D'esquerra a dreta, la directora de l'Institut Català de la Salut, Yoalda Lejardi,  el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president d¿UNICEF Comitè  Catalunya, Jaume Lanaspa.

Salut i Drets Socials impulsen amb la col·laboració d'UNICEF un projecte pioner d'atenció a la salut mental de la infància migrant no acompanyada

query_builder   23 setembre 2022 16:18

event_note Nota de premsa

Salut i Drets Socials impulsen amb la col·laboració d'UNICEF un projecte pioner d'atenció a la salut mental de la infància migrant no acompanyada

  1. El conveni inclou, entre d’altres, formació especialitzada per als professionals dels sistemes de salut i de protecció a la infància, i la capacitació de nois i noies extutelats com a agents comunitaris en salut mental.
  2. El Projecte Capacitats també contempla la creació de grups multidisciplinars d’intervenció psicosocial i la posada en funcionament d’un servei d’assistència psiquiàtrica i psicològica culturalment competent


Catalunya desplegarà els propers dos anys el Projecte Capacitats, un projecte pilot d’atenció a la salut mental dels infants i adolescents del sistema de protecció, especialment dissenyat per atendre els joves migrats sols. N’han signat i presentat el conveni aquest matí la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el president d’UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa.

Des de 2017, s’han incorporat al sistema de protecció a la infància de Catalunya més d’11.000 joves migrats sols. Molts d’ells i elles han estat exposats a fortes pressions emocionals als països d’origen, trànsit i destí que encara no estan sent suficientment abordades.

El conveni que s’ha presentat avui constata l’impacte que ha representat aquest fenomen sobre l’àmbit social i els reptes que planteja quant a atenció a la salut mental i la mediació intercultural. Es reconeix el marge per a la millora pel que fa a la coordinació entre els sistemes de salut i protecció a la infància, els recursos i la preparació específica per atendre el col·lectiu i la competència lingüística i cultural dels professionals.

La consellera Cervera ha destacat que “estem compromesos a donar eines i instruments per poder millorar el benestar emocional dels joves i per això és imprescindible seguir avançant en la coordinació entre el sistema de protecció i la xarxa de salut mental del sistema públic de salut, tal com fem avui amb aquest conveni”.

D'esquerra a dreta, la directora de l'Institut Català de la Salut, Yoalda Lejardi,  el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president d’UNICEF Comitè  Catalunya, Jaume Lanaspa.{"name":"2022/09/23/16/16/e13b5045-30ad-4c54-a87f-8b760642c17c.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":150373}

Per la seva banda, el conseller Argimon ha explicat “el compromís del sistema de salut en oferir una atenció a la salut mental de qualitat i comunitària a tota la població, especialment als col·lectius més vulnerables”. A més, el Departament de Salut, sensible al fet que els Adolescents i joves migrats sense referents estan exposats a moltes situacions de risc que poden afectar la seva salut i alineat amb el que proposa ACNUR (Alto Comissionat de la ONU per als Refugiats) suggereix: la creació de grups de coordinació dels serveis de salut mental i recolzament psicosocial; l’impuls d’actuacions que facilitin l’autoorganització des de l’àmbit local i comunitari i enforteixin les capacitats dels grups i els afectats i l’organització de activitats de promoció de la salut mental i el benestar psicosocial, així com activitats de prevenció a nivell comunitari.

Per aquest motiu, el conseller Argimon ha recordat que “des l’any 2019 el Departament de Salut ha impulsat una formació en competències culturals coordinat per l’Hospital Universitari Vall Hebron del que n’han estat beneficiaris més 800 professionals de la xarxa de salut mental i addiccions de Catalunya i de la xarxa d’acollida de Catalunya”.

El president d’UNICEF Comitè Catalunya Jaume Lanaspa ha destacat que “el benestar dels infants i adolescents i el dret a tenir una bona salut mental és una prioritat d’UNICEF. I més quan parlem d’aquells que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat com és el cas dels nois i noies migrants no acompanyats”.

L’objectiu general de l’acord és garantir el dret a la salut mental d’aquests infants tutelats i extutelats, gràcies a una atenció psicosocial culturalment competent i la coordinació entre el sistema de protecció a la infància i el sistema públic de salut.

Aquest objectiu general es desglossa en quatre línies d’actuació:

  1. Curs “Competència cultural en la salut mental i intervenció psicosocial en infants i adolescents migrats sols”. L’equip del Programa de psiquiatriatranscultural de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en col·laboració amb UNICEF, impartirà aquesta formació tant a professionals del sistema de salut com del sistema de protecció a la infància.
  2. Programa de capacitació de joves extutelats com a agents comunitaris en salut mental. Els i les joves rebran primer una formació per part dels professionals del programa esmentat de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per poder exercir posteriorment un rol d’intermediació entre l’equip de salut i el col·lectiu de joves emigrats. Amb aquesta finalitat, s’habilitarà un programa de beques formatives o contractes de pràctiques.
  3. Creació i desenvolupament de grups multidisciplinars d’intervenció psicosocial. Coordinat per Vall d’Hebron i en què s’integraran joves extutelats, professionals dels centres de protecció a la infància, agents comunitaris i equips de salut mental i intervenció psicosocial, estaran focalitzats en la tasca de prevenció i promoció de la salut mental.
  4. Atenció psicosocial culturalment competent. Recurs assistencial per donar resposta a les necessitats de salut mental del col·lectiu, tenint en compte que han passat per experiències traumàtiques, però amb la mirada posada en evitar-ne la psiquiatrització. Vinculat al Programa de psiquiatria transcultural de l’Hospital Universitari Vall Hebron.

L’acord del Projecte Capacitats també contempla altres mesures, com ara: desenvolupament de continguts i materials formatius, activitats de promoció, prevenció, diagnòstic i atenció desenvolupada en els centres de protecció, de sensibilització i comunicació i d’incidència política.

2  

Imatges

D'esquerra a dreta, la directora de l'Institut Català de la Salut, Yoalda Lejardi,  el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president d¿UNICEF Comitè  Catalunya, Jaume Lanaspa.

D'esquerra a dreta, la directora de l'Institut Català de la Salut, Yoalda Lejardi, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president d¿UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa. 166892

D'esquerra a dreta, la directora de l'Institut Català de la Salut, Yoalda Lejardi,  el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president d¿UNICEF Comitè  Catalunya, Jaume Lanaspa.

D'esquerra a dreta, la directora de l'Institut Català de la Salut, Yoalda Lejardi, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president d¿UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa. 116790

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined