Fotografia

El Departament d'Educació incrementa un 11% el seu pressupost, el més alt de la història, per consolidar la transformació educativa

query_builder   3 febrer 2023 18:06

event_note Nota de premsa

El Departament d'Educació incrementa un 11% el seu pressupost, el més alt de la història, per consolidar la transformació educativa

  1. El pressupost serà de 6.826M€, fet que suposa un creixement de 675M€ respecte l’any anterior
  2. Destaca l’augment de la despesa del personal docent i de suport educatiu, així com els recursos destinats a l’escola inclusiva
  3. Hi haurà més docents que mai al sistema públic, amb un augment de 497M€ per consolidar 6.804 docents més al sistema educatiu
  4. Es reforça l’escola inclusiva amb 591M€, un 13% més que el pressupost de 2022
  5. Es destinen 84,7M€ (+52,3M€) per garantir la continuïtat de la gratuïtat d’escolarització d’I2 tot l’any, i s’impulsa la formació professional amb 580,4M€
  6. Josep Gonzàlez-Cambray: “Sempre endavant, continuem amb aquests pressupostos transformant l’educació. Prenent les decisions i destinant-hi els recursos possibles per fer camí cap a l’escola que somniem al 2030. Per tenir la millor escola amb el màxim de recursos. Per tal que Catalunya sigui capdavantera. Fem que les coses passin, sempre al costat dels metres i al servei de l’alumnat”
Fotografia{"name":"2023/02/03/18/03/a051f869-732b-4258-99b5-b173e109a8c8.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":170726}


Educació incrementa enguany el seu pressupost en un 11% respecte l’any anterior, el més alt de la història, per consolidar la transformació del sistema educatiu. En total seran 6.826M€, fet que suposa un increment de 675M€ respecte el pressupost de 2022. Així ho ha destacat aquesta tarda el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la compareixença al Parlament per presentar els comptes del Departament per al 2023: “Aquests pressupostos són els més expansius que hem tingut. Aquest pressupost és el més alt que s’ha dedicat mai a l’educació en aquest país”.


Es tracta de l’increment interanual més elevat dels darrers 15 anys, i tal i com ha remarcat el conseller, amb l’objectiu de consolidar la transformació del sistema educatiu: “Sempre endavant, continuem amb aquests pressupostos transformant l’educació. Prenent les decisions i destinant-hi els recursos possibles per fer camí cap a l’escola que somniem al 2030. Per tenir la millor escola amb el màxim de recursos. Per tal que Catalunya sigui capdavantera. Fem que les coses passin, sempre al costat dels metres i al servei de l’alumnat”.


El nou pressupost té algunes partides destacades pel que fa a l’increment de dotació. És el cas de la despesa destinada al personal docent i de suport educatiu, que representa un alt percentatge del total del pressupost amb 4.355M€. Del total de despesa per a la remuneració de personal, 4.066M€ seran per a mestres i professors -amb 6.804 noves dotacions, increment de 497M€- i 289M€ per al personal d’administració i servei (PAS) i d’atenció educativa (PAE), amb 307 dotacions més.


D’aquesta manera, hi haurà més docents que mai al sistema públic d’Educació. Aquest increment es destinarà a impulsar la formació professional (1.022 dotacions), al creixement d’escolarització per al proper curs (1.113), a la integració de centres (172), a la reducció d’una hora lectiva (3.566), i a la consolidació de substitucions de 1/3 a ½ jornada (931).


Inversió en l’etapa d’educació infantil


El titular d’Educació ha remarcat l’aposta del Departament per reforçar l’etapa d’educació infantil, en especial el primer cicle de 0 a 3 anys. Per això, s’invertiran un total de 192M€, fet que suposa un 50% més respecte l’anterior pressupost. Aquests fons es destinaran a retornar els deutes pendents amb els ajuntaments, a la subvenció d’escoles bressol municipals i a la gratuïtat de l’infantil 2.


Pel que fa a la gratuïtat de l’I2, Educació consolida la mesura posada en marxa aquest curs escolar per tal que les famílies d’infants que cursen l’I2 disposin d’escolarització gratuïta. S’incrementa un 161% la inversió i s’hi destinaran 84,7M€, amb l’objectiu de promoure l’equitat i la igualtat d’oportunitats dels infants més petits, d’incrementar l’escolarització en aquesta etapa, i de facilitar la conciliació familiar.


Reforç de l’escola inclusiva i de les polítiques d’equitat


El conseller ha remarcat que el nou pressupost permetrà potenciar l’educació inclusiva i la igualtat d’oportunitats en el sistema educatiu. Per aquest motiu, la inversió en l’escola inclusiva serà de 591M€, fet que suposa 69M€ més que el 2022.


Hi haurà 12.003 dotacions professionals -934 més que l’any passat- per atendre les necessitats de l’alumnat d’educació inclusiva. Cal ressaltar en aquest àmbit l’increment de la partida per a monitors/es de suport a l’alumnat amb necessitats educatives especials, que ha passat de 25M€ l’any passat a 29,4M€ enguany.


La lluita contra la segregació escolar és una altra de les prioritats del Departament en el pressupost. Augmenten en 19,6M€ els fons destinats al desplegament del Pacte contra la segregació escolar, arribant als 55M€. Aquesta inversió permetrà finançar l’acompanyament econòmic per a l’alumnat vulnerable d’I3 i de 1r d’ESO. Gonzàlez-Cambray ha explicat que la implantació del Decret d’admissió ha permès millorar la detecció dels alumnes vulnerables, passant del 7% al 18%.


També en el marc de la lluita contra la segregació s’assignaran 28,3M€ al Pla de millora d’oportunitats educatives per a activitats extraescolars i de reforç gratuïtes, fet que suposa 5,9M€ més que l’any 2022.


Amb l’objectiu de situar Catalunya com a capdavantera en l’ús de la tecnologia per a l’èxit educatiu de l’alumnat, es destinaran 157,1M€ per a desplegar el Pla d’educació digital. La major part d’aquesta inversió serà per a implementar un paquet de mesures per impulsar la digitalització i les STEAM: instal·lació i manteniment de sistemes digitals interactius a les aules catalanes i formació tècnica del professorat.


Impuls a la formació professional i inversions en centres


Gonzàlez-Cambray ha recordat les diferents mesures endegades per impulsar la formació professional, com l’increment de places o l’avançament del calendari de preinscripció per a l’alumnat de 4t d’ESO. Unes millores reflectides en el nou pressupost, amb 580,4M€, un 22% més que el 2022, i que inclourà les següents partides:


-497M€ per a personal docent.

-9.209 dotacions de professorat (creixement de 1.341 dotacions).

-33M€ per a l’equiparació salarial al personal docent del cos de professors tècnics d’FP.


Els comptes d’Educació també inclouen una partida per a les inversions en infraestructures, amb 204M€ per a la construcció de nous equipaments educatius, obres de reforma, adequació i millora de centres, inversions en mobiliari, convenis amb ajuntaments i integració de centres a la xarxa pública d’Educació. El conseller també ha recordat que es disposaran de 102M€ per a la millora de l’eficiència energètica i el confort tèrmic dels centres, i 10M€ per a la retirada del fibrociment.



3 de febrer de 2023


1  

Fitxers adjunts

Dossier Pressupost 2023 Educació

Dossier Pressupost 2023 Educació
PDF | 3945143

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined