La presidenta de l’Institut Català de les Dones, del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Marta Selva, i el Secretari per a la Planificació Territorial, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Oriol Nel·lo, presenten l’estudi “Guia per al planejament urbanístic i l’ordenació urbanística amb la incorporació de criteris de gènere”. En l’acte també participarà l’arquitecta Anna Bofill, autora de la publicació.
L’objectiu és oferir eines per adequar l’espai físic a la bona gestió de la vida quotidiana i fomentar un ús dels espais urbans que estimuli el repartiment de responsabilitats entre dones i homes. La guia va adreçada a professionals de l’urbanisme i orienta sobre com incorporar la perspectiva de gènere en totes les fases dels projectes de reforma o construcció d’espais urbans, ja que l’espai públic ha d’adequar-se a les situacions específiques de les persones, com ara l’edat, o la condició física, però també als diferents usos que fan les dones o els homes.
Aquesta guia proposa solucions per facilitar, entre d’altres, l’accés de les dones en transport públic o a peu a centres mèdics, escoles de secundària o centres esportius, o per a l’eliminació de les zones fosques i insegures a través de l’enllumenat i el disseny dels espais. Preveure la instal·lació de canviadors de nadons en centres turístics o comercials, o decidir un paviment sense llambordins, pot facilitar molt la vida a les persones que van amb nadons o van a comprar amb carrets.
A Catalunya, la Generalitat i els ajuntaments han començat a realitzar iniciatives en aquest àmbit, entre d’altres raons, perquè en la Llei 2/2004 de millores de barris, àrees urbanes i viles s’ha inclòs el foment de l’equitat de gènere en l’ús de l’espai públic i els equipaments. Aquesta llei ha suposat una inversió pública de 990 milions d’euros en 92 barris de 77 poblacions. Aproximadament el 2% d’aquest pressupost s’ha destinat a la introducció de l’equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà.