BRasil

President Mas: "L'ànima econòmica del viatge al Brasil va acompanyada de l'ànima social"

query_builder   9 juliol 2013 20:05

event_note Nota de premsa

President Mas: "L'ànima econòmica del viatge al Brasil va acompanyada de l'ànima social"

  • El cap de l’Executiu ha visitat el Centre de Capacitació Gas Natural Fenosa, a la Favela Cantagalo, i ha inaugurat el seminari “Barcelona – Rio de Janeiro: Cidades de Marca”
  • Artur Mas ha assegurat que durant el seu viatge no ha vist “cap preocupació sobre el procés sobiranista que viu Catalunya ni cap barrera que signifiqui aturar processos d’inversió”
El president de la Generalitat, acompanyat del conseller Puig, ha visitat el projecte Criança - Esperança Favela de Cantagalo
El president de la Generalitat, acompanyat del conseller Puig, ha visitat el projecte Criança - Esperança Favela de Cantagalo
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat avui la vessant més social del seu viatge oficial al Brasil i ha destacat que “l’ànima econòmica ha d’anar acompanyada de l’ànima social”. El cap de l’Executiu ha visitat avui el Centre de Capacitació Gas Natural Fenosa, a la favela de Cantagalo, que forma part del projecte Criança Esperança.
 
Artur Mas ha remarcat la tasca de reconversió dels barris de les faveles i l’esforç que han fet els governs, però també algunes empreses, com Gas Natural, “que és molt present a l’estat de Rio, però que no ha oblidat aquest component social que és fonamental”.
 
El president ha fet un paral·lelisme entre l’esforç de reconversió de les faveles amb el que es va fer fa uns quants anys en alguns barris de Barcelona i el seu entorn i ha recordat els “grans esforços que es van fer des de l’àmbit públic i de vegades també del privat per intentar millorar la situació de molts barris de casa nostra”.
 
En aquesta línia, el president s’ha referit als Jocs Olímpics de Barcelona, que “van ser el gran motor de transformació de la ciutat” i van permetre “millorar molt l’urbanisme intern”. També ha subratllat l’empenta que van representar els Jocs per situar tant Barcelona com Catalunya al món i ha recordat l’elevat nombre de voluntaris que hi van col·laborar.
 
Artur Mas ha dit que l’experiència de Barcelona pot ajudar a Rio de Janeiro de cara als Jocs del 2016, “on també hi ha reptes des del punt de vista urbanístic, d’organització de la ciutat, d’equipaments i de reptes socials”. “Si la transformació d’una ciutat, amb l’excusa d’uns Jocs Olímpics, es fa pensant en el dia després, aleshores es pot treure un gran rendiment, com va passar a Barcelona”, ha reblat.
 
El procés sobiranista no és una barrera per a les inversions
A preguntes dels mitjans de comunicació, el president Mas ha explicat que en les reunions que ha mantingut aquests dies al Brasil, especialment amb empresaris i autoritats del país, “no he vist que aquí hi hagi preocupació sobre el procés sobiranista que viu Catalunya, ni veig cap barrera que signifiqui aturar determinats processos d’inversió”. I ha afegit que, si alguna vegada s’estableix aquesta relació, “és més per la pressió de les institucions de l’Estat espanyol que no pas perquè ells mirin aquest tipus de processos amb una especial preocupació”. En aquest sentit, Artur Mas ha assenyalat que fora d’Europa “estan més preocupats pel futur de la UE i de l’euro que no per si Catalunya agafa un camí més propi o no”.
 
Pel que fa al procés sobiranista, el president ha dit que quan algú de fora de Catalunya s’hi interessa “poso molt l’accent en el dret a decidir i subratllo que és un procés radicalment i escrupolosament democràtic i pacífic”. També ha insistit en la necessitat que “a Madrid s’escolti la veu del poble català que fins ara no s’ha escoltat amb prou interès”.
 
El Centre de Capacitació de Gas Natura Fenosa
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la visita que ha fet al Centre de Capacitació Gas Natural Fenosa, que atén joves, homes i dones, a partir de 18 anys, en la comunitat pacificada de Cantagalo, a la zona sud de Rio de Janeiro. L’objectiu d’aquest centre és formar mà d’obra qualificada per accedir al mercat laboral de gas natural i construcció civil. El Centre forma part de l’espai Criança-Esperança, un projecte impulsat per Globo, el principal canal obert de TV del Brasil, en col·laboració amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), que és la responsable de la selecció i el seguiment dels projectes subvencionats.
 
Des de la seva inauguració, el setembre de 2005, el Centre de Capacitació Gas Natural Fenosa ha format 541 especialistes en adequació d’ambient, gas, pintura, revestiments, etc. Amb motiu de la visita del president de la Generalitat, es lliuraran els certificats de capacitació a 20 joves que han estudiat el curs de tècnic en revestiment ceràmic.
 
La col·laboració de Gas Natural Fenosa Brasil amb aquesta campanya de la UNESCO es va ampliar el 2011, quan l’empresa va patrocinar la instal·lació del panel “Plantando Bananeira” del pintor brasiler Candido Portinari, en una de les zones de l’espai Criança-Esperança. Aquesta acció es va dur a terme conjuntament amb TV Globo i el Govern de l’Estat de Rio de Janeiro.
 
Seminari “Barcelona – Rio de Janeiro”
Abans de visitar el Centre de Capacitació Gas Natural Fenosa, el president ha inaugurat el seminari “Barcelona – Rio de Janeiro: Cidades de Marca”, organitzat per la Federació d’Indústries de Rio de Janeiro (FIRJAN) amb el suport d’ACC1Ó, i en el qual han participat unes 200 empreses catalanes i brasileres. El seminari s’ha organitzat amb l’objectiu d’estendre la marca Rio de Janeiro com un referent internacional, prenent com a referència el model de la marca Barcelona, i la seva experiència a través d’esdeveniments esportius. En acabar l’acte inaugural s’ha projectat l'audiovisual Barcelona (Catalunha) a transformaçao.
 
Aquesta trobada vol posar de manifest, a través de l’experiència de Barcelona, que els esdeveniments esportius com els Jocs Olímpics tenen capacitat per transformar el teixit urbà i capgirar l’estructura empresarial de les ciutats. L’oportunitat única per a Barcelona va ser el 1992 i per a Rio ho serà al 2016. També hi participa l’Indescat, el clúster català de la indústria de l’esport.
 
Pel que fa al sector de l’automoció, Catalunya participa en el seminari a través de l’experiència del Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya, creat recentment amb el suport de la Generalitat amb l’objectiu de reforçar la competitivitat de la indústria de l’automòbil com a motor de l’economia catalana. Una de les vies per fer-ho és l’impuls a la internacionalització, i aquesta presentació al Brasil és la primera activitat a l’exterior del clúster.
 
Reunió amb el governador de Rio
Al migdia, el president Mas s’ha reunit en el decurs d’un dinar amb el governador de Rio de Janeiro, Sérgio de Oliveira Cabral Santos Filho. A la tarda, ha visitat l’estadi de Maracaná amb representants de l’empresa catalana Royal Verd, especialitzada en jardineria esportiva, encarregada de la implantació i el manteniment de la gespa de l’estadi. A continuació, ha visitat les obres de la Vila Olímpica de Rio, projectades per l’estudi Alonso, Balaguer, Riera i Arquitectes Associats SLP, amb seu central a Barcelona.
 

5  

Imatges

Visita a les faveles (1)

Visita a les faveles (1) 495

Visita a les faveles (2)

Visita a les faveles (2) 1035

Visita a les faveles (3)

Visita a les faveles (3) 437

Inauguració seminari 'Barcelona-Rio de Janeiro: Cidades de Marca'

Inauguració seminari 'Barcelona-Rio de Janeiro: Cidades de Marca' 431

Trobada amb el governador de Rio de Janeiro

Trobada amb el governador de Rio de Janeiro 374

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined