El Govern aprova un Pla de xoc per al sector agroalimentari

El Govern aprova un Pla de xoc per al sector agroalimentari

query_builder   30 març 2010 17:19

El Govern aprova un Pla de xoc per al sector agroalimentari

   
  • S’activen 25 mesures per donar suport al sector agrari, pesquer i a la indústria agroalimentària que inclouen préstecs per al circulant, inversions i avançament de pagament de diversos ajuts
  • També, dins del sector agroalimentari, s’han aprovat ajuts per a les zones de l’entorn urbà i per promoure el relleu generacional al camp
El conseller Llena explica els objectius del Pla de xoc del sector agroalimentari
El Govern ha aprovat avui un pla de xoc per al sector agroalimentari que té com a objectiu donar resposta a les principals necessitats del sector, tant agrari com pesquer, i a la indústria agroalimentària. Segons ha dit el conseller d’Alimentació, Acció Rural i Agricultura Joaquim Llena en la conferència de premsa posterior al Consell de Govern, “el que pretenem fer amb aquest conjunt de mesures, 21 per al sector agrari i 4 per al sector pesquer, és aportar liquiditat; ajudar a teixir una xarxa de protecció que faciliti el passar aquests moments de dificultat”. En total, el pla té 25 mesures prioritàries, algunes de les quals s’han elaborat conjuntament amb el Ministeri del Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM).
 
Cal dir que aquest pla de xoc s’ha elaborat després d’escoltar les propostes de les organitzacions professionals agràries i altres representants del sector, ja sigui a través de contactes bilaterals, de les taules sectorials o de foment i concertació.
 
El conseller Llena ha destacat també una de les mesures més importants del pla de xoc i que “el sector ens venia demanant des de fa molts mesos”. Es tracta del cessament anticipat,que és “ajudar a que es pugui jubilar de manera anticipada un pagès titular d’una explotació agrària o ramadera que està entre els 60 o 65 anys i que ha d’afrontar inversions importants per millorar l’eficiència de la seva explotació. Fins a la data d’avui, això només es permetia si hi havia la incorporació d’un pagès jove” ha afegit el conseller.
 
Cal dir que el conjunt de les mesures del Pla s’articulen d’acord amb vuit objectius: facilitar l’accés al circulant a les explotacions; suport a la indústria i a les cooperatives i millora de les condicions del avals; facilitar el cessament anticipat; fomentar la millora de les estructures agràries; impuls a la internacionalització; la reducció de costos directes i indirectes per les explotacions agràries; fomentar la transparència i la interrelació entre els diferents actors de la cadena agroalimentària i una línia d’ajuts al sector de la pesca.
El conseller Tresserras qualifica de satisfactori el procés d'apagada analògica que ha finalitzat avui.
Fi de la televisió analògica
 
D’altra banda, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que també ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha destacat que aquest matí s'ha fi al procés de transició a la TDT amb l’apagada del repetidor de la televisió analògica. Tresserras ha dit que “hi hagut molt bon resultat, molt bona coordinació amb el ministeri d’indústria a través de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions” i que “en general, estem satisfets d’un procés que ha acabat afectant als 7 milions i mig de persones que viuen a Catalunya, més de 2.200.000 llars i que s’ha produït amb plena satisfacció”
 
Cal dir que l’apagada d’avui afecta prop de 4 milions d’habitants de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, que s’afegeixen als més de 3 milions de catalans que ja havien deixat de rebre el senyal analògic.
El conseller Tresserras explica que la modificació de la Llei de CCMA és per evitar situacions de bloqueig.
Decret de modificació de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
 
El Govern ha aprovat un Decret pel qual es modifica l’article 7 de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). S’afegeix un nou apartat, que preveu que, en cas de substitució d’un dels membres del Consell de Govern, i en el supòsit que en una primera votació no s’obtingués una majoria de dos terços del Parlament de Catalunya, el membre substitut pugui ser elegit per majoria absoluta en una segona votació a realitzar en la mateixa sessió.
 
La modificació també preveu que si el membre que s’ha de substituir és el president del Consell de Govern de la CCMA, el nou president ha de ser elegit pel Parlament, entre els dotze membres, per una majoria de dos terços. Si en una primera votació no s’obtingués aquesta majoria, el president és elegit per majoria absoluta en una segona votació a realitzar en la mateixa sessió.
 
El conseller Tresserras s’ha referit també al decret destacant que “el Govern té l’ambició de què no calgui fer servir mai aquesta clàusula o modificació legal però si que té aquesta virtut d’impedir a llarg termini el bloqueig d’aquest organisme.” Tresserras ha afegit també que “esperem que els grups parlamentaris es puguin posar d’acord al voltant de la persona que s’ha d’incorporar, però, si no fos així tenim la garantia que no hi haurà un bloqueig de l’organisme”.

S’amplia fins als 74 milions d’euros el pressupost destinat als ajuts al lloguer i es destinen 42,5 al foment de la rehabilitació d’habitatges
 
El Govern destinarà 23 milions més d’euros a Ajuts al lloguer just per a  les persones amb ingressos baixos o moderats, a les quals la renda mensual de lloguer del seu habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial. Amb aquesta aportació, que se suma als 51 milions d’euros dels quals ja es disposa per a antics perceptors, el pressupost total per aquest tipus d’ajut és de 74 milions.
 
La previsió és que aquest any s’augmenti fins a 33.000 els beneficiaris dels ajuts al pagament del lloguer, un terç més que els 24.000 beneficiaris del 2009. Així, es calcula que aquest any s’assolirà la xifra total de 100.000 famílies beneficiàries d’ajuts al pagament del lloguer, comptant amb la Renda Bàsica d'Emancipació (RBE) per ajudar a pagar el lloguer als joves i les Prestacions econòmiques d'especial urgència per cobrir impagats de lloguer.
 
D’altra banda, es destinaran 42,5 milions d’euros a la rehabilitació del parc d’habitatges per a la reparació de patologies, millores d’accessibilitat, posada al dia de les instal·lacions comunitàries i millora de l’eficiència energètica dels edificis.Amb l’obtenció d’aquests ajuts i juntament amb els habitatges rehabilitats pels Plans Directors d’Obres d’Adigsa, es preveu que al 2010 el nombre de llars que rebin ajuts per a la rehabilitació arribi fins a les 32.000.

2  

Imatges

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno 772

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 638

4  

Vídeos

El conseller Llena destaca la mesura del cessament anticipat del Pla de xoc del sector agroalimentari aprovat avui pel Govern

El conseller Tresserras explica que la modificació de la Llei de CCMA és per evitar situacions de bloqueig.

El conseller Llena explica els objectius del Pla de xoc del sector agroalimentari

El conseller Tresserras qualifica de satisfactori el procés d'apagada analògica que ha finalitzat avui.

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 297