Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
30-06-2022 16.39

El conseller Elena presenta el dispositiu més nombrós de la dècada per prevenir i garantir la seguretat a Catalunya durant els mesos d'estiu

Foto
  • En l’operatiu, que es va activar el passat dilluns 27 de juny i es mantindrà fins el 4 de setembre, es destinen 705.160 hores. Aquest reforç és lleugerament superior al servei que es va dur a terme l’any 2019, abans de la pandèmia
  • La tornada a la normalitat després de mesos de restriccions per la pandèmia ha suposat l’activació novament de tots els recursos policials encaminats a fer front a les problemàtiques de seguretat actuals
  • Enguany s’afronta aquest reforç amb 564 mossos més a tot el territori incorporats amb la recuperació de les noves promocions
  • S’ampliarà la presència policial en 20 municipis del litoral, a la ciutat de Barcelona (amb més efectius a les comissaries de l’Eixample, Gràcia, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella) i a l’aeroport de Barcelona i al transport metropolità
  • Un total de 238 mossos i mosses de la 28 promoció s’incorporaran a fer tasques de seguretat ciutadana en aquestes comissaries de costa, que es veuran reforçades i incrementades per unitats centrals i regionals de seguretat ciutadana i ordre públic
  • A les Unitats de Seguretat Ciutadana no reforçades amb el Pla Estiu el creixement estructural és de 516 mossos més en relació amb el 2019
  • Es destinarà una partida d’hores extraordinàries per garantir el cobriment de llocs de treball en municipis de l’interior, les sales de comandament i les unitats de trànsit
  • A tot el territori es reforçarà el patrullatge i la presència policial davant la celebració d’esdeveniments amb gran concentració de persones

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha posat en marxa el Pla d’Estiu per intensificar  la vigilància policial i augmentar el patrullatge de proximitat a les principals zones turístiques de la costa catalana. Aquest pla, que es va activar el passat 27 de juny i s’allargarà fins al 4 de setembre, preveu també reforçar la presència policial en punts estratègics reforçar la presència policial al territori davant d’esdeveniments amb grans concentracions de persones com són les festes majors o grans esdeveniments esportius. Tot amb l’objectiu de prioritzar la prevenció de la seguretat ciutadana i les violències sexuals, actuant sobre els autors de fets delictius, com ara furts, robatoris amb força i amb violència i actes contra les persones.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant la presentació, ha destacat que “aquest reforç d’estiu, que s’allargarà fins al setembre i es dirigirà sobretot a les principals zones turístiques catalanes, serà el dispositiu més nombrós de la dècada per prevenir i garantir la seguretat a Catalunya durant aquests mesos".

Elena ha posat en valor la necessitat d’aquest Pla “donada l’alta mobilitat de persones durant els mesos d’estiu” i ha afirmat que “només des de la proximitat és possible una policia que solucioni i anticipi els problemes d’inseguretat de la ciutadania”, ha afegit.

I en aquest sentit, el conseller ha explicat que “les comissaries costaneres necessiten aquest reforç per poder garantir una bona atenció a la ciutadania, controlar la delinqüència i els actes incívics i per tenir la capacitat operativa d’incrementar la vigilància als carrers i a les platges".

El titular d’Interior ha volgut agrair a tots els agents del cos de Mossos d'Esquadra “l'esforç que faran agafant només un 20% de vacances durant el període d’estiu perquè no és fàcil des del punt de vista personal”.

Elena s’ha referit a la votació que s’ha produït avui al Congrés dels Diputats, on s’ha aprovat un canvi al Codi Penal que castigarà amb penes de presó de 6 a 18 mesos petits furts en casos de reincidència. “Quan hi hagi 3 condemnes per delictes de furt i el muntant acumulat superi els 400 euros, la pena serà d’entre 6 i 18 mesos de presó”, ha explicat el conseller.

Per la seva banda, el comissari en cap, Josep Maria Estela, ha explicat que el Pla d’estiu té per objectiu reforçar la zona litoral on es necessita més presència policial arran de l’augment del turisme. En aquest sentit, Estela ha afirmat que “es redistribuiran més efectius policials, amb un bossa d'hores extra per reforçar franges horàries i dies específics, i es potenciarà el patrullatge dirigit de les unitats d'ordre públic amb agents de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO)”. El comissari en cap també ha anunciat que la BRIMO tindrà presència permanent a les nits en municipis de l’àrea metropolitana i de la costa.

Del Pla d’estiu, Estela ha destacat que “és el més nombrós de la dècada i s’activa per prevenir i garantir la seguretat a Catalunya durant els mesos d’estiu”. “En l’operatiu, que va començar el passat dilluns 27 de juny i s’allargarà fins el 4 de setembre, es destinen 705.160 hores”, ha explicat.

Josep Maria Estela ha manifestat que “aquest estiu es treballarà per prevenir les violències sexuals en l’àmbit de l’oci i s’afrontaran  les noves modalitat delictives que es van detectant”. En aquest sentit, s’ha referit al recent creat grup de rellotgers en el marc del Pla Tremall contra la lluita contra la multireincidència a Barcelona. 

Pel que fa a la seguretat a les carreteres i autopistes davant l’altra mobilitat que té lloc durant els mesos d’estiu les patrulles de trànsit incrementen la seva presència preventiva en les vies que acumulen el major nombre de desplaçaments com l’AP7.

 

Tornada a la normalitat post pandèmia

La tornada a la normalitat després de mesos de restriccions per la pandèmia ha suposat l’activació novament de tots els recursos policials encaminats a fer front a les problemàtiques de seguretat actuals. Enguany, el Pla d’Estiu s’equipara al mateix reforç que es va activar l’any 2019 quan la normalitat era plena i el turisme havia assolit els seus nivells màxims. El càlcul de dotacions d’hores de servei que es farà en aquestes comissaries de costa serà lleugerament superior al servei que s’hi va dur a terme l’any 2019, ja que es preveu una activitat turística similar a l’època d’abans de la pandèmia.

Aquest any el reforç d’estiu, a diferència del 2019, s’afronta amb més efectius que mai per regió policial. Són un total de 516  mossos de creixement estructural de la plantilla que ha tingut lloc en els darrers 3 anys una vegada s’ha recuperat la convocatòria de noves promocions aturada per la pandèmia. Disposar d’aquests efectius garanteix que tot i el reforç destinat a les zones costaneres, la resta de territori manté durant aquest mesos més mossos que l’any 2019.

Aquest creixement es tradueix en un increment d’efectius del 18% a la Regió Policial Girona; del 10% a la Regió Policial Central; del 21% a la Regió Policial Ponent; del 17% a la Regió Policial Pirineu Oriental; del 6% a la Regió Policial Camp de Tarragona; del 9% a la Regió Policial Terres de l’Ebre; d’un 10% a la Regió Policial Metropolitana Nord; d’un 11% a la Regió Policial Metropolitana Barcelona i d’un 8% a la Regió Policial Metropolitana Sud.

En una primera fase, la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra destina a les comissaries de costa 238 efectius més dels que hi ha ordinàriament. Aquestes comissaries, a més, es veuran reforçades i incrementades per unitats centrals i regionals de seguretat ciutadana i ordre públic. En una segona fase, la segona quinzena d’agost, aquestes comissaries es veuran incrementades amb els agents de la 29 promoció que hagin acabat el Curs de formació bàsica a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El Pla també preveu destinar una partida en hores extraordinàries per cobrir llocs de treball en municipis de l’interior, les sales de comandament i les unitats de trànsit.

A la ciutat de Barcelona a les nits dos equips de la Brigada Mòbil s’incorporen amb patrullatge preventiu al que ja fan habitualment les ARRO per donar seguretat als barris i zones amb més activitat lúdic festiva.

A més, enguany 55 efectius de la Policia Marítima, vetllaran també per la seguretat al llarg de la costa catalana des del mar. A més de les tres bases als ports de Palamós, Vilanova i l’Ametlla durant l’estiu hi haurà una embarcació que patrullarà la costa de Barcelona des del port del Fòrum.

 

Més presència als municipis costaners amb més turisme

La presència policial s’ampliarà en 20 comissaries del litoral, a la ciutat de Barcelona (amb més efectius a les comissaries de l’Eixample, Gràcia, Sant Martí, Sants- Montjuïc i Ciutat Vella), a l’aeroport i al transport metropolità.

Les Regions Policials que incrementaran la seva plantilla són:

  • Regió Policial Girona (La Bisbal, Sant Feliu de Guíxols, Figueres, Roses, L’Escala i Blanes)
  • Regió Policial Camp de Tarragona (Tarragona, Salou Vila-Seca, Cambrils, El Vendrell)
  • Regió Policial Terres de l’Ebre (Tortosa, Ametlla de Mar i Amposta)
  • Regió Policial Metropolitana nord (Arenys de Mar i Pineda de Mar)
  • Regió Policial Metropolitana Barcelona (Eixample, Gràcia, Sant Martí, sants- Montjuïc i Ciutat Vella)
  • Regió Policial Metropolitana Sud (Gavà, Castelldefels, Viladecans, Vilanova i la Geltrú i Sitges)
  • Comissaria General de Mobilitat (aeroport de Barcelona i transport metropolità)

La planificació dels serveis policials s’orienta a la protecció dels àmbits que durant el període estival poden tenir una major afectació.

  • Activitat econòmica, centrada en l’àmbit comercial i empresarial
  • Convivència i seguretat, amb l’activació de patrullatges preventius i control de seguretat en zones de màxima afluència de persones i en l’àmbit de l’oci nocturn
  • Habitatge
  • Mobilitat, principalment als transports públics i a l’aeroport de Barcelona.

Hi participen les Unitats de Seguretat Ciutadana, uniformades i de paisà, de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO), de l’Àrea de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de la Divisió de Trànsit i del Transport.

 

Garantir la seguretat i treballar per prevenir les violències sexuals

L’objectiu del Pla d’estiu és intensificar el patrullatge policial en aquelles zones amb una major concentració de persones, treballar per la prevenció dels fets delictius i les violències sexuals i garantir la seguretat. El nou Pla de prevenció de Violències sexuals preveu el desplegament d’un conjunt d’actuacions encaminades a potenciar la prevenció per evitar l’acció delinqüencial i un reforç del treball transversal i indispensable dels diferents actors que poden contribuir a minimitzar qualsevol tipus de violència sexual i a protegir les persones que puguin estar en situació de vulnerabilitat.

Aquest pla garantirà la seguretat dels itineraris de les zones d’oci al transport públic; amb el doble objectiu de protegir les persones que puguin estar en situació de vulnerabilitat i identificar persones potencialment autores d’il·lícits contra la llibertat i la indemnitat sexual.

 

Vetllar per la seguretat del trànsit

Pel que fa a la seguretat a les carreteres i autopistes davant l’altra mobilitat que té lloc durant els mesos d’estiu les patrulles de trànsit incrementen la seva presència preventiva en les vies que acumulen el major nombre de desplaçaments com l’AP7. L’objectiu és augmentar la seguretat viària i reduir la sinistralitat tant en nombre d’accidents com de víctimes que ja es troba als nivells previs a l’emergència sanitària. En aquest sentit, es treballarà en la realització de controls d’alcoholèmia, drogotest i de velocitat i de regulació del trànsit.

 

La nova normalitat apropa els indicadors de seguretat al 2019

Durant els primers cinc mesos d’aquest any, els indicadors de seguretat es van apropant als de l’any 2019 tot i que alguns encara es mantenen per sota, com ara els furts, amb un descens del 22% (93.660 a 72.354), els robatoris amb força a interior de vehicle, amb una disminució del 2,6% (14.966 a 14.570) i els robatoris amb força a interior de domicili, que estant un 26% per cent per sota ( 10.628 a 7.880). Les agressions sexuals pugen un 23,8% (353 a 437), els abusos sexuals, pugen un 21,6% (663 a 806) i el robatori amb violència a via pública, que incrementa un 4% (6.158 a 6.406).

Respecte al 2019, cal destacar una important activitat policial amb un increment del 10% durant el 2022, passant de 18.045 a 19.820 detencions, el que representa una puja del gairebé el 10 per cent.

A nivell de seguretat i, en especial pel que fa a la lluita contra la multireincidència, els Mossos d’Esquadra intensificaran més dispositius i operatius en l’àmbit del Pla Tremall en la lluita contra la multireincidència. En aquest marc, a Barcelona, on els nivells de turisme arribaran aquest estiu al màxim i fins i tot en què les previsions indiquen que estaran per sobre del 2019,  s’ha impulsat el grup de rellotgers que compta amb efectius de paisà i d’investigació i que treballa en detectar i detenir lladres, així com en investigar a fons de la seva activitat delinqüencial i detectar punts de receptació. 

 

Coordinació i col·laboració amb les Policies Locals

Els Mossos d’Esquadra treballaran coordinament amb les Policies Locals de tot Catalunya durant l’estiu amb l’objectiu d’assegurar els nivells de mobilitat, convivència, civisme i seguretat en tots els municipis de Catalunya i, en especial, en aquells on el Pla estiu preveu una major presència policial.

A les àrees de servei, la Unitat Operativa de Mobilitat treballarà en la prevenció de fets delictius en aquestes zones i en la detenció de presumptes autors de furts i robatoris.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat