- L’edició d’enguany coincideix amb la designació de Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia
- La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, intervindrà en la cloenda de la jornada sobre integritat pública el 12 de juny
Del 10 al 14 de juny, la Generalitat, a través de la Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, organitza una nova edició de la Setmana del Govern Obert #OpenGovWeek. Una iniciativa impulsada internacionalment per Open GovernmentPartnership que treballa per transformar i millorar les relacions entre els governs i la ciutadania promovent una governança transparent, participativa i responsable. Enguany, la Setmana del Govern Obert coincideix amb la designació de Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia.
Durant tota la setmana, se celebraran diverses conferències i seminaris a Barcelona on es tractaran diverses iniciatives pioneres i propostes de millora entorn la transparència, el bon govern i la participació ciutadana.
Els dies 10 i 14 de juny la participació ciutadana serà la protagonista de les jornades. El dia 10 de juny, es debatrà sobre l’avantprojecte de llei de participació ciutadana amb un grup d’experts que analitzaran els aspectes més innovadors d’aquest text que busca garantir una participació de qualitat i útil per a la presa de decisions. I per l’altra, es farà públic l’informe de retorn tècnic a les recomanacions ciutadanes que es van realitzar a l’Assemblea Ciutadana pel Clima. Una iniciativa impulsada pel Govern i que va comptar amb la participació de més d’un centenar de ciutadans i ciutadanes.
La salut de la transparència de les administracions públiques també tindrà el seu espai, que comptarà amb l’obertura de la secretària d’Administració i Funció pública, Alicia Corral Solà. El dimarts 11 de juny es farà una taula rodona on es debatrà sobre les aportacions del present i futur de la Xarxa de Governs Oberts de Catalunya en matèria de transparència i retiment de comptes a la ciutadania. El Síndic de Greuges també estarà representat fent una valoració de l’estat de la transparència a l’Administració de la Generalitat i als ens locals.
Seguidament, el 12 de juny, s’aprofundirà en les eines preventives per fer front a la corrupció, posant especial èmfasi en el paper dels treballadors públics per alertar de situacions irregulars que afectin la integritat pública. La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, serà l’encarregada de cloure aquesta jornada que tindrà lloc a l’Auditori del Districte Administratiu a les 14.25 h. També hi participaran el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López Hernández, i el director de Prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Òscar Roca Safont.
També la infància tindrà un paper destacat durant aquesta setmana. El dia 14 de juny, s’entregarà el Premi Participa a l’Escola, que distingeix aquells centres educatius que han dut a terme experiències per promoure i facilitar la participació democràtica com a eina de transformació social. Un dels guardonats és l’escola Enric Grau Fontseré de Flix per la implicació de famílies, alumnes i mestres en la redefinició participada del model d’escola que volen ser.
A banda de les conferències presencials, també es faran activitats en línia com el seminari web “La carta de serveis com a eina de bon govern”, on s’aprofundirà sobre el paper de la carta de serveis, un instrument essencial perdonar impuls a les polítiques i programes de qualitat i avaluació de les administracions públiques. Tota la informació sobre les activitats està disponible al web de la Setmana del Govern Obert 2024.
Els mitjans que vulguin assistir als actes s’hauran d’acreditar a través del formulari d’inscripció o enviant un correu amb el nom, cognoms i DNI a premsa-fp.presidencia@gencat.cat