• Fins a dia d’avui, s’han administrat totes les vacunes disponibles, 200.704 vacunes, un terç a residents
  • Argimon exigeix que les vacunes compromeses estiguin disponibles per poder avançar en el pla de vacunació
  • Per a tot això, el secretari de Salut Pública ha demanat a la Unió Europea que mantingui una posició ferma i que reclami el compliment i transparència dels contractes

 

El secretari de Salut Pública, acompanyat de la Dra. Cabezas i del Dr. Pumarola

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha mostrat de nou la seva preocupació per la creixent presència de la soca britànica: “Preveiem que la soca britànica sigui la majoritària a Catalunya en quatre setmanes”. Argimon ha assenyalat que caldrà seguir l’evolució per avaluar-ne l’impacte sobre la situació epidemiològica general. De totes maneres, ha mostrat preocupació per la situació assistencial, que actualment ja té més de 3.000 persones ingressades als hospitals i 700 a les UCI. 

Per la seva banda, Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha fet un repàs de les noves variants de SARS-CoV-2 que s’han identificat i ha advertit que “no seran les úniques, ja que és un virus que des del primer dia sabem que varia, que està constantment canviant, i per això és d’esperar l’aparició de noves soques”. D’aquestes, però, ha destacat les anomenades “variants de preocupació” o VOC (variants of concern), que són mutacions que, per les seves característiques i la seva capacitat de transmissió, poden tenir major afectació. Segons Pumarola, les tres que més preocupen actualment són la de Gran Bretanya, la sud-africana i la de Brasil.

En concret, de la variant de la Gran Bretanya, hi ha 2.000 casos descrits fora del territori d’origen i en 60 països. D’aquests, n’hi ha 1.300 a la Unió Europea i 79 són a Catalunya. De la variant sud-africana, fora de Sud Àfrica, se n’ha detectat 570 casos en 23 països i només 1 a Espanya.

Pumarola ha explicat que a Catalunya, des del mes de març, s’està fent un esforç molt important pel que fa a la seqüenciació a fi de veure ha anat evolucionant el virus al llarg del temps.

També ha presentat el consorci format per quatre hospitals representatius del territori català (Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i Hospital Clínic). El consorci s’encarregarà de la tasca de seqüenciació i treballarà en dues grans vies. D’una banda, en fer la detecció de les tres variants per veure com estan evolucionant mitjançant un cribratge inicial amb una PCR “diferencial”, en la qual es detecta el gen de l’espicula. I, de l’altra, controlar i estudiar les possibles noves variants que vagin apareixent.


Estat del pla de vacunació

Pel que fa al pla de vacunació, tant Carmen Cabezas com Josep Maria Argimon, han explicat que fins avui s’han distribuit 200.704 vacunes administrades, de les quals al voltant del 70% s’han posat al personal sanitari i de residències i el 30% als residents de les residències. També ha afirmat que un cop s’hagin administrat les 30.000 dosis previstes per aquesta setmana haurem “consumit l’estoc estratègic i les neveres estaran buides en espera de la nova remesa”, ha afegit.

Argimon ha volgut remarcar així les importants incerteses i dificultats afegides en el pla de vacunació com les retallades de vials i de dosis compromeses per part de Pfizer i la resta de laboratoris. “Les 10.000 persones que van rebre la primera dosi, aquesta setmana no podran rebre la segona. Tampoc no han arribat les de Moderna, un altre retard i un altre incompliment”. Amb tot, ha recordat que el període entre dosis contempla un marge de 21 a 41 dies i que “no preveu que cap persona pendent de segona dosi superi aquest termini”.

Per la seva banda, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha aprofundit en les dades referents al pla de vacunació i ha afirmat que aquesta setmana s’està treballant en posar les segones dosis a les persones ja vacunades. Cabezas també ha recuperat un estudi que ja es va avançar la setmana anterior sobre els efectes d’immunitat després d’haver rebut la primera dosi. Els resultats de l’anàlisi confirmen que entre les persones residents (que porten fins a 24 dies de seguiment després de la vacuna) la taxa d'aparició de casos disminueix a mesura que passa el temps a partir dels 10-12 dies.

1  

Imatges

El Dr. Argimon, acompanyat de la Dra. Cabezas i el Dr. Pumarola

El Dr. Argimon, acompanyat de la Dra. Cabezas i el Dr. Pumarola 99

1  

Fitxers adjunts

Presentació de la roda de premsa: Campanya de vacunació contra la Covid-19, 2021

Presentació de la roda de premsa: Campanya de vacunació contra la Covid-19, 2021
PDF | 874