Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
09-06-2017 12.24

El president Puigdemont anuncia que Catalunya celebrarà el referèndum per la independència el proper 1 d'octubre

  • El cap de l’Executiu ha reiterat que “el Govern es compromet a aplicar el mandat” resultant de la votació, on els ciutadans respondran la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?”
  • El cap de l’Executiu ha comparegut al Pati dels Tarongers per fer l’anunci acompanyat del vicepresident Junqueras i del Govern, de la presidenta del Parlament i membres de la Mesa i dels diputats de JxSi i la CUP, després que el Consell Executiu hagi ratificat la decisió en una reunió extraordinària
  • “Toca a les catalanes i als catalans de decidir el seu futur”, ha defensat el president, que ha subratllat que el Govern “es conjura a oferir totes les garanties i a vetllar per la rectitud del procés de convocatòria, organització i celebració del referèndum”
  • El vicepresident Junqueras ha destacat que la decisió s’ha pres davant “d’un Estat deficient i injust, que exerceix antidemocràticament les seves funcions i perjudica els interessos econòmics del país”
L'anunci s'ha fet des del Pati dels Tarongers. Autor: Rubén Moreno L'anunci s'ha fet des del Pati dels Tarongers. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest matí en una declaració institucional que Catalunya celebrarà el proper diumenge 1 d’octubre un referèndum sobre la independència. “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?”, serà la pregunta que respondran els ciutadans i el resultat, ha dit el president, “serà un mandat que aquest Govern es compromet a aplicar”.
 
Acompanyat del vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras i de la resta de membres de l’Executiu; de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; de membres de la Mesa del Parlament i dels 71 diputats de JxSí i la CUP, el cap del Govern ha oficialitzat la data del referèndum després que el Consell Executiu, reunit aquest matí de forma extraordinària, hagi ratificat “la voluntat de convocar els ciutadans i ciutadanes del nostre país, en exercici del legítim dret a l’autodeterminació que té una nació mil·lenària com Catalunya”.
 
 “Toca a les catalanes i als catalans de decidir el seu futur. És a les seves mans i a les de tots nosaltres de fer-ho possible, de demostrar que la democràcia ens uneix per damunt de les legítimes i saludables discrepàncies que caracteritzen tota societat madura i convivencial, que sap prendre les decisions per ella mateixa i que sap respectar totes les opcions de resposta a la pregunta formulada, totes exactament igual de legítimes i vàlides”, ha afirmat Puigdemont.
 
El cap de l’Executiu ha subratllat que el Govern “es conjura a oferir totes les garanties i a vetllar per la rectitud del procés de convocatòria, organització i celebració del referèndum”, i ha fet una crida a tots els ciutadans a “assumir col·lectivament, amb la màxima dignitat i exigència, l’exercici d’un dret inalienable sobre el qual descansa l’edifici de la democràcia: el dret de les persones a decidir lliurement el futur del seu país”.
 
 
“Hem arribat al final de la legislatura i no hem tingut cap resposta positiva”
Des del Pati dels Tarongers, on ha llegit la declaració, el president de la Generalitat ha assegurat que el referèndum arriba després de “perseguir l’acord de manera reiterada i adreçar propostes per acordar una negociació”. Ha recordat que s’ha emplaçat el Govern espanyol a buscar un acord i que s’ha explicat arreu del món la “ferma voluntat de seure a negociar la solució”. “Però estem arribant al final de la legislatura i no hem tingut cap resposta positiva”, ha reblat.
 
“Ni els fonamentats vots particulars d’alguns membres del Tribunal ni tampoc la dura advertència de la Comissió de Venècia contra aquesta reforma exprés, per la via d’urgència i per lectura única d’una llei orgànica, han fet rectificar el Govern espanyol”, ha dit el president. “L’únic que no ha estat mai votat al Congrés ha estat la proposta del govern espanyol per a Catalunya. Potser és que no n’hi ha cap, ni se l’espera”, ha afegit.
 
“Totes les propostes, sense excepció, han estat rebutjades o seriosament retallades”, per això l’anunci arriba després “d’una llarga i decebedora col·lecció de “no” per part del Govern espanyol i de les Corts generals”. El president ha assenyalat que “avui sabem que no és qüestió de marcs legals” perquè “el marc legal no impedia atendre la demanda catalana”. I ha afegit: “Avui tothom sap quin és el problema real, perquè ho ha sentit de llavis del mateix president del Govern espanyol: no quiero, i amb un no quiero és millor no anar a l’altar”.


Un Govern espanyol deficient i injust
Per la seva part, el vicepresident Oriol Junqueras ha recordat que l’Estat “ha negat de forma reiterada la possibilitat que els catalans votin i decideixin el seu futur” i ho ha fet “almenys en 18 ocasions”. Un Govern espanyol, ha subratllat, que “violenta els drets democràtics fonamentals”, que té ministres que “encarreguen la fabricació de proves falses contra representants electes escollits democràticament” i que “continua exercint de forma poc adequada les seves competències”.
 
“Davant d’aquest Estat deficient i injust, que exerceix antidemocràticament les seves funcions i perjudica els interessos econòmics del país, els ciutadans de Catalunya han votat en unes eleccions i, fruit dels compromisos i del mandat democràtic que tots hem assumit, el Govern avui ha pres aquesta decisió”, ha anunciat.
 
Fotografies
Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte JPG 1,481MB

Fotografia del Consell Executiu extraordinari

Fotografia del Consell Executiu extraordinari JPG 1,117MB

Fotografia de l'acte 2

Fotografia de l'acte 2 JPG 1,812MB

Vídeos
Vídeo de la compareixença del president Puigdemont i el vicepresident Junqueras

Vídeo de la compareixença del president Puigdemont i el vicepresident Junqueras FLV KB

Fitxers adjunts
Document

Declaració insitucional del president Puigdemont PDF 94KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat