- Serret ha explicat a la Casa Mediterrani d’Alacant l’estratègia de la macroregió mediterrània que està impulsant el Govern juntament amb altres actors polítics
- La consellera ha fet valer la represa dels contactes polítics al més alt nivell, com la reunió entre el president Aragonès i el secretari general de la UpM o la trobada amb la comissària Ferreira
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat aquest matí a Alacant en la inauguració del fòrum “Som Mediterranis”, a la Casa Mediterrani, per exposar la iniciativa de la macroregió mediterrània, promoguda pel Govern i altres actors de la Mediterrània, i que vol unir diversos agents d’ambdues ribes de la Mediterrània per donar resposta a reptes compartits com l’emergència climàtica.
Serret ha celebrat que la macroregió mediterrània sigui entre les prioritats de la presidència belga del Consell de la Unió Europea, després que la presidència espanyola comencés a treballar-ho. "Ens anima a seguir treballant per sumar més veus i concretar aquest projecte que ja compta amb el suport de bona part dels governs de totes les ribes mediterrànies. És important fer un front comú davant del repte majúscul que és el canvi climàtic”, ha dit Serret.
Actualment, l’estratègia compta amb el suport explícit de països com Itàlia i Espanya. El Govern lidera, juntament amb Provença-Alps-Costa Blava, bona part dels contactes amb la resta d’actors polítics implicats. Ho fa estretament amb la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CIM-CRPM), que és la impulsora de la iniciativa, així com amb altres xarxes i aliances de cooperació com la plataforma “Amics de la Macroregió” o MedCities.
A més, seguint amb els contactes polítics sobre la Mediterrània, aquest passat dilluns, la consellera Serret i el president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, es van reunir amb el secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM), Nasser Kamel, amb qui van acordar la col·laboració d’aquest organisme internacional en la macroregió.
Serret també ha aprofitat la participació en el fòrum per fer referència a la sequera que viu Catalunya, la pitjor del darrer segle, i ha explicat la tasca del Govern en relació amb la gestió de les conques internes per ampliar la producció d'aigua i assegurar l’abastiment arreu del territori. “Avui, el 55% de l’aigua que arriba a les cases prové de dessaladores i de plantes de regeneració”, ha dit.
La consellera ha fet referència a la necessitat de millorar la governança multinivell i implicar els diferents actors de la Mediterrània en l’àmbit estatal, regional i municipal del conjunt de la conca. “Volem alinear estratègies i ser més eficients, també dotant-nos dels diferents fons i programes europeus per dinamitzar els espais de cooperació en la riba mediterrània europea, però també obrint la cooperació amb la resta de països de la Mediterrània”.
Què és la macroregió mediterrània?
Una macroregió és un marc polític reconegut per la Comissió Europea que permet als països situats en una mateixa regió abordar conjuntament i trobar solucions als reptes que afronten.
La macroregió mediterrània és un projecte impulsat des de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CIM-CRPM). Catalunya lidera, juntament amb la regió de Provença-Alps-Costa Blava, el grup de treball macroregional, des del qual es promou aquesta iniciativa.
El Govern va organitzar el novembre passat la Cimera per a la Macroregió Mediterrània, una reunió d’alt nivell que va comptar amb una seixantena de participants, inclosos 12 governs de 6 estats, organismes internacionals, entitats i representants de les institucions europees. Es va impulsar una declaració política entre tots els participants per instar la presidència espanyola del Consell de la UE a activar els tràmits necessaris perquè la Comissió Europea activi la proposta de creació de la macroregió mediterrània.
Actualment, hi ha 4 altres macroregions en funcionament a la Unió Europea: la Bàltica, la del Danubi el 2009, l’Adriàtico-Jònica i l’Alpina.
Catalunya té i ha tingut un rol històric en les relacions euromediterrànies, i per això el Govern està compromès amb aquesta estratègia macroregional, que és des de fa mesos una de les grans prioritats de l’acció exterior.