Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
01-07-2022 13.34

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Alícia desenvolupen 8 projectes d'innovació alimentària

La consellera Jordà ha presentat, aquest matí, els projectes encarregats a la fundació en el marc de desenvolupament del Pla Estratègic d’Alimentació de Catalunya
FOTO WEB 1 NP PROJECTES PEAC - FUNDACIÓ ALÍCIA Un moment de la presentació.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada del director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha presentat, avui, els projectes que el Departament ha encarregat a l’entitat en el marc del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026.  La presentació ha tingut lloc en el decurs de l’acte de presentació de l’univers agroalimentari català al Cos Consular, que s’ha celebrat a la seu de l’esmentada entitat, a Sant Fruitós de Bages, inaugurat per la consellera Jordà, i clos per la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina.

La consellera Jordà ha posat en valor el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya com “el full de ruta per a construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal, que assenta les bases del Pacte nacional per a l’alimentació de Catalunya”. Amb l’objectiu de dotar el país de l’instrument necessari per a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país, i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles, i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores, el Govern va encomanar al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural la cogestió i governança de l’esmentat Pla, així com l’impuls de les línies estratègiques i actuacions que l’integren.

Jordà ha incidit en la importància del sistema alimentari com una peça clau per a avançar cap a la sostenibilitat de la societat atès que aconsegueix generar un impacte directe en termes mediambientals, socials, i econòmics al territori. “És l’únic element que, a més de ser imprescindible per a la vida de les persones, estructura i vertebra d’una manera molt important el territori i l’economia del país”. En aquest context, “el PEAC s’erigeix com a instrument per a transformar el sistema alimentari català, vehiculant la consecució dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible en l’àmbit alimentari i alineant-lo amb les principals polítiques europees alimentaries, agràries, econòmiques, i d’innovació”.

La consellera ha assenyalat que la implementació efectiva d’aquest Pla ha de portar a l’assoliment de 10 objectius estratègics mitjançant el desplegament de 300 actuacions en els pròxims 5 anys, i en aquesta línia ha destacat el paper de la Fundació Alícia com a “agent clau del sistema alimentari català”, i encarregada d’impulsar 8 projectes que han de contribuir a l’assoliment dels objectius del Pla. Concretament, amb l’objectiu d’assolir un model alimentari dinàmic i generador de valor, basat en la bioeconomia circular, que garanteixi la sostenibilitat econòmica de tota la cadena (objectiu estratègic 2) s’està desenvolupant els projectes:

  • Programa d’innovació’: en el marc d’aquest projecte, Alícia donarà resposta a les necessitats d’innovació de PIMES i petits productors agroalimentaris per a fer front als reptes actuals. Aquest projecte planteja posar a disposició de petites i mitjanes empreses l’expertesa, coneixement, instal·lacions d’Alícia i entitats col·laboradores per a què puguin desenvolupar idees i productes innovadors per tal de millorar el seu posicionament al mercat i contribuir a construir un sistema alimentari, sostenible, segur, resilient i d’accés universal.
  • Elaborats de productes dels sector primari per incrementar el seu valor afegit’: en aquest projecte, Alícia aplicarà ideació i innovació a productes del sector primari per a obtenir nous aliments elaborats, que recullin tendències, necessitats i interessos dels consumidors, facilitant la seva acceptació al mercat i incrementant el valor econòmic del producte base. El projecte busca fomentar i treballar la innovació per a petites i mitjanes empreses i productors del sector primari, creant mètode, coneixement, productes i identificant necessitats tècniques i recursos per a la seva producció, així com acompanyar en processos de desenvolupament.

D’altra banda, per a d’orientar el sistema alimentari català cap a un grau d’auto-proveïment més elevat  s’està executant el projecte:

  • Estratègia i materials de promoció de productes autòctons poc coneguts i valorats’: es tracta d’identificar els productes catalans poc conegut i valorats, els seus productors, analitzar la seva situació i problemàtica, i fer les actuacions necessàries per a fomentar-ne el coneixement i augmentar-ne el consum. I tot això tenint en compte actuacions en els punts claus de la seva cadena de valor, desenvolupant materials, eines, i activitats que facilitin la comprensió, la comunicació, i el consum d'aquests productes.

I amb l’objectiu de reforçar l’autoestima alimentària a Catalunya, s’està executant els projectes:

  • Xarxa de Restaurants innovadors’: partint de la visió integradora d’una restauració ja compromesa amb l’entorn, es proposa la creació d’una xarxa de restaurants que adoptin, de forma àgil, innovacions que els faran més atractius per als consumidors. Així, cal definir el concepte de restaurant innovador, generar estratègies gastronòmiques d’interès que siguin posades a la pràctica i avaluades en aquests restaurants, amb la finalitat de transmetre el coneixement de forma més generalitzada al sector. El projecte planteja la creació de proves pilot amb restaurants de tota Catalunya, deslocalitzats pel territori, que puguin incorporar i avaluar les estratègies escollides. Els restaurants seran les antenes per a detectar si les innovacions proposades són ben acceptades. Aquest projecte inclou l’estudi i proposta d’optimització de les vinculacions existents entre restaurants i productors locals per a garantir el consum de productes a la restauració.
  • Recuperació i actualització de l’inventari de productes catalans’: l’any 2003 es va publicar l’Inventari de Productes de la Terra, un treball minuciós de recopilació que el Govern de la Generalitat de Catalunya va posar a disposició de tots els qui treballen en l’àmbit agroalimentari. En la primera versió de l’Inventari, a Catalunya, s’hi relacionaven 240 productes amb personalitat i denominació pròpies. Passats gairebé 20 anys de la seva presentació, Fundació Alícia, conjuntament amb els responsables del Departament, començarà les tasques per a actualitzar aquest inventari, tenint en compte tant les variacions que hi poden haver hagut amb productes com amb la informació que es facilita de cadascun d’ells, així com els altres inventaris de productes que hi ha a Catalunya, establir sinèrgies, unificar materials, etcètera. Cal establir un mètode que unifiqui informació, faci eficient el manteniment, i doni rigor a l’inventari.

I amb la finalitat d’assegurar que la població manté uns hàbits alimentaris saludables  la Fundació Alícia està implementant:

  • Desenvolupament de contingut sobre alimentació saludable i sostenible a incloure als plans docents’: en el marc d’aquest projecte, Alícia, de la mà dels Departaments implicats, prepararà i donarà estructura als continguts necessaris per a dissenyar un pla docent per a promoure l’adquisició dels coneixements, habilitats i valors imprescindibles per a millorar, ja des de la infància, un aspecte tan determinant de la vida de les persones com es l’alimentació i contribuir, així, a resoldre la problemàtica creixent de l'obesitat i sobrepès infantil.
  • Generació de Continguts per al Canal Aliments’: el Departament ha estat desenvolupant un espai web anomenat ‘Canal Aliments’ com a plataforma institucional de centralització de la informació en relació amb l’alimentació, la salut, i la sostenibilitat, de manera coordinada amb els altres departaments de la Generalitat i les entitats implicades. Des d’Alícia, es treballarà una proposta per al manteniment dels continguts del canal, i es farà una revisió inicial de tot el material i estructura actual del portal.
  • Productes i plats catalans més saludables’: projecte mitjançant el qual Alícia identificarà els productes i plats més representatius de la cuina catalana, des d’una visió de conjunt, i determinarà la possibilitat de fer-ne versions més saludables i sostenibles, sense perdre la seva identitat, facilitant-ne així l’acceptació i que siguin més àmpliament coneguts i valorats, potenciant el posicionament dels ingredients locals, dels productors, i de la industria transformadora del país.

Val a dir que l’acte de presentació de l’univers agroalimentari català al Cos Consular també ha comptat amb la participació del secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, de la directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, i del director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí. En el decurs de l’acte, també s’ha celebrat una ponència sobre innovació en l’àmbit agroalimentari, una taula d’experts sobre reptes i oportunitats internacionals del sector, i posteriorment una presentació i tast d’oli d’oliva a càrrec d’Agustí Romero, investigador responsable del Grup d’Olivicultura i Elaiotècnia del Programa de Fructicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), una presentació del sector vitivinícola català a càrrec d’Alba Balcells, un tast de vins de finca qualificada, a més del visionat del vídeo ‘Catalunya, on el menjar és cultura: la riquesa dels paisatges, productes i gastronomia’, i una visita a la Fundació Alícia, entre altres.

Fotografies
Un moment de la presentació.

Un moment de la presentació. JPG 166KB

Foto de grup

Foto de grup JPG 168KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat