1. El simulacre s’iniciarà a les 11 h i durarà uns quinze minuts, on sonaran les sirenes d’alerta de risc químic i s’enviaran missatges a la població via telèfon mòbil
  2. Prop de mig milió de persones es calcula que es trobaran dins de la zona d’audició de les 40 sirenes que s’activaran en els 16 municipis de la prova: Abrera, Barcelona (Zona Franca), Castellbisbal, Cornellà de Llobregat, Esparreguera, l'Hospitalet de Llobregat, Martorell, Olesa de Montserrat, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Cervelló, Terrassa i Viladecans
  3. La prova no requereix que les persones es confinin, tot i això, s’anima a la població a seguir els consells d’autoprotecció en cas d’accident químic

La Direcció General de Protecció Civil ha presentat avui la prova d’activació de les sirenes del PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta als telèfons mòbils, que tindrà lloc el pròxim dimecres 15 de novembre. Concretament, la prova tindrà lloc a les 11 hores en els municipis afectats per risc químic del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

En la presentació hi ha participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector en Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado; la cap de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet; i ha comptat amb la presència del director dels serveis territorials d’Interior a Barcelona, Manel Sorribas.

Es tracta de la darrera prova de sirenes que es farà enguany, després de les realitzades al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (20 de setembre); i a diversos municipis de l’Aran, el Bages, el Berguedà, la Selva, el Vallès Oriental i al sector est del Vallès Occidental (18 d’octubre).

La directora Cassany ha destacat que la de dimecres “és la prova que es fa amb la zona de més població de les tres que es fan enguany” i que recuperen les proves de sirenes de risc químic. “Ens permet recordar que davant d’un accident químic greu la millor mesura d’autoprotecció és el confinament”, ha explicat Cassany.

En aquesta ocasió es posaran en marxa 40 sirenes de risc químic a 16 municipis del Barcelonès (oest), el Baix Llobregat i el Vallès Occidental (oest), que són:

  1. Barcelonès: Barcelona, Zona Franca (5) i l’Hospitalet de Llobregat (3)
  2. Baix Llobregat: Abrera (2), Cornellà de Llobregat (2), el Prat de Llobregat (5), Esparreguera (1), Martorell (5), Olesa de Montserrat (2), Sant Andreu de la Barca (1), Sant Boi de Llobregat (3), Sant Feliu de Llobregat (1), Sant Joan Despí (2), Santa Coloma de Cervelló (1) i Viladecans (1)
  3. Vallès Occidental: Castellbisbal (3) i Terrassa (3)

D’aquestes, n’hi ha set que són noves i que sonaran per primera vegada: El Prat de Llobregat (3), Castellbisbal (2), Martorell (1) i Esparreguera (1) que no en tenia cap fins ara.

En alguns municipis les sirenes estan ubicades en zones i barris concrets que farà que no siguin audibles pel conjunt de la població. Concretament:

  1. Barcelona: Zona Franca i Port de Barcelona
  2. L’Hospitalet de Llobregat: barris Centre, Can Serra, Sant Feliu i Bellvitge
  3. Cornellà de Llobregat: barris Centre, Riera i Almeda
  4. Esparreguera: Urbanització Can Vinyals
  5. Santa Coloma de Cervelló: Colònia Güell
  6. Viladecans: barris orientals – meitat est
  7. Castellbisbal: Urbanització Costa Blanca i zones industrials
  8. Terrassa: zona Can Parellada i polígons industrials al sud

La prova durarà 15 minuts, on es farà enviament de les alertes de Protecció Civil a tots els telèfons mòbils de les zones per informar de la realització de la prova, i sonaran les sirenes de risc químic. S'escoltaran també als municipis de Rubí, Sant Cugat del Vallès i el Papiol, per proximitat. La població que es trobi prop de la zona d’audició pot rebre també l’alerta al telèfon mòbil, malgrat que no hi hagi cap sirena dins del propi terme municipal.

En aquest simulacre no es requereix dur a terme el confinament tot i que s’anima a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar-se a l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audicióde les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: https://arcg.is/08WG4m

Com serà la prova?

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

En aquest sentit, 40 centres escolars han confirmat que faran el simulacre per preparar-se i conscienciar també a l’alumnat. En total es calcula que 16.663 persones entre alumnat i personal docent i laboral dels centres practicaran el confinament aquest dimecres.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Municipis fora de la zona de cobertura de les sirenes que rebran l’alerta al mòbil:

  1. Sector Llobregat - Vallès Occidental: Corbera de Llobregat, Castellví de Rosanes, Pallejà, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Sant Esteve Sesrovires i Ullastrell.
  2. Sector Barcelonès - Baix Llobregat: Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat.

Durant el simulacre les associacions de voluntariat de Protecció Civil i altres persones vinculades als municipis actuaran d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si hi ha població que practica el confinament.

Abast de la prova de sirenes

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova del 15 de novembre és de 422.681 persones. Per territoris, es distribueixen de la manera següent:

  1. Baix Llobregat: 346.798
  2. Barcelonès: 72.999
  3. Vallès Occidental: 2.884

Els municipis amb més població dins de la zona de cobertura teòrica són:

  1. Sant Boi de Llobregat: 76.737
  2. L’Hospitalet de Llobregat: 72.999
  3. El Prat de Llobregat: 62.666
  4. Cornellà de Llobregat: 43.007
  5. Viladecans: 30.603
  6. Sant Feliu de Llobregat: 28.623
  7. Martorell 28.451
  8. Sant Joan Despí: 24.033
  9. Olesa de Montserrat: 20.596
  10. Sant Andreu de la Barca: 20.574
  11. Abrera: 9.607

A la població anterior cal afegir-hi la que s’estima que es trobarà als polígons industrials i especialment:

  1. Mercabarna: 15.238 persones
  2. ZAL Port + polígon Pratenc: 12.000 persones
  3. Zona Franca: 10.000 persones
  4. SEAT Martorell: 10.103 persones

Amb aquestes dades, conjuntament amb l’estimació d’ocupació d’altres polígons industrials més petits, faria arribar a 500.000 persones la població inclosa dins la zona de cobertura de les sirenes.

Pel que fa a la recepció del missatge d’alerta al mòbil, la població censada dins de l’àrea d’abast de les antenes de telefonia que el poden distribuir és de 608.850 persones. Per comarques:

  1. Baix Llobregat: 483.490
  2. Barcelonès: 90.831
  3. Vallès Occidental: 34.529

A la població anterior cal afegir la situada als polígons industrials i per tant s’arribaria a més de 660.000 persones.

Establiments afectats per la normativa d’accidents greus a Catalunya

Als municipis on es farà la prova del 15 de novembre s’hi situen 39 establiments de risc químic que formen part de l’abast del PLASEQCAT:

  1. Barcelonès (Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat): 18 establiments (16 nivell alt, 1 nivell baix i 1 aparcament intermodal mercaderies perilloses)
  2. Baix Llobregat (Abrera, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Cervelló i Viladecans): 12 establiments (nivell alt i 4 nivell baix)
  3. Vallès Occidental (Castellbisbal i Terrassa): 9 establiments (4 nivell alt i 5 nivell baix)

Per a aquests establiments el PLASEQCAT estableix que en cas d’accident químic que pugui afectar a l’exterior greument correspon el confinament de la població d’acord a les dades i estudis d’accidents facilitats per Seguretat Industrial.

Objectius de la prova

La prova de sirenes té per objectius:

  1. Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.
  2. Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.
  3. Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu s’ha dissenyat una enquesta de valoració.
  4. Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.

Difusió de la prova

Per aquesta prova s’ha elaborat material per la seva difusió a les xarxes socials. També s’han editat i imprès 3.200 cartells i 37.000 fullets informatius de la prova que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic de la prova. També s’ha enviat un escrit signat per la directora general, Marta Cassany, adreçat als alcaldes i alcaldesses dels municipis amb audició de les sirenes de risc químic de la prova i també als municipis que no tenen audició de les sirenes però que poden rebre l’alerta al mòbil.

Pel que fa als centres educatius, Protecció Civil s’hi ha posat en contacte per informar de la prova, i animant-los a fer el simulacre de confinament. D’aquesta manera, els infants i joves prenen consciència del risc químic i de les accions d’autoprotecció adequades.

Antecedents

Històricament es realitzaven dues proves de sirenes de risc químic a l’any. Al llarg d’un matí, totes les sirenes agrupades en els sectors de risc químic del PLASEQCAT (cal recordar que el PLASEQTA va recuperar-se el 2020) s’activaven per comprovar el seu funcionament i familiaritzar la població amb el so i el consell principal davant el risc químic, el confinament.

L’abril de 2019 va tenir lloc la darrera prova, i amb l’accident d’IQOXE es va considerar que calia replantejar les proves, fent un important esforç en la sensibilització de la població amb campanyes informatives (com la de l’”efecte bombolla”), un cop s’havia recuperat el PLASEQTA amb la gestió directa des de Tarragona, i que inclou l’automatisme de l’activació de les sirenes quan hi ha una alerta del PLASEQTA.

També, des de novembre de 2022, Protecció Civil de la Generalitat ha incorporat l’eina de missatgeria massiva d’alertes de protecció civil als telèfons mòbils. Tant les sirenes del polígon sud com l’eina del sistema d’alertes a mòbils es van provar ja en el simulacre d’accident químic del 2 de novembre de 2022, amb una gran participació de la població, que va practicar el confinament. Pocs dies després, el mateix novembre de 2022 es van activar de forma real 2 sirenes de risc químic per l’incendi a la indústria amb productes químics AFEPASA de Constantí per decretar el confinament dels treballadors del polígon industrial afectat.

Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 113 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació.

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).

Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.


1  

Fitxers adjunts

Flyer informatiu sobre la prova de sirenes del 15N

Flyer informatiu sobre la prova de sirenes del 15N
PDF | 16417719