Sala de premsa

Un llibre recupera la memòria de la solidaritat dels sindicalistes italians en la lluita per la democràcia

query_builder   16 octubre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Un llibre recupera la memòria de la solidaritat dels sindicalistes italians en la lluita per la democràcia

Divendres, 17 d'octubre de 2008, a les 18 h, el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, presentarà el llibre "La Nostra Spagna"
El llibre de Gianni Alasia, “La Nostra Spagna”, ha rebut el suport de la DG de la Memòria Democràtica
 
El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà demà, 17 d’octubre de 2008 (18 h), en la presentació del llibre de Gianni Alasia “La Nostra Spagna”. La presentació s’emmarca en el seminari “Internacionalisme i Solidaritat 1970-1976. La solidaritat antifranquista Torí–Barcelona i FIAT-SEAT”. En l’acte, organitzat pel Memorial Seat de CCOO amb el suport de la DG de la Memòria Democràtica, també es farà un homenatge als sindicalistes que van protagonitzar els actes de solidaritat entre treballadors de la FIAT i la SEAT.
 
També intervindran en el seminari, entre d’altres, el secretari de CCOO Barcelonès, Àngel Crespo; la secretària de CGIL Torí, Donata Canta, i l’historiador Andrea Tappi. Hi participaran testimonis de la lluita per la llibertat dels anys 1970 al 76 de SEAT, FIM CISL Torí i FIOM CGIL 5º Lega Torí.
 
“La Nostra Spagna” recupera l’experiència de cooperació sindical i política entre Torí i Barcelona sorgida durant la darrera etapa del franquisme (1970-1976). El llibre explora el nou internacionalisme sindical construït entre Torí i Catalunya amb un recull d’experiències i testimonis units per la lluita contra el feixisme.
 
Es dóna el cas que a Torí els sindicats italians van estar molt atents respecte el que passava a Catalunya i sobretot els va impactar que dues de les més grans empreses piamonteses (FIAT i Olivetti) s’aprofitessin de la manca de llibertat a Espanya per incrementar els seus beneficis a Itàlia. Fins a les acaballes de 1976, la solidaritat del sindicalisme torinès amb el moviment obrer antifranquista català va ser molt intensa i va implicar milers de militants i dirigents sindicals italians i catalans. Van organitzar-se desenes de trobades clandestines i campanyes de recollida de fons.   

Giovanni Alasia (Torí, 1927), polític i sindicalista, ha estat membre de la CGIL de Torí i del Partit Comunista italià. Va ser diputat de la IX Legislatura italiana i un dels impulsors de Refundació Comunista. Actualment forma part del corrent d’esquerra crítica del senador Franco Turigliato.
 
La Direcció General de la Memòri Democràtica (dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) és la unitat de la Generalitat responsable de les polítiques públiques de memòria històrica.
 
Es prega confirmar l’assistència a l’acte (per telèfon 609439632 o per correu electrònic a memorial-seat@gmail.com).
  
Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el gabinet de comunicació del DIREP: 93 552 61 08/09
 
 

18:00|.CCOO Catalunya (Via Laietana, 16)|Barcelona (El Barcelonès)

Un llibre recupera la memòria de la solidaritat dels sindicalistes italians en la lluita per la democràcia