Fotografia de grup amb ens locals i consells comarcals

Igualtat i Feminismes finança amb més de 12 M€ el desenvolupament de les polítiques del Departament a les comarques gironines

query_builder   28 juliol 2022 14:26

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes finança amb més de 12 M€ el desenvolupament de les polítiques del Departament a les comarques gironines

  1. El pressupost destinat als ens locals de la demarcació pel període 2022-2025 pràcticament duplica els 6,4 M d’euros de l’etapa 2018-2021.
  2. El nou marc inclou el finançament dels serveis de resposta d’urgència per a dones en situació de violències masclistes, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, així com els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida.
Presentació AM{"name":"2022/07/28/14/29/dd08caa5-1bed-4099-96ac-d53cab84bb8a.jpg","author":"Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":439016}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha explicat avui en la visita a la capital gironina els detalls del nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes, que comptar. La consellera Verge ha anunciat que “el nou acord implica duplicar el pressupost del qual disposen els ens locals gironins”, afirmant també que aquest increment dels recursos implicarà un salt qualitatiu en la consolidació de les prioritats polítiques en l’àmbit de la igualtat i els feminismes. “Les lleis d'igualtat no són recomanacions, són lleis i, per tant, les hem de dotar dels recursos adequats” ha afirmat Verge. En concret, el pressupost destinat als ens locals de la demarcació pel període 2022-2025 ascendirà fins als 12.655.400 M d'euros.

En aquest sentit, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral Olivé, ha valorat molt positivament la presentació, "és un honor conèixer de prop aquest nou acord. Totes les professionals presents han coincidit a ressaltar els avenços d'aquest Acord Marc que més enllà de doblar els recursos econòmics, també soluciona demandes històriques dels ens locals".

L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violències masclistes i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida. “Reforcem els serveis, en totes i cadascuna d'aquestes línies d'actuació, perquè són xarxes de país, de garantia dels drets humans” ha conclòs la consellera Verge.

En concret, pel que fa a la resposta d’urgència per a dones en situació de violències masclistes i les seves filles i fills, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha explicat que el nou acord suposa un increment considerable, ja que es passa dels 401.522 euros de l’etapa 2018-2021 als 1.190.264 M d’euros actuals. L’augment del finançament ha permès triplicar els recursos que Igualtat i Feminismes transfereix als ajuntaments gironins de més de 20.000 habitants i als consells comarcals. “Era necessari generar un marc de finançament potent i flexible, que faci possible que els ens locals donin la millor i més àgil resposta davant les violències masclistes” ha apuntat la secretària de Feminismes. 

Respecte als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el pressupost acordat es multiplica per 2,4 respecte a l’anterior acord arribant fins als 5.708.221 M d’euros. “Els SIAD no només són el punt d'entrada de les dones, són fonamentals per al desplegament de les polítiques feministes de transformació en l’entramat que construïm conjuntament amb els ens locals” ha explicat Pineda.

Per la seva banda, la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha destacat l’augment de la partida pressupostària dedicada als Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), que multiplica per 5 el pressupost de l’anterior etapa, passant dels 350.176 euros a 1.991.999 M d’euros. “Assumim el compromís del territori amb les polítiques LGBTI+ i fem una aposta clara i inequívoca, perquè no són polítiques d'assistència o de reparació, són polítiques de canvi de paradigma en vers la protecció dels drets de les persones LGTBI+”. “Volem consolidar la xarxa de 111 SAI reforçant els seus equips de treball, cuidant les professionals, les volem dotar de jornada completa perquè només d’aquesta manera garantirem la qualitat dels serveis al conjunt del país” ha explicat Mata.

Finalment, pel que fa als serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida, el finançament passa dels 3.247.964 M d’euros de 2018-2021 als 3.764.916 M d’euros per al període 2022-2025. En aquest cas, la partida d’aquest any se suma a l'ajut humanitari d'emergència que ja es va desplegar a les comarques gironines amb l’arribada de les persones migrades refugiades procedents d’Ucraïna, una partida de més de 500.000 euros i la contractació de dotze tècniques d’acollida. Mata ha destacat que el principal objectiu en aquest àmbit és impulsar la transversalització de la perspectiva antiracista en tota la política pública i en les polítiques de migracions que es desenvolupen a escala local i comarcal, “i això només ho podrem fer treballant la dimensió comunitària en aliança amb les administracions de més proximitat”.

Polítiques feministes locals

El nou marc de cooperació compta amb una partida de 90,9 M d’euros per al conjunt de Catalunya, una xifra que duplica els 45.436.608 euros de l’etapa 2018-2021. En paraules de la consellera Verge, “és una aportació històrica”. L’acord, signat amb l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya, enforteix la col·laboració del Departament amb els ens locals i la xarxa de serveis d’atenció a les persones en els àmbits competencials d’Igualtat i Feminismes. En aquest sentit, la consellera ha afirmat que aquesta cooperació “és cabdal i contribueix a promoure l’equitat territorial”. “Les administracions de proximitat són clau en l’aterratge de les polítiques de garantia dels drets humans arreu del territori”, ha destacat Verge.

Parlaments HC{"name":"2022/07/28/14/32/7b038d7c-04dd-46ce-bcf6-4126cf3e77c3.jpg","author":"Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":248629}

“Partim de la premissa que les polítiques d'igualtat han d'arribar a la Catalunya sencera, amb equitat i atenen a la diversitat dels municipis i això implica que per primera vegada s’incorpora l'Associació de Micropobles de Catalunya en un Acord Marc de la Generalitat” ha explicat Verge.

L’Acord, a més, busca superar les dificultats de finançament dels consells comarcals, subvencionant el 100% de la contractació del personal dels SAI i els SIAD. També s’hi han inclòs consorcis i mancomunitats, per donar la màxima flexibilitat als ens locals en la prestació dels serveis, és el cas del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i del Consorci de Benestar Social del Ripollès. L’objectiu és facilitar la creació i la consolidació de serveis adaptats als recursos i les característiques de cada territori i a les necessitats de la seva població. “Hem introduït per primera vegada un model de finançament més àgil i més flexible mitjançant la transferència. Guanyem en eficiència administrativa, desburocratitzem i ens adaptem a les necessitats de cada municipi” ha detallat Verge. Aquest nou sistema de finançament del qual disposaran els ens locals pel període quadriennals assegura la sostenibilitat del model i permet major flexibilitat fent possible la redistribució segons les casuístiques de cada territori.

5  

Imatges

Parlaments durant la presentació

Parlaments durant la presentació 326483

Rebuda de la delegada

Rebuda de la delegada 427085

Presentació de l'Acord Marc 2022-2025

Presentació de l'Acord Marc 2022-2025 361989

Parlaments de la consellera

Parlaments de la consellera 248629

Presentació de l'Acord Marc a Girona

Presentació de l'Acord Marc a Girona 439016

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined