- Serret comparteix a Àustria l’estratègia del Govern perquè Catalunya lideri el disseny de semiconductors al sud d’Europa
- En el darrer dia del viatge institucional a Àustria, la titular d’Acció Exterior i UE ha visitat una de les empreses de fabricació de semiconductors més importants del món i el parc tecnològic de Villach per enfortir les relacions empresarials amb la regió
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha compartit aquest divendres l’estratègia del Govern per posicionar Catalunya com a territori líder en el disseny de semiconductors al sud d’Europa. Ho ha fet en diverses reunions estratègiques a Villach, a l’estat austríac de Caríntia, una regió que, els darrers anys, ha demostrat un gran desenvolupament en tecnologia, innovació i recerca. “Hem identificat oportunitats reals de cooperació i de benefici mutu amb Caríntia per contribuir a l’estratègia europea de sobirania digital”, ha explicat Serret. Es tracta d’un àmbit en què Catalunya i l’estat austríac ja col·laboren, “treballant en una aliança de governs de diferents parts d’Europa per contribuir a l’estratègia per afavorir el desenvolupament de semiconductors a escala europea”.
En la darrera jornada del viatge institucional a Eslovènia i Àustria que Serret ha fet aquesta setmana, l’agenda d’aquest matí a Villach s’ha centrat a enfortir les relacions amb Caríntia en l'àmbit empresarial i de la innovació tecnològica, i intercanviar bones pràctiques en la producció de semiconductors, un àmbit on el Govern treballa per posicionar Catalunya com un dels entorns més dinàmics al sud d’Europa en el disseny d’aquests materials. Segons la consellera, la visita a Villach ha servit per “teixir bones relacions i oportunitats per a les nostres empreses, però també en l’àmbit dels centres de recerca i en l’àmbit institucional”.
Amb aquests objectius i acompanyada del president del Parlament de Caríntia, Reinhard Rohr, la consellera Serret ha visitat a Villach la planta d’Infineon, una de les empreses de fabricació de semiconductors més importants del món i la segona empresa europea fabricant de microxips. També ha conegut les instal·lacions del parc tecnològic de Villach, que compta amb més de 40 empreses amb 700 empleats i un miler d'estudiants.
Durant la visita a Infineon, Serret ha explorat amb els seus directius oportunitats per reforçar l'ecosistema català de semiconductors. En aquest sentit, Catalunya és el territori que reuneix més actius per situar-se com la base per al desenvolupament de la indústria de semiconductors al sud d’Europa, ja que compta amb actius molt destacats en aquest àmbit, com el Barcelona Supercomputing Centre – Centre Nacional de Supercomputació (BSCCNS) o un dinàmic ecosistema de start-ups i empreses consolidades centrades en les noves tecnologies. També ho demostren anuncis d’inversió recents de Cisco, Monolitic Power Systems (MPS) o Intel, que han triat Barcelona per ubicar-hi els seus centres de disseny de microxips.
La delegada del Govern a l’Europa Central, Krystyna Schreiber, i dos representants d’ACCIÓ han acompanyat la consellera Serret en les visites d’aquest matí.
Catalunya es posiciona per liderar el disseny de semiconductors al sud d’Europa
Al llarg de les diverses trobades, la consellera Serret ha traslladat que el Govern està compromès a posicionar Catalunya com un aliat de referència a l’hora de contribuir a reforçar la sobirania tecnològica i energètica a la Unió Europea. Per assolir la transició digital europea i impulsar Catalunya com a país de referència en aquest procés, la cooperació amb altres territoris europeus és cabdal per sumar esforços a l’hora de desenvolupar solucions tecnològiques punteres.
Catalunya i Caríntia, de fet, ja col·laboren en aquest àmbit: són dues de les 13 regions promotores d’una aliança europea per als semiconductors. Anomenada ‘Alliance of European Semiconductor Regions’, la iniciativa té l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors a Europa a partir de l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques i de la cooperació entre les regions.
Un ecosistema en creixement
Segons dades de l’estudi Els semiconductors a Catalunya, a Catalunya hi ha 104 empreses i entitats de recerca que es dediquen als semiconductors i que compten amb 4.400 professionals. Segons l’informe d’ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. En aquest sentit, la indústria dels semiconductors es troba en fase de desenvolupament a Catalunya, però compta amb una gran projecció de creixement.
35è Aplec Internacional d’Adifolk
Aquesta tarda la consellera Meritxell Serret tancarà el viatge institucional a Àustria participant en l’acte d’obertura del 35è Aplec Internacional d’Adifolk a Villach, una gran mostra internacional de cultura popular catalana que se celebra a partir d’avui i fins diumenge en aquesta ciutat austríaca.
En aquest enllaç es poden descarregar declaracions en vídeo de la consellera Serret.