Francesc Homs durant la roda de premsa

El Govern portarà al Tribunal Constitucional les mesures d'ajust de l'Estat

query_builder   17 juliol 2012 16:10

El Govern portarà al Tribunal Constitucional les mesures d'ajust de l'Estat

  • El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, considera “flagrant” la “vulneració de competències” dels reials decrets aprovats pel Consell de Ministres divendres passat
  • El Govern no sumarà la rebaixa de sou estatal als treballadors públics catalans, que ja estan fent un “esforç meritori”, segons ha destacat Homs
  • El Govern aprova la creació de cinc línies de crèdits reintegrables per “acomboiar” el sector cultural, impactat per la pujada de l’IVA 
  • El portaveu considera “monstruós” que el Govern espanyol exigeixi un objectiu de dèficit més dur a les comunitats autònomes de cara al 2013
 
El Govern portarà al Tribunal Constitucional les mesures d’ajust aprovades pel Consell de Ministres en cas que el Consell de Garanties Estatutàries en determini la inconstitucionalitat. “És evident que en moltes de les mesures hi ha una vulneració flagrant de la distribució de les competències de la Generalitat de Catalunya”, ha assegurat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
Homs ha citat com a exemples d’aquesta invasió de competències les disposicions referents a les administracions locals, la llei de la dependència o les mesures referents al comerç. “Això no ho compartim, nosaltres no estem d’acord amb aquestes mesures”, ha explicat Homs, qui ha assegurat que el Govern “defensarà les competències que tenim assignades” presentant recurs al TC.
 
El portaveu ha advertit, però, que la “resposta estructural” als incompliments de l’estat és el pacte fiscal, motiu pel qual ha fet una apel·lació a que en el ple del dia 25 “tothom estigui a l’alçada de les circumstàncies”. “A l’hora de pagar tots els govern espanyols han trobat excuses. Davant d’això s’ha de canviar de paradigma, i això és el pacte fiscal”, ha reblat.
 
Pressupost del 2013 amb el condicionant “monstruós” del nou objectiu de dèficit fixat per l’estat

El portaveu Homs també ha explicat que el Govern encara en les properes setmanes la confecció dels pressupostos del 2013 amb el condicionant “monstruós” de l’enduriment de l’objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes fixat pel Govern espanyol en el darrer Consell de Política Fiscal i Financera.
 
”El que passa de cara al 2013 no és greu, és monstruós”, ha alertat el portaveu, “perquè l’estat no només no reparteix la flexibilització del dèficit fixada per Europa del 3% al 4,5% el 2013, sinó que exigeix a les comunitats autònomes passar de l’1,1% previst al 0,7%”, la qual cosa vol dir uns 4.000 milions més per a l’administració de l’estat.
 
Això, segons ha advertit Homs, “situa les coses a prop d’un cul-de-sac, en un context molt difícil de cara al 2013, perquè el missatge que dóna el govern espanyol en el CPFF és que les polítiques socials, educatives i sanitàries s’hauran de retallar encara més”.

Sous dels treballadors de l’Administració catalana

El portaveu també ha confirmat que els treballadors públics de la Generalitat no veuran aplicada íntegrament la retallada de sou aprovada pel Govern espanyol, ja que al juny ja se’ls va retallar una part del salari. “Ja vam explicar que si l’estat prenia una mesura semblant a la nostra no multiplicaríem per dos la rebaixa”, ha recordat Homs. El portaveu ha volgut subratllar que la decisió del Govern no és “duplicar l’esforç meritori” que es demana als treballadors públics de Catalunya.
 
Suport financer a les empreses cultural

El Govern ha aprovat avui la creació de cinc línies de crèdits reintegrables per donar suport financer a les empreses cultural, amb un import de 7,7milions d’euros.
 
Segons ha destacat el portaveu Homs, aquesta nova modalitat d’ajuts, que es vehicularan a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), és una iniciativa “modesta, perquè els recursos que tenim a l’abast són modestos” però que té l’objectiu d’”acomboiar” un sector que ha quedat “molt impactat” per una mesura que “costa molt de ser entesa, que és passar del 8 al 21% de l’IVA”.
 
1.158 milions d’euros, el cost de les resolucions aprovades en el ple sobre el tercer pla d’ajust

El Govern ha avaluat el ple monogràfic sobre el tercer pla d’ajust i ha constatat que les resolucions aprovades per l’oposició tindrien un impacte de 1.158 milions d’euros per a la Generalitat, una quantitat que, donada la situació econòmica actual, el Govern no pot assumir o que caldria treure necessàriament d’altres partides pressupostàries. Si se suma el cost de les resolucions aprovades en el ple sobre reactivació econòmica de l’abril, l’impacte pujaria a 2.635 milions.
 
El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha apel·lat al “sentit comú” i a la “responsabilitat” per “no complir” aquestes resolucions, perquè “si no hi ha diners com aconseguirem 1.158 milions més?” s’ha preguntat Homs. El portaveu ha lamentat que l’oposició no va aprovar “ni una sola mesura d’estalvi”.

En aquest sentit, el portaveu ha considerat “xocant” que ahir el Partit Popular de Catalunya “demanés al Govern que apliquem més retallades, mentre que va contribuir a votar que gastem més”. “Això és una contradicció evident i en tota la regla”, ha afirmat.

2  

Imatges

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu 740

Fotografia del portaveu del Govern

Fotografia del portaveu del Govern 635

2  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

Video: Homs diu que el Govern recorrerà al TC els decrets del darrer ajustament del Govern central

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 237