Sala de premsa

Demà s'inicia a Vic un curs per formar joves com a agents de prevenció de relacions abusives entre noies i nois

query_builder   25 setembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Demà s'inicia a Vic un curs per formar joves com a agents de prevenció de relacions abusives entre noies i nois

Els i les joves agents ja han impartit més de 400 tallers en diferents espais educatius de Catalunya
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Marta Selva, i el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Julià Fernàndez, inauguren demà a Vic un programa formatiu adreçat a joves entre 21 i 29 anys. L’objectiu és proporcionar-los eines i recursos perquè esdevinguin agents actius en la prevenció de les relacions abusives entre noies i nois. El curs compta amb la participació de 27 joves.
El Curs de formació d’agents de prevenció és un programa que desenvolupen conjuntament el departament d’Acció Social i Ciutadania, a través de l’Institut Català de les Dones (ICD) i la Secretaria de Joventut, i el departament d’Educació, amb l’objectiu de promoure el respecte mutu entre els sexes i la resolució no violenta dels conflictes.
El curs impulsa la creació d’una xarxa de joves agents de prevenció a totes les demarcacions territorials. Els i les joves membres d’aquesta xarxa realitzen accions preventives i de sensibilització en diferents espais educatius, de relació i de participació de la gent jove (instituts, casals de joves, entitats juvenils i de lleure...). Entre els anys 2004 i 2007 els i les joves que formen aquesta xarxa van impartir un total de 408 tallers.
S’han realitzat cursos d’aquestes característiques a les poblacions de Banyoles, Lleida, Manresa, Tarragona, Tortosa, Granollers, S. Feliu de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Mataró i Girona. Aquesta tardor es realitzaran, a més, cursos a Girona, Lleida i Tortosa.
El disseny i el desenvolupament de les sessions de formació estan coordinats per una entitat referent al territori en temes de gènere i prevenció de la violència vers les dones. La formació consta de 48 hores de contingut teòrico-pràctic estructurades en tres o quatre mòduls,  i 5 hores de pràctiques en un centre educatiu (4 d’intervenció amb l’alumnat i 1 de seguiment amb l’entitat formadora).
Els continguts giren entorn les identitats de gènere (estereotips, relacions de poder, relacions igualitàries), el concepte d’amor (idealització, mites, rols assumits) i el fenomen de les relacions abusives (violència, models relacionals, recursos, etc).
Aquest programa de formació forma part de la iniciativa “Talla amb els mals rotllos” que va endegar l’ICD l’any 2004 per adreçar-se a la població jove i adolescent de Catalunya per conscienciar i educar en la detecció, discriminació i rebuig de les actituds que poden conduir en un futur a la violència de gènere.
 Actituds com ara la gelosia desmesurada, el despotisme, el sotmetiment i l’actitud possessiva, s’analitzen en el marc d’aquest programa amb la finalitat de reduir al màxim la tolerància envers la violència masclista.
 El programa “Talla amb els mals rotllos” inclou les actuacions següents:
  • Campanyes publicitàries
  • Programa d’accions formatives
  • Desplegament de la xarxa de joves agents educatius
  • Portal Talla amb els mals rotllos
  • Material divulgatiu i de sensibilització
  • Material didàctic

16:00|.Alberg de Joventut Canonge Collell (av. Olímpia, s/n)|Vic (Osona)

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, i el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Julià Fernàndez, inauguraran un curs per formar joves agents en prevenció de relacions abusives entre noies i nois.