1. Les persones interessades en participar poden presentar les sol·licituds a partir de demà dimarts 9 de gener i fins al dia 5 de febrer al web www.gencat.cat/bomberes
  2. Es manté el 40% de reserva de les places a dones, que actualment representen tan sols el 2% del personal al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya
  3. El conseller Elena destaca que ‘és la convocatòria més gran dels darrers anys’

El Departament d’Interior ha publicat avui, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la convocatòria de concurs oposició de 300 noves places per a l’ingrés a la categoria de bomber/a de primera de l’escala tècnica. Aquesta convocatòria, la 81/24, manté la reserva del 40% de les places a dones, que actualment representen només un 2% del total de bombers i bomberes del cos.

Les sol·licituds de participació s’han de presentar de forma telemàtica, a través de la plataforma Tràmits Gencat o de la pàgina web www.gencat.cat/bomberes i el termini per a presentar-les comença aquest dimarts 9 de gener i finalitza el 5 de febrer.

El conseller Joan Ignasi Elena ha posat en valor que “aquesta convocatòria de 300 noves places a Bombers és la més gran dels darrers anys” i ha assegurat que “consolida l’aposta pel creixement del cos tant en número d’efectius com en mitjans i recursos”. Elena ha recordat les “790 noves places d’accés al cos que s’han convocat aquesta legislatura”, comptant la present convocatòria, i l’aposta per dotar el cos de més mitjans, com ara l’adquisició de 12 noves autoescales després de 13 anys sense incorporar-ne cap.

Fases de la convocatòria: concurs-oposició, formació a l’ISPC i pràctiques

El procés de selecció del nou personal per al Cos de Bombers és el concurs-oposició, que es complementarà amb una fase formativa i una de pràctiques. La primera fase, la d’oposició, atorgarà a les persones participants un màxim de 40 punts i constarà de cinc proves: coneixements, proves físiques, oficis, i avaluació psicològica i mèdica. Hi haurà una sisena prova per a les persones aspirants que no acreditin coneixements de llengües catalana i castellana.

La segona fase és la de concurs i meritarà un màxim de 20 punts. Aquí es valoraran els serveis prestats com a bomber/a, auxiliar forestal, conductor/a, membre dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF), personal tècnic especialista adscrit del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i personal tècnic operador de Control (TEOC) a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.

Les persones que, segons la nota aconseguida, hagin superat aquestes dues fases, hauran de fer un curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El curs, de 900 hores lectives, constarà de nou mòduls. Només les persones que superin aquesta fase començaran la darrera de tot el procés: les pràctiques en un parc de Bombers. En aquesta fase caldrà acreditar 1.104 hores de servei efectiu abans de rebre el nomenament oficial com a bomber/a de la Generalitat de Catalunya.

D’acord amb els principis d’igualtat, mèrit i capacitat d’accés a la Funció Pública, els processos selectius es realitzen sempre garantint que, amb independència del gènere, els nous funcionaris i les noves funcionàries hauran d’haver superat i aprovat totes les fases de les convocatòries i tindran les condicions, aptituds i habilitats per realitzar totes les tasques necessàries.

La convocatòria de 2023, en dades

Un total de 642 dones es van inscriure a la darrera convocatòria de 240 places per accedir al cos de Bombers de la Generalitat en la categoria de Bomber/a de 1a de l’escala tècnica. Va ser la xifra més alta mai registrada d’aspirants femenines. Respecte la convocatòria del 2021, es va registrar un augment del 52’1% en les aspirants (de 422 a 642 dones) i pràcticament es van triplicar les xifres en relació al 2019, on el total de dones inscrites va ser de 231.

Les 240 persones aspirants de la convocatòria de 2023, la 24a promoció, que van finalitzar la fase formativa, ja han iniciat el període de pràctiques. D’aquestes 240 persones aspirants, 11 són dones.

Mesures per feminitzar el Cos de Bombers de la Generalitat

En aquest sentit, el Departament d'Interior continua treballant en el conjunt de mesures de feminització que s’aplica al cos de Bombers. Aquestes mesures han de permetre avançar cap a la igualtat de gènere en aspectes com l’accés al Cos, les condicions de treball o l’adaptació de les infraestructures dels parcs. La finalitat és revertir una injustícia històrica, per fer justícia, però sobretot per eficàcia.

Els principals objectius de les mesures són garantir la igualtat de tracte i assolir la paritat dins del cos, així com prevenir i actuar davant l’assetjament sexual.


1  

Imatges

Bombers de la Generalitat

Bombers de la Generalitat 2292295