La consellera Martínez Bravo explica en comissió parlamentària la consolidació del programa “Obro feel” i el desenvolupament d’un nou portal per estar en contacte directe amb infants i adolescents

Actualment, fins a un 31,2% del col·lectiu entre els 15 i els 34 anys resident a Catalunya pateix malestar emocional

La consellera Mònica Martínez Bravo ha comparegut aquesta tarda al Parlament per fer una diagnosi de la situació de la infància i l’adolescència a Catalunya i per explicar els principals objectius de treball del Departament. A la compareixença, la consellera ha fet incís en les línies prioritàries d’actuació: promoure la salut mental i emocional d’infants i joves, l’impuls del nou model de prestacions en clau d’infància, revisar l’estratègia contra la pobresa infantil i la consolidació de la xarxa Barnahus, entre d’altres.

La consellera Mònica Martínez Bravo durant la seva intervenció a la comissió d'Infància i Joventut.{"name":"2024/11/19/16/27/7e740150-3de4-446d-9374-e3f09dd16b77.jpeg","author":"Drets Socials i Inclusió","type":"0","location":"0","weight":667685}

Pel que fa a la salut mental dels joves és un dels camps en el que es mostra una situació més alarmant. “Els centres de salut mental infantil i juvenil atenen el 5,5% de la població infantil, tot i que la prevalença estimada de trastorns mentals en aquest segment és del 14,4%. Aquesta discrepància reflecteix una demanda de serveis de salut mental que supera l’oferta, subratllant la necessitat de més recursos en aquest àmbit” ha declarat la consellera. Per aquest motiu, des de la conselleria es reforçarà el servei “Obro feel”, un xat de suport emocional a través de WhatsApp. És totalment gratuït, immediat i confidencial. Aquesta eina forma part d’una prova pilot iniciada l’any passat que proporciona un espai íntim i segur en el qual els joves poden sentir-se lliures d’expressar tot allò que necessitin i ofereix un suport emocional disponible 24 hores a través del 680354155. Fins ara, a través d’aquest servei, s’han obert un total de 2754 converses i més de 85.000 missatges. A més a més, s’està treballant en el desenvolupament d’un nou portal per a infants i adolescents per prevenir i comunicar situacions de violència.

La consellera també ha posat èmfasi en l’estratègia per a la desinstitucionalització dels infants menors de 6 anys tutelats acollits en centres residencials que es va anunciar ahir. Martínez Bravo ha alertat als membres dels grups parlamentaris que la situació actual del nombre de famílies acollidores: “És dramàtica i inacceptable. Catalunya està a la cua d’Espanya en acolliment, 280 infants tutelats viuen en centres residencials. Requereix una actuació immediata per part dels poders públics. Necessitem moltes més famílies per garantir l’acolliment familiar” ha afegit.

Per aquest motiu es van anunciar ahir les mesures que des del Departament es promouran per posar fi a aquesta situació. La conselleria invertirà 2,3M€ destinats a reforçar els equips tècnics i millorar la gestió administrativa i el suport a les famílies. Així, estableix una sèrie d’accions a impulsar a curt i mitjà termini d’acord amb tres objectius específics: optimitzar els circuits d’acolliment familiar, augmentar el suport i el reconeixement de les famílies acollidores i impulsar accions de comunicació i sensibilització. “Aquesta mesura permetrà reforçar els equips, millorar i agilitzar els circuits de valoració i assignació, reduir els terminis i que les diferents tipologies d’acolliment respectin la temporalitat.”

Martínez Bravo ha explicat també que el nou model de prestacions de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) serà una eina essencial per lluitar contra la pobresa infantil, que segons la taxa de pobresa o exclusió social (AROPE), afecta un 32,5% dels joves i adolescents a Catalunya. “Són xifres que no són admissibles per un país com Catalunya i evidencien la necessitat de mesures integrals i focalitzades per trencar el cercle de la pobresa”.