- La consellera s’ha reunit a Madrid amb ambaixadors europeus
- Serret avisa que, tot i l’acord d’investidura de Sánchez, no rebaixa el nivell d’exigència màxima al govern espanyol
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha viatjat a Madrid per fer una nova ronda de reunions amb ambaixadors dels països de la Unió Europea i traslladar-los els arguments a favor de l’oficialitat del català a les institucions europees. L’objectiu és esvair tots els dubtes i que la proposta sigui una realitat ben aviat. La consellera ha estat acompanyada pel delegat del Govern a Madrid, Joan Capdevila i Esteve, i pel director general d’Afers de la Unió Europea, Gerard Vives Fernández.
Serret ha recordat que “correspon al govern espanyol fer tots els passos necessaris al Consell de la Unió Europea i amb els diferents estats per fer realitat la unanimitat en l’aprovació de l’oficialitat del català”.
“Avui que es confirma que avança la investidura de Pedro Sánchez, el govern espanyol no ha de rebaixar en cap cas el nivell d’exigència, sinó al contrari”, ha subratllat la consellera d’Acció Exterior, que ha advertit que “continuarem pressionant al màxim perquè l’oficialitat del català a la Unió Europea sigui una realitat, i al més aviat possible, i que no hi hagi res que faci dilatar innecessàriament l’avenç de la proposta al Consell”.
En el marc de la ronda de contactes a tots els nivells, Serret ha explicat que “estem aportant el màxim d’arguments”.“Per nosaltres”, ha dit,“l’exigència és aconseguir aquest reconeixement de l’oficialitat del català a les institucions europees al més aviat possible”.“La investidura és un context que afavoreix que es posi sobre la taula, però l’objectiu és que s’aprovi definitivament”, ha insistit.
L’estratègia del Govern per l’oficialitat del català
El Govern fa mesos que està actuant des de tres nivells diferents per intensificar els contactes polítics amb els governs europeus. En primer lloc, des de Barcelona i Madrid, amb els contactes amb el cos consular i les ambaixades. En segon lloc, des de les delegacions del Govern a l’exterior ubicades als estats membres de la Unió Europea, que estan establint contactes des de les capitals dels diversos països. I, en tercer lloc, des de la Delegació del Govern davant la Unió Europea, que està coordinant bona part de l’estratègia i està desplegant els contactes amb les representacions permanents dels estats membres davant la Unió Europea.
A més, el Govern de la Generalitat ha llançat una campanya publicitària als 27 estats membres de la Unió Europea per defensar l’oficialitat del català a les institucions europees. La campanya es difon a la via pública i en mitjans de comunicació de tots els estats membres. Una acció d’incidència en l’opinió pública europea que ja es va iniciar amb la publicació de l’article d’opinió del president Aragonès en més d’una desena de rotatius internacionals.