Sala de premsa

Agricultura organitza un congrés internacional sobre biologia, sanitat i maneig dels isards

query_builder   23 octubre 2013 15:27

settings_input_antenna Convocatòria

Agricultura organitza un congrés internacional sobre biologia, sanitat i maneig dels isards

 
S’inaugura demà el matí a Bellver de Cerdanya i posarà en contacte científics, gestors, caçadors i naturalistes d’arreu del món per identificar quines són les necessitats actuals en el camp de la investigació sobre la biologia, sanitat, seguiment i gestió dels isards
 
Fa 25 anys que no se celebra un simposi d’aquestes característiques
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, conjuntament amb el Servei d’Ecopatologia de la Fauna Salvatge de la UAB i la Fundació World Nature, organitzen demà 24 i  divendres 25 d’octubre el II Rupicapra Symposium a Bellver de Cerdanya. Aquesta reunió internacional pretén posar en contacte científics, professionals de la gestió de la fauna, caçadors i naturalistes d'arreu del món per identificar quines són les necessitats actuals en el camp de la investigació sobre la biologia, la sanitat, el seguiment i la gestió dels isards a Europa. La trobada permetrà conèixer els darrers avenços en la recerca, conservació i gestió de llurs poblacions.
 
La inauguració del congrés anirà a càrrec del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, l’alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc X. Porta i Pous, el president del Comitè Organitzador, Santiago Lavin, i el President de la Fundació World Nature, Antoni Carulla
 
El programa científic inclou un total de 40 presentacions de treballs d’Àustria, Eslovènia, Espanya, França, Itàlia, Suïssa i Catalunya que permetran als responsables de la gestió dels isards poder aplicar les conclusions que se’n derivin. La importància dels isards com a recurs cinegètic és tinguda en compte clarament en els continguts i els objectius del congrés.
 
Amb el lema Connectar les persones per establir una agenda de recerca per fer front als canvis globals, s’estudiaran els canvis provocats per modificacions al paisatge i els ecosistemes alpins on viuen de manera estricta aquests animals, sensibles a qualsevol modificació. És per això que el Departament també ha programat un parell de conferències d’accés lliure i finançades en el marc del PATT 2013 (programa anual de transferència tecnològica) obertes a tothom que permetran mostrar aspectes més generals com els beneficis de la carn de caça i la gastronomia de l’isard, i com els efectes del canvi climàtic són enregistrats per les glaceres.
El primer simposi sobre el gènere Rupicapra es va celebrar a Eslovènia (antiga Iugoslàvia) fa 25 anys. Des de llavors, només s'han celebrat reunions nacionals com les d’Osca (2003) o Benasc (2011) a l'Aragó, on es van abordar problemàtiques locals. L’objectiu de la trobada ara és crear un ambient cordial i internacional en què gestors i estudiosos dels isards comparteixin les seves experiències i inquietuds sobre aquest gènere de mamífers.
El Congrés compta amb el vistiplau del grup d’experts sobre aquestes espècies que forma part de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura), la qual recomana als països mesures concretes basades en el coneixement científic i objectiu dels diferents problemes que afecten la natura.
 
Amb els resultats d'aquesta reunió, s'elaborarà un número especial de la revista Galemys (Spanish Journal of Mammalogy) que revisarà l’estat del coneixement actual sobre el gènere Rupicapra, amb un èmfasi especial sobre les prioritats d'investigació per als pròxims anys.