Aquest matí s’ha celebrat la jornada “Aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes”, organitzada pel departament d’Afers Exteriors – a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS)- i l’Institut Català de les Dones. La sessió forma part del cicle de jornades del procés d’elaboració del Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030 que la Generalitat de Catalunya ha organitzat per analitzar els reptes i els compromisos en relació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que s’analitzaran el mes de juliol vinent al Fòrum Polític d’Alt Nivell de Nacions Unides a Nova York.
Ha inaugurat la sessió el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, qui ha destacat que “la jornada mostra el compromís de país per donar resposta catalana, de manera catalana, als reptes que tenim plantejats”. Nin ha subratllat que “tots vivim sota el mateix cel, però no tots tenim els mateixos horitzons. Som aquí per donar respostes en un tema tan parlat, però no aclarit, com la igualtat”.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Teresa M. Pitarch, ha exposat els reptes i els compromisos de lCD referents a l’agenda 2030, i en concret vers l’Objectiu 5 d’Igualtat. Entre aquests compromisos i fites més importants, incloses en el Pla Estratègic de l’ICD, Pitarch ha destacat, entre d’altres, “el compliment de la llei 17 /2015 d’igualtat efectiva de dones i homes i realitzar el seu desplegament reglamentari; el foment de la coeducació a tots els nivell educatius; l’erradicació de la violència masclista en tots els àmbits; el foment de la coresponsabilitat entre dones i homes en els treballs domèstics i de cura, i la reducció de la bretxa salarial”.
Pitarch, qui juntament amb Isidre Sala, director general d'Afers Multilaterals i Europeus, del departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, ha fet la cloenda de la sessió, també ha subratllat que “cal reivindicar la centralitat de la igualtat efectiva de dones i homes en les polítiques de progrés i benestar del Govern de Catalunya”.
La jornada ha comptat amb les intervencions d’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS); Mireia Mata, directora general d’Igualtat, del departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Jordi Miró, director general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, del departament d’Ensenyament; Yvonne Griley, consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya; Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona i consellera del Consell de Conselleres de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE); i Montse Pineda, coordinadora de Creación Positiva. Ha moderat la sessió Clara Torras, coordinadora de l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones.
Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya
L’Agenda 2030 va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides per estimular l’acció en les 5 esferes d’importància crítica per a la humanitat i el planeta: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i l’accés a la justícia, i desenvolupar respostes nacionals ambicioses per a la seva implementació. El Govern de Catalunya va assumir el compromís d’elaborar un Pla Nacional que assegurés l’aplicació d’aquesta agenda al nostre país i es va constituir una comissió interdepartamental per a la seva elaboració, on treballen de forma coordinada 12 departaments de la Generalitat. El cicle de jornades, obertes al públic, s’emmarquen en el procés d’elaboració d’aquest Pla.