conseller Josep Rull

Rull: "La Generalitat ha de liderar la planificació estratègica del conjunt del litoral"

Reclama la revisió de l'estratègia d'estabilització del litoral del Maresme que impulsa l'Estat per incorporar-hi estratègies de mitigació del canvi climàtic

query_builder   9 febrer 2017 14:06

event_note Nota de premsa

Rull: "La Generalitat ha de liderar la planificació estratègica del conjunt del litoral"

Reclama la revisió de l'estratègia d'estabilització del litoral del Maresme que impulsa l'Estat per incorporar-hi estratègies de mitigació del canvi climàtic

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat denuncia que “l’Estat ha reaccionat tard i malament” davant les destrosses del passat temporal a les costes catalanes, “amb una dotació de recursos insuficient per fer front a les despeses”
 
  • Rull reclama la revisió de l’estratègia d’estabilització del litoral del Maresme que impulsa l’Estat per incorporar-hi estratègies de mitigació del canvi climàtic
Josep Rull conseller
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat avui, durant una interpel·lació al Parlament de Catalunya, que “la Generalitat ha de liderar la planificació estratègica del conjunt del litoral". Actualment, el titular del domini públic maritimoterrestre i l’administració responsable de protegir i recuperar les platges és l’Estat. En canvi, es va traspassar al Govern la responsabilitat de gestionar totes aquelles activitats que es realitzen a la costa.
 
“Si ja gestionem totes les activitats que es porten a terme al litoral, té tot el sentit que tinguem la capacitat de prendre les decisions”, ha reclamat el conseller. Tot seguit, ha alertat que els recursos que s’aboquin per recuperar les platges i les infraestructures després de cada temporal “seran pedaços si no responen a una visió estratègica, de conjunt, d’un àmbit vital per a l’activitat econòmica i la protecció de la biodiversitat”.
 
Per il·lustrar la situació actual, Rull ha recordat els danys provocats pel darrer temporal de gregal, entre els dies 20 i 23 de gener, i ha advertit que “aquestes afectacions al nostre litoral poden deixar de ser excepcionals per formar part d’una rutina degut al canvi climàtic”. A l’hora d’afrontar la reparació dels danys, “l’Estat ha reaccionat tard i malament, amb una dotació de recursos insuficient per fer front a les despeses” més urgents, ha assegurat el conseller.
 
Incorporar els efectes del canvi climàtic
 
A més, per estabilitzar la costa del Maresme, molt afectat per dinàmiques de regressió del litoral que els temporals agreugen, Rull ha recordat que l’Estat va aprovar una estratègia l’any 2014. Aquell pla “es basava en aportacions de sorra i la construcció d’infraestructures de contenció i protecció per estabilitzar aquestes aportacions”, ha explicat. Els primers projectes, ha denunciat, no es començaran a impulsar fins aquest any, “amb un retard considerable”.
 
“No sols han d’arribar els recursos als quals es van comprometre, sinó que l’Estat ha d’incorporar els paràmetres del canvi climàtic” a aquesta Estratègia del Maresme, ha reclamat el conseller. “La gestió del litoral s’ha de basar en paràmetres del segle XXI, no del segle XX, incorporant elements que, malauradament, estan per quedar-se”, ha dit Rull. “Si ens enfrontem” a la regressió del litoral “de la manera clàssica, com fa l’Estat, ens equivocarem”, ha reblat.
 
Rull ha posat com a exemple de política avançada de gestió del litoral el projecte Life que impulsen el Govern i l’Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre), per combatre la regressió en aquesta part del Delte de l’Ebre, agreujada pel canvi climàtic.
 
Nous instruments i competències per als ajuntaments
 
El titular de Territori i Sostenibilitat ha explicat que al Govern “no ens quedem en el lament”, sinó que el Departament impulsa una nova Llei de gestió i ordenació del litoral que desplegarà totes les competències actuals i que estarà preparada per assumir-ne la gestió integrada.
 
Aquesta Llei crearà nous instruments d’ordenació i gestió de la costa i distribuirà les competències entre els ajuntaments i la Generalitat. “Nosaltres creiem en apoderar els municipis per prendre decisions”, ha etzibat Rull. Amb la Llei, la Generalitat serà competent en l’aprovació d’instruments de planificació i es construirà un nou règim econòmic i financer que dotarà el Govern de més recursos per reinvertir-los en la millora del litoral. A més, “impulsarem mecanismes de participació dels agents públics i privats” en la gestió de la costa, ha explicat el conseller.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 143

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 971

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined