El proper dimecres 9 de març, a les 18.30 h, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, participarà a la conferència inaugural del cicle ‘Catalunya i la Societat de Nacions’, impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per commemorar el centenari de la primera conferència intergovernamental de la Societat de Nacions, que es va celebrar a Barcelona l’any 1921.
L’acte, que tindrà lloc a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès, abordarà la relació entre Catalunya, la Societat de Nacions i el periodista català Eugeni Xammar. La conferència comptarà amb les intervencions de Quim Torra i Pla, president de la Generalitat de Catalunya (2018-2020) i especialista en la figura d’Eugeni Xammar; Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert; i Amadeu Cuito, advocat i economista. Manuel Manonelles, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i comissari del cicle, moderarà la conversa. Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès, adreçarà unes paraules de benvinguda.
Les sessions s’allargaran durant els mesos de març i abril, amb la participació d’una vintena de ponents que analitzaran el rol català a la Conferència de Pau de París de 1919, el fenomen del wilsonisme a Catalunya, la qüestió de les minories nacionals en el context de la Societat de Nacions i la construcció del relat internacional català, des de la Mancomunitat fins a la Generalitat republicana. L’últim diàleg del cicle, el dimecres 6 d’abril, aprofundirà en les figures de Lluís Nicolau d'Olwer, Amadeu Hurtado, Josep Mª Batista Roca i la seva relació amb la Societat de Nacions.
El cicle de conferències, organitzat en col·laboració amb l’Ateneu Barcelonès i l’Arxiu Nacional de Catalunya, forma part d’un cicle d’activitats més ampli en el marc de la commemoració institucional del centenari de la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit. En aquest sentit, l’espai Sant Honorat de la plaça Sant Jaume acull fins al 14 d’abril una exposició que aprofundeix en el context i el llegat d’un esdeveniment que fa 100 anys va convertir Barcelona en epicentre de la diplomàcia internacional i del multilateralisme.
Nota: Per cobrir informativament aquest acte és necessari acreditar-se a l’Oficina de Comunicació del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. Per fer-ho, cal enviar un correu a l’adreça comunicacio.exteriors@gencat.cat i indicar-hi nom, cognoms, DNI i mitjà pel qual es treballa.