Sala de premsa

L'Institut Català de les Dones participa en l'homenatge a Leonor Joher, líder veïnal dels anys 70 del barri de Santa Eugènia de Girona

query_builder   19 març 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

L'Institut Català de les Dones participa en l'homenatge a Leonor Joher, líder veïnal dels anys 70 del barri de Santa Eugènia de Girona

La vida i la trajectòria de Leonor Joher ha estat divulgada recentment per la Generalitat a través de l'exposició "Veïnes, ciutadanes"
La directora de l’Institut Català de les Dones (ICD), Anna Solà, participarà demà en l’acte d’homenatge a Leonor Joher que organitza l’Ajuntament de Girona. Leonor Joher Besalú (1935, Orriols – 1996, Girona) va ser homenatjada recentment per l’ICD, en el marc de la presentació de l’exposició “Veïnes, ciutadanes” que visualitza la participació femenina en els moviments veïnals dels anys 70 a Catalunya i que dedica un espai a recuperar la vida i la trajectòria d’aquesta gironina.
 
Leonor Joher va destacar en les mobilitzacions contra les intervencions urbanístiques que atemptaven contra els referents d’identitat col·lectiva del barri de Santa Eugènia de Girona. Entre d’altres iniciatives va encapçalar debats amb les autoritats municipals contra un projecte de construcció d’una autovia que dividia la zona.
 
En el marc d’aquest homenatge, el Centre Cívic Santa Eugènia exhibeix fins el proper dia 27 de març l'exposició "Veïnes, ciutadanes". Aquesta mostra forma part del catàleg d’exposicions itinerants que l’ICD posa a disposició d’entitats i centres culturals amb l’objectiu de recuperar els sabers i els coneixements específics que les dones han desenvolupat al llarg de la història del nostre país. 

La participació de les dones en els moviments veïnals dels 70 va tenir una incidència molt rellevant en la construcció del model de vida dels barris de les ciutats i els pobles de Catalunya. Malgrat que el seu paper ha estat poc reconegut, les dones van protagonitzar mobilitzacions ben diverses per urbanitzar i dotar de serveis bàsics els barris que, fruit de l’especulació, s’havien creat de nou o bé havien crescut extraordinàriament arran de les migracions durant el règim franquista.

20:00|.Centre Cívic Santa Eugènia. Can Ninetes (C. Santa Eugènia 146)|Girona (El Gironès)

La directora de l'Institut Català de les Dones, Anna Solà, participarà en l'acte d'homenatge que organitza l'Ajuntament de Girona  a la líder veïnal Leonor Joher, recordada recentment per l'ICD a través de l'exposició "Veïnes, ciutadanes"