Declaracio 25N

El Govern aprova la Declaració institucional del 25 de novembre

query_builder   22 novembre 2022 13:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la Declaració institucional del 25 de novembre

  1. La commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones se centra enguany en les violències sexuals, “les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades”, segons recull la declaració
  2. El text reconeix dues grans aportacions del moviment feminista: el fet de posar el consentiment en el centre de la llibertat sexual i la denúncia de la violència institucional

El Govern ha aprovat aquest dimarts la Declaració institucional del 25 de novembre de 2022, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Vers les Dones. La declaració reconeix que “la violència masclista té moltes formes”, però subratlla que, de totes elles, “les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades”. És per això que l’Executiu ha enfocat enguany la commemoració del 25 de novembre cap a la visibilització de les violències sexuals i la sensibilització sobre aquest fenomen, “un component central del patriarcat”.

El text de la declaració recorda que les violències sexuals “no tenen a veure amb el sexe sinó amb el poder”, un poder que s’utilitza per cosificar, humiliar, dominar, disciplinar, generar por i restringir la llibertat de les nenes, adolescents i dones. Un poder que també crea “l’expectativa social que els homes han de prendre la iniciativa en el sexe i no aturar-se fins a rebre una negativa directa”. En aquest context, les víctimes i supervivents de les violències sexuals es veuen obligades a gestionar sentiments de vergonya quan pateixen una agressió sexual; són responsabilitzades, culpabilitzades i qüestionades.

La declaració adverteix també de l’imaginari dominant, segons el qual les agressions les cometen desconeguts, en l’espai públic, amb perfils de psicòpates o depravats. En canvi, “la major part de les agressions, especialment aquelles més greus, ocorren en espais considerats privats, i els agressors més habituals no tenen un perfil concret”, tal com recull el text. “Les cometen amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers”, es puntualitza.

A més de visibilitzar les violències sexuals, la declaració reconeix el paper dels moviments feministes d’arreu del món, que “s’han rebel·lat contra aquest poder patriarcal”, han assenyalat les causes i les conseqüències d’aquest tipus de violències i han identificat tots els àmbits en què es produeixen. En concret, el text destaca dues grans aportacions del moviment feminista pel que fa a la conceptualització i abordatge de les violències sexuals. En primer lloc, el fet de posar el consentiment en el centre de la llibertat sexual, cosa que “interpel·la tota la societat i especialment els homes”. En segon lloc, la denúncia de la violència institucional i l’exigència que es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics, tant pel que fa a les polítiques de prevenció com a les de reparació.

La Declaració institucional aprovada avui pel Govern ha estat consensuada amb l’Ajuntament de Barcelona; la Delegació del Govern espanyol a Catalunya; la Diputació de Barcelona; la Diputació de Girona; la Diputació de Lleida; la Diputació de Tarragona; la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Amb el text, les institucions refermen el seu compromís “amb la garantia de tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals: des del dret a la seguretat al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política”; en definitiva, “amb la llibertat de les dones que ens ha de fer també una societat més lliure”.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined