• Una trentena d’equipaments de lleure educatiu, inscrits en el registre d’instal·lacions juvenil de la Direcció General de Joventut, es podran beneficiar d’aquesta nova línia

 

  • Es destinaran 4.3 milions d’euros als sectors de la restauració, comerç i turisme afectats per les restriccions de la Covid-19 en aquests dues comarques
Portaveu Budó. Roda de premsa (29.12.20)

El Govern ha celebrat aquest matí l’última reunió d’aquest any 2020, on ha aprovat nous ajuts d’urgència per a les instal·lacions de lleure educatiu i els sectors de la restauració, comerç i turisme del Ripollès i de la Cerdanya. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha recordat que “són les dues comarques afectades pel tancament perimetral decretat la setmana passada”.

En referència al sector del lleure, una trentena d’equipaments de lleure educatiu es podran beneficiar d’aquesta nova línia de suport. Concretament, les cases de colònies, albergs de joventut, granges-escola, aules de natura i campaments juvenils. La consellera ha assegurat que “les vacances de Nadal són una època molt important per l’activitat turística” i “la paralització, gairebé total, de la seva activitat durant aquest període agreuja la situació de molts d’aquests equipaments”, per això s’han aprovat aquests ajuts amb un cost total de 300 mil euros.

Aquesta nova línia de suport consistirà en una aportació única de 10.000 euros per a cada equipament ubicat en aquestes dues comarques i inscrit en el registre d’instal·lacions juvenils de la Direcció General de Joventut i serà compatible amb d’altres que ha impulsat el Govern els darrers mesos.

 

I el Govern també destinarà una partida important als sectors de la restauració, el comerç i el turisme, sectors molt afectats pel confinament perimetral. Concretament, es destinaran 4.3 milions d’euros  que es distribuiran de la següent manera: una aportació de: 10.000 euros per a establiments d’allotjament turístic; 7.500 euros per a empreses explotadores d’habitatge d’ús turístic i per a establiments i activitats d’interès turístic; 3.000 euros per a la restauració; i 1.500 euros per a comerços i serveis assimilats, agències de viatges i guies turístics habilitats.

 

Com en el cas del lleure, les empreses i autònoms que s’hagin beneficiat prèviament d’altres convocatòries obertes, com ara, les del Consorci de Comerç Artesania i Moda i l’Agència Catalana de Turisme, no caldrà que sol·licitin l’ajut, el rebran automàticament sense fer cap tràmit nou.

 

Nou programa de rastreig

 

El Govern també ha aprovat un nou programa de rastreig per lluitar contra la pandèmia de la Covid-19. La portaveu ha explicat que “els nous gestors realitzaran un servei més àgil i individualitzat del rastreig, reforçant-lo amb un sistema i una eina que unifica més la informació”.

 

Els nous gestors podran agendar directament les proves diagnòstiques dels contactes estrets; es farà un cribratge protocol·litzat de salut emocional, per poder derivar aquelles persones que ho necessitin als serveis psicològics del 061.

  

El Departament de Salut té previst contractar, en una primera etapa, uns 450 professionals. Tot i que aquesta xifra podria augmentar fins als 750, en funció de l’evolució de la pandèmia. Els perfils dels gestors seran administratius i tècnics de salut pública.

 

La inversió d’aquest nou programa serà de 19 milions d’euros i els gestors s’ubicaran a les diferents seus del territori, on ja s’hi troben els rastrejadors de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que fan la investigació dels casos.

 

A més, el programa permetrà que el Departament de Salut contracti directament els nous gestors, els quals quedaran inscrits també a l’Agència de Salut Pública de Catalunya. D’aquesta manera, finalitza el contracte amb Ferroser, filial de Ferrovial. El Departament de Salut va contractar aquesta empresa, el maig de 2020, per donar aquest servei des de principis de juny de 2020. Es preveu que el contracte finalitzi a finals de gener, moment en què l’Agència de Salut Pública de Catalunya n’assumirà plenament les funcions.

 

 

Programa temporal de vigilància d’aigües residuals 2021-2022 

 

Per seguir amb la detecció precoç de la Covid-19, el Govern ha aprovat crear el Programa temporal de vigilància del coronavirus en aigües residuals de Catalunya per als anys 2021-2022.

 

El seu objectiu és analitzar quantitativament les partícules virals que es troben en aigües residuals d’estacions depuradores d’aigües residuals de Catalunya per proporcionar un indicador addicional de l’estat de la situació de la pandèmia, i detectar anticipadament nous rebrots”, ha destacat Budó.

 

El Programa compta amb un pressupost anual de 947 mil euros  que va a càrrec dels pressupostos dels dos departaments que hi intervenen, Salut i Territori i Sostenibilitat.

 

Creació dels àmbits de diàleg social amb sectors estratègics de reconstrucció i seguiment de la Covid19

El Govern treballa per a la reactivació econòmica del país. En aquest sentit, ha decidit creat els àmbits de diàleg social amb sectors estratègics de reconstrucció i seguiment de la Covid19, que preveu l’Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica ai Protecció Social.

 

L’objectiu d’aquests espais es realitzar una diagnosi de la situació actual, així com concretar mesures a curt, mig i llarg termini, amb especial incís en aquelles qüestions que tinguin a veure amb la gestió de la crisis sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia. Es tracta, doncs, d’establir uns instruments de concertació social imprescindibles per millorar l’aplicació de les mesures acordades i assegurar la seva eficàcia.

Amb aquest acord es proposa la creació dels següents espais de diàleg: dels sectors estratègics de reconstrucció i de seguiment de la contenció de la Covid-19. 

En aquests espais de diàleg hi haurà representació de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, del  Consell de Diàleg Social, i de diferents departaments de la Generalitat.

 

Avui, el Govern també ha aprovat el Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024, que contempla les reformes necessàries per preparar el sistema pels reptes dels propers anys i preveure l’increment de la demanda social.

 

El pla posa més pes en l’acció comunitària i la prevenció. Així com un increment en la inversió social que faci més sostenibles i eficients la resta dels sistemes públics i, per tant, el conjunt de l’estat del benestar de Catalunya”, ha puntualitzat la consellera.

 

El Govern preveu augmentar progressivament el pressupost del sistema de serveis socials fins assolir els 1.848 milions d’euros l’any 2025, el que suposaria un increment de 917 milions d’euros.

 

Aquest Pla 2020-2024, vol acabar amb la percepció que els serveis socials només atenen la pobresa i l’exclusió, en tant que ofereixen suport davant les necessitats socials que poden travessar totes les persones en qualsevol moment de la vida.

 

Programa per garantir els drets lingüístics en el torn d’ofici

 

La consellera Budó ha explicat que s’ha aprovat la subscripció d’un conveni entre el Departament de Justícia i el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya per crear un programa que fomenti l’ús del català a la justícia gratuïta.

 

Els advocats que s’hi inscriguin vetllaran perquè els ciutadans tinguin garantit el dret a ser atesos en català durant tot el procés judicial. Budó ha recordat que “els jutges només van escriure en català el 8,5% del total de sentències del 2019. És el cinquè any consecutiu que les sentències escrites en català no superen el llindar del 9%. Aquestes dades constaten que el català està en una situació d’emergència als jutjats de Catalunya, amb un ús residual que no es correspon amb l’ús social”.

 

Amb aquesta programa es vol donar resposta i solució a les advertències que el Consell d’Europa ha fet reiteradament, en els últims cinc informes, al Govern espanyol sobre l’incompliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries.

 

Manual d’instruccions per als membres de les meses electorals per a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2021

 

Davant la situació extraordinària provocada per la Covid-19, el Manual conté un annex amb mesures sanitàries de prevenció dels locals electorals, d’acord amb al Protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot a mesa electoral i escrutini per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

 

L’annex del manual incorpora totes les indicacions sobre la seguretat sanitària i  detalla com seran les eleccions, com s’han d’organitzar els circuits de vot, quin material han de portar tant els votants com els membres de l’organització, així com les rutines d’higiene i desinfecció o els aforaments dels locals electorals.

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 228