President i vicepresident

President Torra: "El Pla de Reactivació Econòmica és el full de ruta per protegir el futur dels ciutadans d'aquest país"

query_builder   21 juliol 2020 14:36

President Torra: "El Pla de Reactivació Econòmica és el full de ruta per protegir el futur dels ciutadans d'aquest país"

  • El Govern ha aprovat avui el Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social per fer front a la crisi derivada de la Covid-19 amb 20 grans projectes i un cost total de 31.765 M€
  • El president ha assegurat que “cal un consens de país” sobre el Pla i ha estès la mà “a tots els agents econòmics, socials i polítics del país per treballar el document
  • El vicepresident ha destacat que el document “preveu la mobilització de recursos més gran de la història contemporània de Catalunya”
President Torra i Vicepresident Aragonès

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del vicepresident del Govern i titular d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat aquest matí en roda de premsa el Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social per fer front a la crisi derivada de la Covid-19.

Un document que el president ha assenyalat que és “el full de ruta per protegir el futur dels ciutadans d’aquest país i una guia per l’acció de govern dels propers mesos”. En aquest sentit, el pla ha de servir perquè “ningú quedi desprotegit, enrere o s’agreugi la seva situació de vulnerabilitat a causa de la Covid-19; per mantenir el teixit productiu i els llocs de treball i per reorientar sectors estratègics de la nostra economia cap a l’economia post-Covid”.

 

“En aquesta situació de pandèmia, el primer objectiu del Govern és salvar vides i el segon és salvar el futur”, ha remarcat el cap del Govern en la seva intervenció. “Un compromís clar i coherent que necessita d’accions valentes per donar respostes a les urgències del dia a dia i projectar-nos cap al futur”, ha apuntat.

 

Amb aquest objectiu, el Consell Executiu ha aprovat avui el document final de la Comissió per a l'Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social que ha de servir per “alinear totes les propostes en una estratègia de país, àmpliament compartida, que ens encamini a recuperar la bona dinàmica econòmica”.

 

“No ens autolimitem pels recursos ni les competències reconegudes, reafirmem que tenim un projecte per reactivar econòmicament aquest país garantint la plena igualtat d’oportunitats”, ha assegurat Quim Torra.

 

 

20 projectes valorats en 31.765 milions d’euros

 

Les línies de treball que s’estableixen al Pla s’han articulat entorn a 5 grans eixos: l’economia de la vida (que es preocupa per no deixar ningú enrere i ofereix igualtat d’oportunitats); la digitalització; la transició ecològica (en línia amb El Green Deal, l’estratègia de creixement econòmic de la Unió Europea basada en un ús eficient dels recursos); la societat del coneixement i l’eix transversal (que incorpora les mesures sobre la perspectiva de gènere, la internacionalització o el finançament).

 

En total, el Pla consta de 145 actuacions, agrupades en 20 projectes tractors i “valorades en un import de 31.765 milions d’euros”. “Del cost total d’implementació es preveu invertir 2.760 M€ l’any 2020, la resta de l’any que queda per actuacions immediates”, tal i com ha explicat el president.

 

El pressupost total es distribueix de la  següent manera en funció dels eixos: més de 5.000 M€ per l’economia de la vida; gairebé 1.000 M€ per la digitalització; prop de 16.000 M€ per la transició ecològica; més de 5.7000 M€ per la societat del coneixement i més de 3.000 M€ per l’eix de la transversalitat.

 

Els projectes inclouen mesures específiques, per exemple, de protecció social, de reactivació del sector del comerç, d’ajuts per als sectors productius més afectats. La resta de projectes són de caràcter estratègic amb un horitzó de mitjà i llarg termini que dibuixen el futur que volem.

En paral·lel al Pla de Reactivació, que es refereix a les inversions en l'àmbit econòmic i de la cohesió social, el Govern segueix treballant per reforçar la resta de pilars de l'estat del benestar. En aquest sentit, insisteix en exigir resoldre l'infrafinanament crònic, xifrat en 5.000 milions d'euros, que pateix el sistema de salut català.

 

“Ens cal un consens de país ampli”

 

El cap del Govern ha destacat que el Pla s’ha elaborat “a partir de la participació i el diàleg” en els grups de treball en què s’ha organitzat l’activitat de la CORECO i també amb aportacions d’agents externs a la Generalitat, i ha estès la mà “a tots els agents econòmics, socials i polítics del país per treballar-lo”. “Hi ha moments en la història dels països que calen consensos. Aquest és un dels moments. Ens cal un consens de país ampli sobre el que significa aquest Pla de Reactivació i Protecció Social”, ha remarcat.    

 

També ha defensat el caràcter “obert” del document, ja que identifica projectes tractors “que volem acabar de concretar en el nou marc de concertació amb els agents social,  amb els quals ahir mateix ens vam comprometre”, i la voluntat que sigui un pla “resilient, ampliable i modulable segons la realitat socioeconòmica de cada moment”. “El Govern escoltarà tothom en el que és aquest pla obert i que volem que sigui l’eix a través del qual s’encarrili el futur del nostre país”, ha conclòs.

 

Quim Torra ha destacat que “el motor econòmic del país per superar la crisi actual són les empreses, els seus treballadors, els emprenedors, els autònoms, els investigadors, les nostres pageses, els nostres pescadors, els nostres artistes”. I, per aquest motiu, el Govern assumeix “la responsabilitat de facilitar el marc per a què totes ells i elles puguin tirar endavant les seves idees”. “Governar vol dir establir prioritats, decidir entre alternatives, assignar-hi recursos i gestionar la complexitat. No hem defugit mai d’aquesta responsabilitat i menys ara, que ens hi va el futur del país sencer”, ha remarcat.

 

 

“El pla preveu la mobilització de recursos més gran de la història contemporània de Catalunya”

Per la seva part, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha subratllat que el pla “preveu la mobilització de recursos més gran de la història contemporània de Catalunya, 31.765 milions d’euros per implementar 20 projectes per superar les desigualtats i fer un país millor”.

 

Pel que fa al finançament del pla, el vicepresident ha explicat que, per portar-lo a terme, “es compta amb els recursos provinents de la repriorització del pressupost que ja estan fent els departaments, amb el fons Covid estatal i amb el fons de reactivació europeu aprovat aquesta matinada”. “Catalunya està preparada per posar tots aquests projectes a disposició dels recursos que arribin; cada pas endavant que fa Europa, Catalunya també el fa”, ha remarcat.

 

Aragonès també ha subratllat que la implementació d’aquests projectes requerirà augmentar la capacitat d’endeutament, i, en aquest sentit, s’ha referit a l’Acord Nacional de Bases per a la Reactivació signat ahir amb els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec, el qual incloïa la reclamació a l’Estat d’elevar l’actual objectiu de dèficit fins a l’1% del PIB

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 687