Sala de premsa

Pedro Corral recrea a "La ciudad de arena" els darrers dies de la Guerra Civil a través de personatges d'ambdós bàndols

query_builder   10 març 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Pedro Corral recrea a "La ciudad de arena" els darrers dies de la Guerra Civil a través de personatges d'ambdós bàndols

Tindrà lloc una roda de premsa al Centre Cultural Blanquerna i una posterior visita als soterranis del Ministeri d'Hisenda
En aquesta primera novel·la, Pedro Corral narra els impactants esdeveniments que van precedir a l'entrada dels franquistes a la capital el 28 de març de 1939 a través de les experiències i sentiments de personatges d'ambdós bàndols.
És un extraordinari retaule de la vida a les trinxeres franquistes i republicanes, amb un Madrid assetjat els últims dies de la Guerra Civil espanyola.
L'AUTOR
PEDRO CORRAL (Sant Sebastià, 1963). És llicenciat en periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. Els seus anteriors llibres d'assaig "Si me quieres escribir" (2004) i "Desertores. La Guerra Civil que nadie quiere contar" (2006) han merescut el reconeixement dels lectors i de la crítica com les investigacions més originals i a contra corrent publicades sobre la Guerra Civil en els últims anys.
LA CIUDAD DE ARENA, Pedro Corral
"La ciudad de arena" està basada en episodis reals que s'han mantingut ocults fins a data d'avui i per a la reconstrucció dels quals l'autor ha investigat durant dos anys en arxius i hemeroteques. També ha entrevistat alguns supervivents.
El lector d'aquesta obra es veu immers en els esdeveniments que segueixen, el mes de març de 1939, al cop que lidera el coronel Segismundo Casado contra el govern de Negrín amb l'objectiu de negociar la rendició de la República. La reacció dels comunistes al cop de Casado provocarà a Madrid una setmana de sagnants lluites entre les diferents faccions republicanes.
En aquestes circumstàncies es produeix l'episodi que centra la trama de "La ciudad de arena": davant el caos que es viu a Madrid, a causa dels combats entre casadistas i comunistes, les tropes de Franco intenten un nou atac sobre la capital assetjada, un objectiu que encara no havien aconseguit amb èxit.
Pedro Corral recrea el moment en què les tropes de la República, desmoralitzades i mal proveïdes, planten cara a l'atac de les forces de tres divisions franquistes que esperen entrar per fi victorioses a Madrid. La batalla succeirà durant hores a El Pardo, la Casa de Campo i Villaverde, mentre a l'interior de la capital continuen els combats entre les faccions republicanes. Durant setmanes, els alts comandaments franquistes ocultaran el fracàs d'aquest assalt sobre la capital.
La que serà la darrera batalla de la Guerra Civil, els detalls de la qual han estat ignorats durant aquests setanta anys, es convertirà en una nova i inesperada derrota de Franco a les portes de Madrid, com la de novembre de 1936.
«Encara que no va tenir incidència alguna en el resultat final del conflicte, aquest episodi insòlit —explica Pedro Corral— em va commoure pel que té d'història humana, tant en unes com en altres trinxeres. Els soldats franquistes, que tenen la victòria a la mà i esperen entrar en qualsevol moment a Madrid sense disparar, són forçats a atacar una ciutat fortificada. I les tropes republicanes mantindran Madrid inexpugnable malgrat que la República ja s'ha enfonsat, amb Azaña dimitit i quan Negrín i el seu govern acaben d'abandonar Espanya».
"La ciudad de arena" desvetlla aquests esdeveniments a través d'un relat trepidant. Isabel Mercadal, serà el vèrtex de les vides de dos militars, antics companys, enfrontats pel seu l'amor i ara per la guerra: Tomás Broto, tinent coronel de les forces de Franco que assetgen la capital, i Luis Masip, capità de l'exèrcit republicà, compromès en la conspiració del coronel Casado contra el govern de Negrín per negociar la rendició de la República.

12:00|.Centre Cultural Blanquerna. Alcalá, 44| ()

Presentació del llibre "La ciudad de arena" del periodista Pedro Corral al Centre Cultural Blanquerna.