Cercle d'Economia

President Mas: "Catalunya és al sud d'Europa la reserva bàsica de l'economia productiva"

query_builder   31 maig 2012 21:09

event_note Nota de premsa

President Mas: "Catalunya és al sud d'Europa la reserva bàsica de l'economia productiva"

  • El cap de l’Executiu ha defensat la sobirania de Catalunya durant la conferència inaugural de la XXVIII Reunió del Cercle d'Economia
  • Artur Mas ha reiterat la seva aposta pel pacte fiscal i la hisenda pròpia, assegurant que “no vol dir aïllada”, sinó que la Generalitat sigui responsable de gestionar els ingressos
El president ha pronunciat la conferència inaugural de la XXVIII Reunió del Cercle d'Economia
El president ha pronunciat la conferència inaugural de la XXVIII Reunió del Cercle d'Economia
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que “Catalunya és al sud d’Europa la reserva bàsica de l’economia productiva”. El cap de l’Executiu ha fet aquesta afirmació durant la conferència inaugural de la XXVIII Reunió del Cercle d’Economia. La reunió, que es fa a Sitges fins al 2 de  juny, té per títol “Davant d'una cruïlla històrica. Reptes, oportunitats i alternatives”.
 
Adreçant-se als prop de 300 assistents, en la seva majoria del món empresarial, el president Mas els ha animat a mentalitzar-se que “el que representeu és la reserva de l’economia productiva”. Ha afegit que després de molts anys de models d’èxit basats en l’especulació que han fracassat, “emergirà el model de l’economia productiva, basat en la credibilitat i el lideratge”.
 
El cap del Govern ha recordat que la indústria exportadora és a Catalunya, així com bona part de la indústria innovadora, i el lideratge firal, “que havíem perdut i torna a exercir Catalunya”. També ha destacat la concentració de recerca vinculada a la Universitat, l’oferta sanitària i el creixement de l’aeroport del Prat. “Tot això és economia productiva real, i no només és aquí, però el lideratge d’això és aquí i ens dóna una enorme responsabilitat”, ha reblat el president, que ha insistit que aquest model “pot donar llum al projecte de país i de societat” de Catalunya.
 
 
Pacte fiscal i hisenda pròpia
El president de la Generalitat també s’ha referit a la proposta de pacte fiscal i a la cimera que va tenir lloc ahir al Palau de la Generalitat, amb la participació de totes les formacions polítiques amb representació parlamentària. En aquest sentit, ha reivindicat que els governs que “tenen la responsabilitat de la despesa” han de tenir “autonomia en els ingressos”.
 
El cap del l’Executiu ha manifestat que el pacte fiscal “és un debat sobre quins són els instruments que un país necessita per anar endavant” i s’ha preguntat que “si a Espanya, nosaltres, amb el que representem no ens en sortim, com se’n surt el conjunt?”. El president ha insistit que la proposta catalana s’emmarca dins d’un projecte europeu i ha mostrat la seva disposició a “cedir la sobirania que calgui per defensar Europa en el seu conjunt i per defensar-nos a través d’Europa en el món”.
 
Respecte a la hisenda pròpia, el president ha assenyalat que “no vol dir aïllada, sinó que depengui de la Generalitat, que sigui responsable de la clau de la caixa, però tindrà un grau de connexió important a nivell estatal i europeu perquè així construirem una Europa més moderna, d’estats capaços de gestionar els seus ingressos”.
 
Pel que fa a la cimera d’ahir, el cap de l’Executiu ha subratllat la importància del consens i el fet que gairebé totes les forces polítiques van coincidir que el finançament de Catalunya “és un problema no resolt des de fa dècades”. Artur Mas ha apostat per “un model nou, un canvi d’òptica, que no trenca res, no es carrega l’Estat, sinó que simplement el fa evolucionar”. 
 
Durant el col·loqui que ha tingut lloc després de la conferència, el president ha defensat les aspiracions de sobirania i ha assegurat que aquest debat “és present a tot arreu" i que a Catalunya hi ha “inquietud de capacitat de decisió, de poder tenir la màxima autonomia possible dins d’un projecte europeu compartit”. En aquest sentit, el president ha defensat com a projecte polític respecte a la UE, “més Europa i més Catalunya, que vol dir més poder federal i més poder territorial”.
 
 
Prima de risc i credibilitat
El cap del Govern també s’ha referit a l’increment de la prima de risc i ha assegurat que “hi ha una part de l’estat del benestar, que és el sistema autonòmic, que fa dos anys que tenim costos del 6 i el 7% sobre el nostre finançament i ningú s’hi va fixar”. Ha dit que ”una part del problema ja el teníem aquí i ara hi som tots”.
 
El president ha atribuït la situació actual de l’Estat a “un problema de manca de credibilitat”. Ha reclamat, però, que un cop se superi aquest problema de credibilitat “hi ha d’haver liquiditat assegurada”, per la qual cosa ha demanat a les institucions europees “flexibilitat” en el ritme d’aplicació de les polítiques d’austeritat. També ha advertit que “l’austeritat no es pot convertir en un tòtem a adoptar cada dia” i que “si s’estira massa la corda hi ha el perill que s’acabi trencant”.
 
 
Bankia
Preguntat sobre la situació a Bankia, el president ha respost que “s’ha actuat tard” i ha indicat que “algú ha de posar diners sobre la taula i com abans millor”, però amb la condició que “tinguin retorn els diners públics que s’hi posin”. Ha dit que “no s’enfonsarà el món si el 20% del sistema financer queda en mans públiques” i després es torna a privatitzar.
 
El president s’ha mostrat contrari que “ara, amb Bankia com a gran problema, al seu entorn acabi havent-hi totes les altres entitats”, perquè “sobre els que ho han fet pitjor no es pot fer el centre de poder”.
 
A la conferència inaugural també hi han assistit el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, entre d’altres. El president del Cercle d’Economia, Josep Piqué, ha introduït la conferència del president i ha tingut un record especial pel professor Fabià Estapé, que va morir fa uns mesos.
 
Conferència del president Mas a les jornades del Cercle d'Economia
Vídeo íntegre de la conferència del president Mas

1  

Imatges

Fotografia del president a la conferència inaugural del Cercle d'Economia

Fotografia del president a la conferència inaugural del Cercle d'Economia 431

1  

Vídeos

Vídeo del discurs inaugural del president Mas a la XVIII Reunió del Cercle d'Economia

1  

Fitxers adjunts

Extracte de la conferència inaugural del president Mas a la XXVIII Reunió del Cercle d'Economia

Extracte de la conferència inaugural del president Mas a la XXVIII Reunió del Cercle d'Economia
DOCX | 15

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined