Inauguració programa 5a edició #100tífiques

Tret de sortida a la 5a edició del programa #100tífiques per visibilitzar les dones en aquest àmbit i crear nous referents femenins

query_builder   2 febrer 2023 14:34

event_note Nota de premsa

Tret de sortida a la 5a edició del programa #100tífiques per visibilitzar les dones en aquest àmbit i crear nous referents femenins

  1. Els consellers Nadal, Gonzàlez-Cambray i Verge han participat en la inauguració de l’acte
  2. El programa compta amb 567 científiques que impartiran xerrades en més de 500 escoles d’arreu del país
  3. El projecte està impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST), amb la col·laboració del Govern
Inauguració programa 5a edició #100tífiques{"name":"2023/02/02/13/21/dcc0e3e3-ea65-4faf-ad99-fb7c235346e5.jpeg","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":464753}


El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, juntament amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge i Mestre, han inaugurat aquest matí la trobada de #100tífiques. Un acte que dona el tret de sortida a la cinquena edició del programa #100tífiques de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST) per posar en relleu l’aportació de les dones en els diferents camps de la ciència i la tecnologia, apropar la ciència a l’escola i crear nous referents femenins capaços d’inspirar els més joves.

El conseller Nadal ha defensat la voluntat del Govern de lluitar contra la bretxa de gènere en l’àmbit de la ciència, i ha recordat que un dels quatre eixos de la Llei de la Ciència de Catalunya, aprovada aquest passat mes de gener, va en aquesta línia. “Hem incorporat la perspectiva de gènere en la llei que determina quin ha de ser el present i el futur de la ciència a Catalunya”, i ha continuat explicant que des del Govern es treballa perquè el que passarà el proper 10 de febrer “amb centenars de científiques explicant projectes a milers d’alumnes de Catalunya no sigui l’excepció que confirma la regla, sinó una declaració de principis cada dia”.

El conseller Gonzàle-Cambray ha explicat que “l’educació té un paper clau per revertir la tradicional divisió de gènere dels estudis i professions. Des del Departament d’Educació treballem amb els programes Coeduca’t i STEAMCAT per revertir aquesta inèrcia i estimular les vocacions cientificotecnològiques entre les nenes i noies”.

Per la seva banda, la consellera Verge ha afirmat que "necessitem actuar en tots els àmbits a l'hora i reforçar moltíssim la coeducació i la perspectiva de gènere a l'àmbit universitari i de la recerca. Cal una educació feminista, una gestió dels centres feminista i una ciència feminista. La ciència que no incorpora la perspectiva de gènere no és una bona ciència".

Referents femenins en ciència

La Trobada anual de #100tífiques té per objectiu propiciar el networking i reconèixer públicament la contribució de les dones a l’avenç de la ciència.

El programa #100tífiques vol apropar la ciència a l’escola posant en valor l’aportació d’investigadores i tecnòlogues, tot creant nous referents femenins capaços d’inspirar noies i nois. El programa compta amb 567 científiques, procedents d’11 universitats i 29 centres de recerca, que impartiran xerrades el proper dia 10 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, a 500 escoles de tota Catalunya.

Des de la seva primera edició, l’any 2019, el programa #100tífiques ha crescut de forma molt significativa, passant de les 101 investigadores i 103 escoles de la primera edició a les més de 500 científiques i tecnòlogues i 500 escoles de l’edició d’enguany. Del total de participants de 2023, el 72% provenen d’organismes públics de recerca, incloent les vuit universitats públiques i una gran majoria dels centres CERCA i del CSICi 28% pertanyen a empreses com ara HP; Boehringer Ingelheim, Provital Group; Grupo Menarini; Alcon; BASF; B. Braun; Aigües de Barcelona; Lubrizol, Allianz i Eurecat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined