- La reorganització permetrà ampliar la cobertura del servei a totes les violències masclistes, inclosa la sexual
El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha iniciat el tràmit per tal que les Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD) facin el servei d’acompanyament a les víctimes de violència de gènere durant el procés judicial. Des del 2018, el servei d’acompanyament a les víctimes de violència de gènere (SAVD) estava externalitzat. L’objectiu d’aquest canvi és millorar l’atenció a les víctimes, evitant l’eventual revictimització que pot implicar que hagin de ser ateses des de serveis i professionals múltiples, alhora que afavoreix que els òrgans judicials i altres òrgans i serveis especialitzats identifiquin de manera clara les OAVD com a punt de referència del Departament en l’àmbit de l’atenció a les víctimes.
El procés passa per la incorporació de 41 nous professionals que s’afegiran a la plantilla de les OAVD i rebran formació ajustada a la tasca encomanada. El personal especialitzat es dedicarà de forma exclusiva a atendre les víctimes d’aquest grup de delictes i donar resposta a les demandes d’actuació dels òrgans judicials de tots els partits judicials de Catalunya, tant en actuacions urgents com programades.
La reorganització també garantirà l’assistència a les víctimes de violències sexuals durant la primera compareixença en seu judicial, un servei que fins ara no tenia cobertura. D’altra banda, s’optimitzarà l’organització dels efectius i la coordinació entre professionals i àrees.
Context
L’any 2022, dins una conjuntura preocupant d’augment de denúncies de delictes contra la llibertat sexual, s’aprova la Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, que estableix que, des del primer contacte de les víctimes de violència sexual amb les autoritats judicials competents, les OAVD han de proveir les víctimes d’informació i orientació, les han d’acompanyar durant tot el procés judicial i han d’acreditar la situació de víctima de violència sexual. Les OAVD han de procurar una atenció integral a les víctimes de violència sexual (i als menors que es trobin sota la seva pàtria potestat o guàrdia i custòdia) amb una distribució territorial equitativa dels serveis i amb accessibilitat a les dones de zones rurals i zones allunyades.
En aquest context, i d’acord amb el nou marc legal, s’ha avaluat la distribució territorial de les OAVD i el seu dimensionament més adient per garantir una atenció presencial i descentralitzada a les víctimes de violències masclistes i atendre les demandes dels òrgans i les oficines judicials de tots els partits judicials de Catalunya.