Sala de premsa

Commemoració del Dia Internacional de la Dona al Món Rural

La Generalitat commemora el Dia internacional de la dona rural

query_builder   13 octubre 2016 15:24

settings_input_antenna Convocatòria

Commemoració del Dia Internacional de la Dona al Món Rural

La Generalitat commemora el Dia internacional de la dona rural

El divendres 21 d’octubre la Generalitat de Catalunya commemorarà el dia Internacional de la dona rural 2016 amb un acte institucional central presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, i que comptarà amb la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, qui clourà la sessió. L’acte consistirà en la presentació del II Programa del món rural i marítim 2016-20120 i una taula rodona d’experiències i debat. Prèviament a aquest acte tindran lloc altres jornades en tot el territori organitzades per l’Institut Català de les Dones, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i els ens locals.
 
Al Camp de Tarragona
 
A  la demarcació de Tarragona l’Institut Català de les Dones, ha organitzat una Taula rodona: Emprenedores  rurals,  per reflexionar sobre el paper de la dona en el medi rural . L’acte tindrà lloc el pròxim dissabte 15 d’octubre a les 16.30 hores, al Castell dels Comtes de Queralt (Santa Coloma de Queralt). La directora territorial de l'Institut Català de les Dones, Lidia Bargas, donarà la benvinguda a l’acte que comptarà entre d’altres amb l’assistència del director territorial del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré, i l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols.
 
A continuació tindrà lloc la taula-debat que anirà a càrrec de Nati Camps, propietària dels restaurant Colomí; Nati Ninot, artesana dels formatges de St. Gil d’Albió; Maria de la Peña, emprenedora de licors On the Rocks; Mariona Vendrell, emprenedora del celler Succés i Carme Sureda, gerent de l’Associació Aprodisca; i moderat pel periodista Marc Vergés.
 
Donar visibilitat
 
El Dia internacional de la dona rural dóna visibilitat a la participació que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals i la seguretat alimentària. El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per les Nacions Unides a Beijing, es va instaurar el 15 d'octubre com el Dia internacional de la dona rural. Es va decidir fixar la data un dia abans del Dia mundial de l'alimentació, en tant que hi ha una innegable relació entre la producció d'aliments i les dones com a figures clau en tot el procés alimentari.  
 
A Catalunya, les zones rurals representen aproximadament el 85% del territori i concentren el 25% de la població. L’any 2015, de les 56.917 DUNs (Declaració Única agrària) presentades, el 89% corresponen a persones físiques (50.608 declaracions) de les quals un 32,1% són dones; detectant-se així un lleuger increment de les dones respecte de la campanya anterior (32%) i aquesta a la vegada també mostra un lleuger increment respecte l’anterior (31,8%).
 
La comarca del Baix Ebre és la que més dones té com a titulars d’explotació. L’any passat hi va haver un rècord de joves (<40 anys) 775 que es volen incorporar a l’activitat agrària. Un 25% són dones. Les dones titulars caps d’explotació, solament són el 17,1% del total segons l’últim cens agrari.