200.000 euros
El projecte se centra en el suport als centres de salut d'atenció primària de Serrin, Mishtanuer, Jalabaya, Khanik i Tal Ghazal (Kurdistan, Síria), a través de quatre línies d'intervenció: prestació de consultes d'atenció primària de salut, inclosos primers auxilis i tractament bàsic de traumatismes; serveis de salut mental i suport psicosocial; serveis de salut sexual i reproductiva, inclosa l'atenció del part als centres de salut; i subministrament de medicaments essencials, consumibles, EPP i equips mèdics als centres sanitaris destinataris.
Les beneficiàries de l’actuació es calcula que seran 83.984 persones, entre les quals 32.670 dones, 36.617 nens i nenes, 48.710 persones amb discapacitat. De la xifra total, 7.559 són persones desplaçades internes, i 76.425 persones de la comunitat d’acollida.
Aliança per la Solidaritat. Protecció i assistència a famílies, dones i nenes supervivents de la violència de gènere, a les comunitats afectades pels terratrèmols al nord-oest de Síria
- Subvenció atorgada: 250.000 euros
Es tracta d’un projecte d'emergència que també aborda les vulnerabilitats i els impactes de la crisi perllongada que pateix la població de Síria des de l’esclat de la guerra, fa 12 anys. L’actuació, implementada per Aliança per la Solidaritat amb el seu soci local Violet Organization for Relief and Development, proposa una resposta integral que abordi tant les necessitats bàsiques com les de protecció de la població més vulnerable en els governats d'Idlib i Alep (Síria), principalment persones evacuades recentment o desplaçades internament, ubicades a campaments temporals, supervivents de violència de gènere, menors no acompanyats, persones adultes gent gran i persones amb discapacitat.
Els col·lectius protagonistes es xifren en 5.370 persones, entre les quals es prioritzaran aquelles més vulnerabilitzades.
Suport a agències de les Nacions Unides
Al marge de la crida de subvencions, el Govern de Catalunya també ha vehiculat gairebé 900.000 euros de la bossa de 2 milions posada a disposició a dues agències de les Nacions Unides especialitzades en acció humanitària. Són l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i el Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides (CERF), a qui s’han fet aportacions directes.
ACNUR. Resposta d’emergència al terratrèmol a Turquia i Síria
- Subvenció atorgada: 290.000 euros
Amb aquesta intervenció, ACNUR prioritza la provisió de refugis d’emergència i articles bàsics no alimentaris a la població afectada. Per fer-ho, identifica i adequa els refugis col·lectius per garantir la idoneïtat de l’ocupació temporal d’acord amb els estàndards humanitaris. Quan sigui necessari, es proporcionaran també tendes de campanya com a refugis temporals. Els kits inclouen articles bàsics i d'hivern, com ara roba d'hivern, botes de goma, matalassos, mantes tèrmiques i sacs de dormir, estris de cuina, làmpades solars, estufes i combustible.
CERF. Contribució als Fons Centrals de Resposta a Emergència de les Nacions Unides
- Subvenció atorgada: 600.000 euros
El Govern va renovar el mes d’abril la seva aportació anual al Fons Central de Resposta a Emergències (CERF) de les Nacions Unides, un fons cistella per respondre a crisis humanitàries arreu del món. Entre d’altres crisis, les aportacions aniran destinades a pal·liar les conseqüències del terratrèmol que a Turquia, Síria i el Kurdistan. Des del 2018, el Govern ha aportat un total de 2 milions d’euros a aquest fons.