Sala de premsa

L'historiador Ronald Fraser analitza l'impacte internacional sobre la derrota de la Guerra Civil a la Universitat de Barcelona

query_builder   13 octubre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

L'historiador Ronald Fraser analitza l'impacte internacional sobre la derrota de la Guerra Civil a la Universitat de Barcelona

Dimarts, 14 d'octubre de 2008, a les 19 h, la conferència "Història i memòria dels vençuts: l'impacte internacional sobre la derrota de la Guerra Civil" l'organitza la Direcció General de la Memòria Democràtica
El treball de Fraser ha suposat la introducció de les fonts orals en la revisió historiogràfica
 
L’historiador Ronald Fraser farà una conferència demà, 14 d’octubre de 2008 (19 h), a la Universitat de Barcelona. La conferència, sota el títol “Història i memòria dels vençuts: l’impacte internacional sobre la derrota de la Guerra Civil”,  s’emmarca en els actes commemoratius del 70è aniversari de la Batalla de l’Ebre. La conferència l’ha organitzada la Direcció General de la Memòria Democràtica. Participaran en l’acte el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, i l’historiador Josep M. Solé i Sabaté.
 
Ronald Fraser (Hamburg, 1930) està especialitzat en la història contemporània de l’Estat espanyol i història oral, matèries que ha impartit a la Universitat de Califòrnia (Los Ángeles). Ha investigat àmpliament la història de la lluita popular a Espanya i entre les seves obres destaca “Recuérdalo tú y recuérdalo a otros. Historia oral de la guerra civil española” (1979) sobre la Guerra Civil en què, a partir d’entrevistes, donava veu i protagonisme als testimonis directes dels fets També en destaca “Mijas: República, guerra, franquismo en un pueblo andaluz” (1985). El seu treball ha suposat un important impuls a l’ús de les fonts orals i una nova manera de construir la història, amb la introducció de noves perspectives.
 
L’any 1983, Fraser va donar a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) un fons documental amb una col·lecció de tres-cents testimonis orals sobre la Guerra Civil Espanyola, recopilats entre 1973 i 1975 per a l’obra “Recorda-ho tu i recorda-ho a d’altres”. Aquella donació va ser l’origen de l’actual Departament de Fonts Orals de l’AHCB. Per aquest motiu, divendres, 16 d’octubre, l’Arxiu Històric li retrà un homenatge.
 
Josep Maria Solé i Sabaté (Lleida, 1950) és historiador especialitzat en la Guerra Civil i la postguerra, sobre les quals ha publicat 14 llibres. Actualment treballa com a professor d'Història contemporània a la UAB. Guardonat amb el Premi de Recerca del Congrés de Cultura Catalana,  Solé i Sabaté va ser delegat del Centre d'Història Contemporània de Catalunya en la recuperació de la documentació catalana a l'exili (1985-1991). També va ser  el primer director del Museu d'Història de Catalunya (1996-2000). La seva darrera obra ha estat la direcció de l'estudi en tres volums "Història de la Generalitat de Catalunya i els seus presidents". Des de l'any 2006 és el coordinador general d’àrees tècniques del COMEBE.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica (dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) és la unitat de la Generalitat responsable de les polítiques de memòria històrica i de vehicular la relació de la Generalitat amb el COMEBE. El conseller Saura és l’actual president del consorci i la directora general de Memòria Democràtica n’és la vicepresidenta.

19:00|.Aula Magna de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585)|Barcelona (El Barcelonès)

L’historiador Ronald Fraser analitza l’impacte internacional sobre la derrota de la Guerra Civil