Plenari de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista.

El Govern destina 5 M€ a la prevenció de les violències masclistes d'ajuntaments i consells comarcals

query_builder   24 maig 2023 17:00

event_note Nota de premsa

El Govern destina 5 M€ a la prevenció de les violències masclistes d'ajuntaments i consells comarcals

  1. La consellera Verge ha exposat a la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista els principals avenços del Govern en aquesta matèria.
  2. Durant la reunió s’ha acordat també la posada en marxa d’un grup de treball per analitzar els casos de violència masclista que generen un elevat impacte comunitari, com són les violacions múltiples o les temptatives de feminicidi.
Plenari de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista.{"name":"2023/05/24/16/56/c2d3a3b6-0d0c-4e63-92da-4410866f40de.jpg","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":116919}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presidit aquest dimecres la primera reunió de l’any de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), l’espai central de coordinació de les principals institucions, entitats i agents socials del país per a l’abordatge de les violències masclistes. Entre altres, reuneix representants de tots els departaments del Govern, les diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, sindicats, patronal, el Consell Nacional de Dones de Catalunya, i col·legis professionals d’àmbits com la medicina, els mitjans de comunicació o la psicologia.

Durant el plenari, Verge ha explicat que el Govern impulsarà un nou programa de subvencions per promoure les polítiques de prevenció de les violències masclistes en l’àmbit municipal i comarcal. Es destinarà un import total de 5 milions d’euros perquè ajuntaments i consells comarcals enforteixin les seves estratègies i actuacions de prevenció i puguin impulsar-ne de noves. La convocatòria, que s’obrirà a principis d’estiu, s’emmarca en el nou Pla Nacional per a la Prevenció de les Violències Masclistes, que es presentarà abans de finals d’any.

A més de rebre el finançament, els ens locals comptaran també amb una guia d’acompanyament per al disseny i implementació de polítiques de prevenció. La guia fixarà estàndards de qualitat i proporcionarà recomanacions per desenvolupar accions que s’adaptin a les necessitats de cada territori i puguin perdurar en el temps, com per exemple la creació i reforç de punts liles o la millora de l’enllumenat i la creació d’itineraris segurs.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha insistit que “la prevenció és clau en la lluita contra les violències masclistes i fins ara ha estat la gran oblidada de les polítiques públiques”. “La millor política contra les violències masclistes és la que s’avança i evita que es produeixin, i aquesta política s’ha de fer a cada poble i a cada ciutat, que és on transcorre la vida de les dones”, ha dit Verge.

Per una altra banda, durant el plenari del CNVM s’ha acordat posar en marxa un grup de treball per analitzar els casos de violència masclista que generen un elevat impacte comunitari, com són les violacions múltiples o les temptatives de feminicidi. Serà un grup de treball anàleg al que ja existeix per als feminicidis, en què s’analitzen totes les variables rellevants de cada assassinat masclista per millorar els processos de detecció de situacions de risc i d’acompanyament a les víctimes de violència masclista.

El nou grup de treball estarà format per diferents membres de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, com els departaments d’Interior, Salut, Drets Socials i Educació. D’una banda, permetrà donar una millor resposta a les especificitats dels casos complexos i amb un alt impacte comunitari, i evitarà revictimitzar les dones que han viscut situacions greus de violència masclista i els seus entorns. De l’altra, a partir de l’anàlisi exhaustiva de casos concrets, es proposaran millores per corregir o reforçar els punts dèbils que es detectin en els circuits.

Amb aquest nou grup, fem un pas endavant en la gestió dels casos d’alt impacte comunitari”, ha destacat la consellera Verge. “Ens permetrà donar-hi una resposta més eficaç, evitar la revictimització de les dones i combatre els discursos de terror sexual que es construeixen sobre aquests casos i que condicionen la vida de totes les nenes i dones del nostre país”, ha subratllat.

Combatre les violències masclistes, una prioritat de país

Durant la reunió d’avui, la consellera Verge ha valorat el paper de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, un òrgan de país. “L’eficàcia de les polítiques contra les violències masclistes passa per una resposta unitària, arreu del país i en tots els àmbits, i la Comissió reflecteix clarament aquest objectiu”, ha dit. Verge ha destacat que “mai com fins ara s’havien abordat les violències amb tants recursos i tanta coordinació, i això és així perquè aquest Govern té clar que la lluita contra les violències masclistes és una qüestió de país de la màxima prioritat”.

En el plenari, s’ha fet repàs de les principals actuacions que el Govern ha dut a terme en els darrers mesos per continuar avançant en la lluita contra les violències masclistes. Entre altres, s'ha presentat el Model d’abordatge de les violències sexuals, un model de país que permetrà fer més i millor prevenció i més i millor reparació. Compta amb un pressupost de partida del Departament d’Igualtat i Feminismes de 40 milions d’euros i estableix una norantena d’accions a desenvolupar en el període 2022-2025 pels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, les administracions locals, els agents socials i econòmics i els agents comunitaris.

El nou model ha reforçat els serveis i els circuits d’atenció perquè puguin atendre de manera especialitzada les diferents formes de violència sexual, tant les més recents com les passades. Entre altres, s’ha avançat en el desplegament del nou Servei d’Intervenció en Crisi, que es posarà en marxa durant el tercer trimestre d’aquest 2023. Es tracta d’un servei d’atenció psicològica d’emergència per a dones que hagin patit agressions sexuals, que es prestarà presencialment a qualsevol punt de Catalunya.

La millora de l’atenció a les violències sexuals beu també del reforç del conjunt de la xarxa especialitzada, que acompanya les dones en els seus processos de recuperació de les violències masclistes. Els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) compten ara amb més personal, i aquest 2023 s'obriran sis nous equipaments. A més, la línia telefònica 900 900 120, confidencial i gratuïta, ha començat a oferir atenció psicològica directa i assessorament jurídic, i pot programar les visites que necessiti cada dona. Durant l’any 2022, la Línia 900 va rebre un total de 9.485 trucades. En aquest 2023, s’observen els efectes de les millores del servei amb un increment substancial de les trucades ateses. Si entre gener i abril de 2022 es van rebre 3.240 trucades, durant el mateix període d’enguany la xifra s’ha elevat fins a les 4.555, cosa que suposa un increment del 41%.

Durant la reunió també s’han presentat altres instruments creats a partir del Protocol marc per a una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista, aprovat en la darrera reunió de la CNVM. És el cas del protocol-guia contra l’assetjament sexual a les universitats, pioner en l'àmbit estatal i internacional, que fixa els estàndards a l’hora de prevenir i abordar aquestes violències. Incorpora paràmetres comuns d’acompanyament a les víctimes, fins i tot quan les situacions de violència s’hagin produït fora de les universitats i sense que el responsable sigui cap membre de la comunitat universitària. També estableix la responsabilitat de tenir cura de les professionals de les unitats d’igualtat, connecta l’àmbit universitari amb els serveis de la xarxa especialitzada d’atenció a les violències masclistes, i exigeix la coordinació entre protocols de les diferents universitats. A més, permetrà tenir un recompte centralitzat dels casos atesos, cosa que revertirà en una millor anàlisi de la situació que es viu a les universitats catalanes.

A banda del protocol-guia per a les universitats, durant la reunió també s’ha compartit l’aprovació del nou protocol per gestionar situacions d'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere per a personal de la Generalitat, que inclou tot tipus de personal, càrrecs polítics i empreses contractades, així com formació obligatòria.

Aquesta ha estat la primera reunió de la CNVM des de l’aprovació dels nous pressupostos, que destinen el triple de finançament que el 2021 a les polítiques d’abordatge de les violències masclistes desenvolupades des del Departament d’Igualtat i Feminismes. Els nous pressupostos han permès augmentar les indemnitzacions per violència masclista i ampliar les situacions en què es poden rebre. En concret, s'han eliminat requisits que impedien que moltes dones supervivents de violència masclista accedissin a les indemnitzacions, de manera que ara s’hi podran acollir moltes més dones. També s’ha multiplicat per sis l’import que percebran els fills i filles de dones assassinades per violència masclista i s’ha reconegut per primer cop el dret de les mares que hagin perdut els seus fills o filles per violència vicària a rebre una indemnització.

Finalment, en la sessió s’ha fet retorn dels avenços del Comitè de Matrimonis Forçats i el Comitè contra el Tràfic d’Éssers Humans, que estan treballant en els nous models d’intervenció per abordar aquests casos amb una especial atenció en la prevenció.

2  

Imatges

La consellera Verge presideix el plenari de la CNVM.

La consellera Verge presideix el plenari de la CNVM. 62608

La consellera Verge, durant la seva intervenció.

La consellera Verge, durant la seva intervenció. 53785

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined