1. Serret ha viatjat a Brussel·les per continuar defensant l’oficialitat del català a les institucions europees
  2. La consellera s’ha mostrat crítica amb el paper del Govern espanyol, que ha rebut queixes per les formes amb què ha fet arribar la proposta de l’oficialitat als estats
EXT{"name":"2023/11/15/19/32/b8b68b1a-d5de-4040-b986-290a7d8402fe.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":101147}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha viatjat avui a Brussel·les per continuar defensant l’oficialitat del català a les institucions europees, amb motiu de la sessió del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea. És la novena vegada que Serret visita Brussel·les des que ocupa el càrrec.

La titular d’Acció Exterior ha comparegut després que durant les passades setmanes s’hagin intensificat al màxim nivell els contactes amb tots els països de la Unió Europea per tal de resoldre qualsevol dubte sobre l’oficialitat.

No permetrem que el Govern espanyol dilati innecessàriament aquesta iniciativa, i no rebaixarem l’exigència”, ha advertit la consellera Serret. “Continuarem demanant-li el màxim rigor, la màxima dedicació i el màxim compromís perquè aquesta proposta sigui finalment aprovada per unanimitat al Consell d’Afers Generals de la Unió Europea”, ha assegurat.

Serret ha volgut fer valdre la feina feta pel Govern i per les delegacions a l’exterior les darreres setmanes, que ha definit com “una campanya diplomàtica molt intensa i ambiciosa i molt positiva”.“No només no hi ha vetos, sinó que hi ha molt bona predisposició a escoltar, a conèixer la proposta, i a poder intercanviar arguments i reforçar els favorables”, ha explicat. “Hem trobat molta comprensió i fins i tot agraïment pels esforços que està fent el Govern d’explicar la proposta i saber en profunditat per què és una llarga reivindicació, per què és una proposta sòlida”.

La consellera ha volgut donar un missatge de tranquil·litat, remarcant que “la proposta avança, continua sobre la taula i ben viva, i per tant seguim treballant amb la mateixa intensitat i amb la mateixa dedicació i esforços fins que s’acabi aprovant”.

Així i tot, Serret s’ha mostrat preocupada perquè alguns estats “han manifestat el seu descontentament per les formes del Govern espanyol a l’hora de traslladar la proposta” que s’havia de discutir avui al Consell, i ha recordat que “és imprescindible mantenir la credibilitat i ser conscients que tots els passos són importants per guanyar la confiança de tots els estats”. “Exigim que es continuï treballant amb el màxim rigor”, ha dit Serret, i ha insistit: “No rebaixarem ni l’ambició ni l’exigència al Govern espanyol”.

“Traslladarem també al Ministeri d’Afers Exteriors, en el marc de la interlocució que mantenim, l’advertiment i l’exigència que cal treballar al màxim, que cal ser curosos, que hem d’evitar també en les formes qualsevol acció que pugui generar dubtes sobre la credibilitat, sobre la solidesa de la proposta”, ha incidit. I ha recordat un cop més que “el Govern espanyol haurà complert el seu compromís quan s’hagi aprovat definitivament la proposta i l’oficialitat del català a les institucions europees sigui una realitat”.

EXT
La consellera Serret i el delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, amb Karl-Heinz Lambertz.
{"name":"2023/11/15/19/47/61b04599-a953-4711-bc9d-0daa37e3d0cf.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":161604}


Agenda a Brussel·les

Durant la seva visita a la capital europea, la consellera Serret s’ha reunit amb l’expresident del Comitè Europeu de les Regions i membre del grup d’alt nivell sobre el futur de la política de cohesió, Karl-Heinz Lambertz. Amb ell han parlat de la iniciativa ‘Regions for EU Recovery’, liderada des de Catalunya durant la pandèmia de COVID-19 amb més de 30 regions europees més, per exposar l’experiència de governs com el català en la gestió d’aquests recursos econòmics.

També s’ha reunit amb Helen Clarkson, directora del Climate Group, una organització sense ànim de lucre creada el 2003 amb oficines a Londres, Nova York, Nova Delhi, Amsterdam i Beijing i que impulsa l’acció climàtica per assolir un món de zero emissions netes de carboni el 2050.

Durant la seva visita a Brussel·les, Serret ha mantingut altres reunions sobre l’oficialitat del català a les institucions europees, i ha estat entrevistada per diversos mitjans de comunicació de diferents països europeus.