1. El conseller Elena presenta l’informe anual 2022 de les policies locals a Catalunya, que constata un increment de més de 400 efectius 
  2. Dels 11.572 efectius de policia local a Catalunya l’any passat, un 14,6% són dones 


El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del director general de Coordinació de les Policies Locals, Marc Costa i Trachsel, ha presidit avui la Jornada "El rol de les policies locals en la protecció dels animals i del medi ambient" en el marc de la qual s’ha presentat l’Informe anual 2022 de les policies locals de Catalunya.

Les dades apunten un creixement de més de 400 efectius de policia local l’any passat amb relació al 2021, fins a situar-se en 11.572 efectius. Aquesta xifra, sumada també a l’increment de Mossos d’Esquadra dels darrers anys, situa Catalunya amb un total de 29.453 agents de policia, incloent-hi Mossos i policies locals, la xifra més alta de tota història.

Durant la inauguració de la jornada, el conseller Joan Ignasi Elena ha assegurat que “cal posar-hi més mitjans per fer un treball de seguretat preventiva i d’acompanyament” i ha recordat l’esforç que estan fent els ajuntament per incrementar la plantilla de les policies locals. Elena ha posat en valor que “el desplegament de la direcció general de Coordinació de les Policies Locals, amb Marc Costa al capdavant, és l’expressió de la voluntat política del Govern per desenvolupar les competències en seguretat”.

En aquest context, Elena ha afirmat que “la proximitat és essencial. El treball dels ajuntaments i de les policies locals és determinant com a servidors públics perquè són els que estan més a prop de la ciutadania”. “Ser a prop de la gent i d’on passen les coses és l’única manera de garantir certa eficàcia”, ha ressaltat.

Per la seva banda, el director general de Coordinació de les Policies Locals, Marc Costa, ha afirmat que "la policia local és una part important del que ha de ser el futur de la policia de Catalunya. És una competència imprescindible dels ajuntaments davant els grans reptes que tenim".

Costa també ha apuntat que "una de les grans feines a futur de les policies locals és el trànsit". "Tenim com a repte millorar i reforçar aquest treball conjunt de les policies locals i del Servei Català de Trànsit", ha clos.

Amb la incorporació de la Policia Local de Breda el nombre de cossos policials a Catalunya l’any passat era de 217. A aquesta xifra cal sumar-hi la Policia Local de Riells i Viabrea, que es troba encara en fase de consolidació dels recursos humans i, per tant, formarà part de l’estadística de 2023. Això implica que la policia local és present en el 22,9% dels municipis catalans, on viu el 89,9% de la població catalana.

Els 113 cossos de policia local de les tres regions policials metropolitanes donen servei al 98,2% de la població d’aquestes tres àrees. D’altra banda, 25 cossos de policia local de tot Catalunya (l’11,5% del total) aglutinen més de la meitat, el 61,7%, dels efectius totals i donen servei al 60,0% de la població catalana amb servei de policia local.

Pel que fa a la plantilla, el 2022 hi havia 11.572 efectius de policia local a Catalunya, amb una mitjana d’edat de 44,2 anys i d’aquests les dones representen el 14,6% del total.


Comissaries

Prop del 80% de les comissaries disposa d’oficina de recepció de denúncies (173 comissaries i el 35,5% (77 comissaries) compten amb una àrea de detenció i custòdia. La resta de policies locals traslladen les persones detingudes a les àrees de detenció i custòdia de les comissaries de Mossos d’Esquadra des de l’inici de la detenció. Així mateix, 168 policies locals (el 77,4%) tenen un protocol amb el cos de Mossos d’Esquadra en relació amb la detenció i custòdia de detinguts.


Un 5’7% més de serveis

Durant el 2022 les policies locals han instruït un 20% dels fets coneguts. El volum total dels serveis es troba al voltant dels 3.325.000, un 5,7% més que els realitzats l’any anterior. 

Segons tipologia, els delictes contra el patrimoni i contra la seguretat viària concentren quasi el 90% dels delictes (73,9% i 15,4% respectivament). Més de la meitat dels delictes contra el patrimoni, un 57,3%, es deuen a furts, furts lleus i danys lleus. Altres delictes contra el patrimoni com els robatoris amb força a l’interior d’un vehicle, amb 5.526 delictes, els de danys amb 5.483 delictes, els de robatoris amb 4.337 delictes i els d’estafes bancàries amb 3.452 delictes, assoleixen el 24,4% dels delictes en aquest àmbit.

Les detencions per delictes contra el patrimoni representen el 40,8% de les detencions totals. El 74,1% de les detencions contra el patrimoni es deuen a robatoris amb violència i/o intimidació, a robatoris amb força i a furts.



Informe anual 2022 de les policies locals de Catalunya

L’Informe anual 2022 de les policies locals de Catalunya continua amb la tasca de recopilar les dades dels cossos de policia local, iniciada l’any 2015, amb la finalitat d’incrementar i millorar el coneixement de les policies locals de Catalunya.

Aquesta vuitena edició de l’Informe està marcada per la tendència iniciada l’any passat d’un increment important dels valors dels indicadors relacionats amb serveis i actuacions policials.

L’Informe s’estructura en set blocs: cossos policials, àmbit normatiu i organització, recursos humans, recursos materials, recursos organitzatius, sistema d’informació policial i serveis de les policies locals.

En aquesta edició, s’hi han incorporat dues novetats. D’una banda, s’han desagregat, per regions policials, les dades relatives a les condicions laborals; concretament el nombre d’hores anuals de treball i el sou brut mitjà d’un agent.

D’altra banda, al capítol sobre recursos organitzatius, s’hi ha introduït informació sobre els convenis vigents en matèria de seguretat viària i sobre les campanyes coordinades pel Servei Català de Trànsit, en què han participat les policies locals.

L’Informe ha estat elaborat a partir de les dades proporcionades per les 217 policies locals de Catalunya. La Direcció General de la Policia ha aportat les dades d’explotació SIP i les dades referents a les juntes locals de seguretat. El Servei Català de Trànsit ha informat sobre les dades dels convenis i les campanyes amb les policies locals, en matèria de seguretat viària

*Adjuntem Informe anual 2022




1  

Fitxers adjunts

Informe anual de les policies locals 2022

Informe anual de les policies locals 2022
PDF | 1353387