Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
07-11-2016 07.49

Catalunya crearà una Agenda urbana sostenible tal com marca l'ONU

El Govern té la voluntat de ser el pioner de les noves polítiques urbanes internacionals

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat, l’INCASÒL i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya han coorganitzat una debat sobre la Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides
  • S’ha aprovat Nova Agenda Urbana (NAU) com a un document amb voluntat de guiar el desenvolupament urbà a escala mundial
  • Territori i Sostenibilitat ja té en marxa l’elaboració d’un paquet legislatiu que recull l’esperit de la NAU.

Catalunya crearà una Agenda urbana sostenible tal com marca l’ONU.
 
El Govern  ha anunciat que impulsarà una Agenda urbana pròpia per adaptar i aplicar a la realitat catalana les directrius per al desenvolupament urbà sostenible aprovades per l’ONU en la recent conferència d’Hàbitat III, que va tenir lloc l’octubre a Quito (Equador).
 
·         En aquella conferència es va aprovar l’anomenada Nova Agenda Urbana (NAU), un document amb voluntat de guiar el desenvolupament urbà a escala mundial durant les properes dècades.
 
·         El Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han coorganitzat en el marc del Congrés d’Arquitectura, un debat sobre com dur a la pràctica les recomanacions de la NAU.
 
Per què cal  una Agenda urbana sostenible?
 
·         A través de les ciutats, amb una bona gestió, és com es pot fer front als grans reptes del món, el més important dels quals és el canvi climàtic.
 
·         Les zones com l’Euroregió mediterrània i les grans metròpolis són ja els principals agents socioeconòmics a escala mundial, per davant dels estats.
 
·         Un total de 600 centres urbans generen prop del 60% del PIB global.
 
 
 
 
Accions de futur: oferiment a Nacions Unides
 
·         Catalunya aposta per l’equilibri territorial, per especialitzar cada àrea del seu territori.
 
·         L’ONU s’ha ofert perquè Catalunya sigui el camp de proves de la NAU. És per aquest motiu que el Govern impulsarà una Agenda urbana pròpia que adapti el document global a la realitat i defineixi estratègies de desenvolupament sostenible i integrat.
 
·         Nou paquet legislatiu que recull l’esperit de la NAU.
 
            - Aprovació de la llei de territori, que repensarà tots els instruments vigents pel que fa a l’urbanisme, l’ordenació territorial i el paisatge, entre d’altres.
 
            - Ha de tenir durabilitat en el temps per ser una llei estructurant de país.
 
         - Altres textos legislatius en preparació que segueixen la voluntat de fer prevaldre la sostenibilitat i la qualitat dels espais urbans són les del canvi climàtic, la primera que es va impulsar aquesta legislatura, i la de l’arquitectura.
 
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat