- La consellera ha acompanyat representants dels governs de França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Regne Unit, Estats Units, Canadà, Romania, Uruguai, Argentina, Xile i Mèxic a conèixer la feina de l’Agència Catalana de l’Aigua, “un model de gestió de la sequera referent per a tot el món”
- Serret ha defensat l’impuls de la Macroregió Mediterrània i que les polítiques europees siguin “molt més sensibles i coneixedores” de l’impacte del canvi climàtic a la zona mediterrània
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha acompanyat aquest dijous el cos consular acreditat a Catalunya a conèixer de més a prop la feina de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) durant aquests tres anys de sequera: “Gràcies a la bona gestió que s’ha fet des del Govern, però especialment des de l’ACA, hem sigut capaços de posposar un any i mig les restriccions més severes; es tracta d’un model de gestió referent per a tot el món, i d’aquí l’interès del cos consular i dels països que hem visitat”, ha explicat la consellera, referint-se als seus darrers viatges institucionals a Tunísia, Estocolm, Marsella i Alacant.
Fa mesos que el Govern detecta interès arreu del món per conèixer com s’està gestionant la sequera a Catalunya, donat que és un problema global que avui afecta Catalunya, però que probablement afectarà d’altres regions, sobretot mediterrànies.
A banda de la consellera Serret, també ha intervingut a la trobada a l’ACA el director de l’Agència, Samuel Reyes. Hi han assistit els cònsols generals de Portugal, França, Alemanya, Itàlia, Romania, Regne Unit i l'Uruguai; els cònsols adjunts dels consolats d’Argentina i de Xile; el cònsol per a la promoció econòmica del consolat de Mèxic; la supervisora de serveis consulars del consolat dels Estats Units, i l’assistent consular del consolat del Canadà.
Durant la visita a l’ACA, doncs, Serret ha fet valdre la feina del Govern “anticipant, planificant i acompanyant els sectors”, o invertint, en el marc del Pla Especial de Sequera, 560 milions d’euros en ajudes al món local i la pagesia. I ha destacat que, si s’aproven els pressupostos per al 2024, es podran destinar 1.000 milions d’euros a infraestructures de regeneració i dessalinització, a millorar la xarxa d’abastiment d’aigua i a la col·laboració amb el món local.
A més, ha assenyalat la importància de compartir la resiliència a la sequera a tot el marc mediterrani: “Per això treballem per impulsar la Macroregió Mediterrània, i perquè les polítiques europees siguin molt més sensibles i més coneixedores de la realitat de l’impacte del canvi climàtic a la zona mediterrània”. El projecte de la Macroregió, liderat pel Govern, vol connectar les quatre ribes mediterrànies per trobar solucions al repte compartit del canvi climàtic i els seus efectes.
La visita del cos consular a l’Agència Catalana de l’Aigua se suma al programa d’activitats que el Govern organitza per acostar els principals actius de Catalunya al personal diplomàtic acreditat a Barcelona.