Acte de presentació dels microcursos.

Igualtat i Feminismes impulsa microformacions per promoure la diversitat LGBTI en l'entorn laboral

query_builder   17 maig 2022 19:17

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes impulsa microformacions per promoure la diversitat LGBTI en l'entorn laboral

  • La Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ posa a disposició de les empreses dues càpsules de formació i sensibilització.
  • La consellera Tània Verge subratlla la importància de la col·laboració amb PIMEC en el desenvolupament de la iniciativa: “Som un país de petites i mitjanes empreses.”
Continguts dels microcursos.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat aquest dimarts els dos microcursos que el Departament ha posat en marxa per facilitar la formació de les empreses en matèria de drets LGBTI. Es tracta de dues càpsules breus, d’aproximadament una hora de durada, que pretenen ser eines útils i senzilles per impulsar el respecte de la diversitat sexual i de gènere en l’entorn laboral.

Segons ha afirmat la consellera, la formació i la sensibilització són “una de les millors eines que tenim a l’abast” per fer front a les discriminacions, estigmes i violències que viuen les persones LGBTI. Per això, en els darrers anys més de 30.000 treballadores i treballadors de la funció pública han rebut formació en drets LGBTI, i aquest mes d’abril s’ha posat en marxa el Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública. Recentment, també s’ha proporcionat formació a 640 professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència, per tal de garantir els drets d'infants i joves LGBTI+. Ara, aquests microcursos representen “un pas més”, en paraules de la Verge, ja que “suposen obrir la sensibilització a tot l’àmbit laboral”.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que “al lloc de treball hi passem moltes hores del nostre dia a dia”, i en molts casos “acaba sent el nostre espai de socialització principal”. Per això, cal que a la feina puguem ser-hi “amb el que som, amb l’expressió de gènere que tenim, sense que se’ns qüestioni la nostra identitat”. Perquè això sigui possible, ha dit Verge, “hem d’actuar, i això és el que fem avui, presentant l’acompanyament que proporcionem des de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ a les empreses, en col·laboració amb PIMEC”. “El lloc de treball no és encara un espai segur, i no ens ho podem permetre”, ha insistit.

Finalment, la consellera ha subratllat la importància de la participació de les empreses en l’impuls la transformació feminista per la qual treballa el Govern. “Aquesta acció il·lustra molt bé la col·laboració que podem fer”, ha conclòs Verge.


Un país de petites i mitjanes empreses

L’acte de presentació dels microcursos, que s’ha celebrat en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia, ha comptat també amb la participació de la vicepresidenta de PIMEC, Emma Gumbert Jordan. L’organització “s’ha compromès des del primer moment amb aquest projecte”, segons ha explicat Verge. Una implicació que ha estat fonamental, “perquè som un país de petites i mitjanes empreses, que creen el 67% de l’ocupació de Catalunya”, ha recordat la consellera.

Gumbert, per la seva banda, ha destacat: “A PIMEC veiem la diversitat com a riquesa, i la inclusió l’entenem com a part de l’estratègia empresarial”. “És indispensable continuar sensibilitzant i formant els equips que conformen les empreses, creant consciència de què vol dir la diversitat sexual i de gènere, i posant èmfasi en què ser diferents aporta un element de valor empresarial”, ha subratllat. En aquest sentit, la vicepresidenta de PIMEC ha afirmat que “les empreses catalanes són empreses compromeses amb el progrés de la societat i compten amb personal divers; per tant, han de ser espais on es promou la igualtat i el tracte no discriminatori, així com l’alineació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030”.


Cursos per a tot el personal de l’empresa

Les microformacions presentades avui han estat elaborades per Margarita Alonso, de Driversity; Maria Giralt Castells, de Gender and LGBT Lab, i Sebas Martin, il·lustrador. També han comptat amb la col·laboració d’Àlex Bixquert Grau i Lluïsa Jiménez Gusi, de l’àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGBTI de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+.

El primer microcurs porta per títol “Diversitat LGBTI, una oportunitat per millorar l’entorn laboral”. Proporciona una introducció a conceptes bàsics sobre la construcció del gènere, que permeten entendre i sensibilitzar sobre la diversitat existent en relació amb la identitat de gènere, l’orientació sexual i l’expressió de gènere. A la vegada, la càpsula ajuda a identificar les possibles situacions en què, de manera voluntària o involuntària, es poden produir discriminacions.

La segona microformació, titulada “Gestió de la diversitat LGBTI a les empreses: beneficis i oportunitats”, facilita recursos a les empreses perquè puguin treballar un pla estratègic i accions concretes per gestionar la diversitat LGBTI. En aquest sentit, permet conèixer diferents models de gestió de la diversitat.

Segons ha explicat Giralt, s’han intentat elaborar cursos “senzills, entenedors, que siguin amables”; en aquest sentit, incorporen un sistema de gamificació que busca estimular el personal de les empreses i facilitar l’adquisició dels coneixements.

Per últim, en l’acte han intervingut Georgina Martí Villalonga i Francesc Julià Ametller, representants de l’empresa Kave Home, que han compartit com s’ha desenvolupat en la seva companyia la realització d’una prova pilot dels microcursos.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined